Förflytta dig till innehållet

Målmedvetenhet och en hjälpande hand har varit nyckeln till Åbokirurgens toppkarriär

Arkiv/Olivia Åkerholm
leende man
Lasse Lempainen har tagit sig till den idrottskirurgiska toppen genom en stark målmedvetenhet och en hjälpande hand.

Sakari Oravas efterträdare. Så här beskrivs ofta den 43-åriga toppkirurgen Lasse Lempainen, vars namn har blivit känt för att ha opererat toppidrottare på världsnivå.

Men fastän Orava har varit viktig för Lempainens framgång, är det också mycket annat som ligger bakom det liv han i dag lever.

Samarbete, målmedvetenhet, och att alltid göra sitt bästa. De här är enligt Lempainen bland de viktigaste faktorerna som gett honom möjligheten att jobba tillsammans med fotbollsstjärnor från klubbar som FC Barcelona och AS Roma. Men resan hit har varit lång.

Lempainen var tidigt klar över att det var just idrottsortopedi han ville specialisera sig inom. Det här härstammar till stor del från ungdomens stora intresse för idrott.

– Jag har alltid hållit på med mångsidig idrott. Jag har fokuserat på allt från friidrott till skidskytte, men orientering var nog min främsta gren, berättar Lempainen.

Orienteringen hängde med då han inledde sina medicinstudier på Åbo Universitet, där han tog sin examen år 2004. Därefter har han utvidgat sitt kunnande genom år av arbete, som bland annat innefattat ett nära samarbete med den ortopediska kirurgen Sakari Orava, och fördjupande studier.

I dag är Lempainen specialläkare inom ortopedi och traumatologi, samt docent inom idrottsortopedi. Han jobbar på Urheilu Mehiläinen i Åbo, och driver ett nära samarbete med idrottsklubbar och idrottare på världsnivå.

kirurger i operationssalPrivat
FC Barcelonas läkare, Dr Xavier Valle, opererar tillsammans med Lasse Lempainen fotbollsproffset Sergio Robertos främre lårmuskel.

Samarbete bakom framgången

Samarbete är en av nycklarna för Lempainens framgång, och han har genom åren byggt upp ett skickligt team som arbetar med och runt honom. Dessutom har han arbetat tillsammans med Sakari Orava, som har varit en av världens högst uppskattade idrottskirurger, i mer än 20 år.

– Jag hade inte varit där jag är i dag utan Oravas hjälpande hand.

Samarbetet med Orava inleddes tidigt i Lempainens karriär. Genom samarbetet har Lempainen inte bara lärt sig kirurgins konst, men också utvecklat sitt nätverk. Det här har varit en annan viktig orsak för hans framgång.

– Det spelar ingen roll hur tekniskt skicklig du är, om ingen vet om att du finns.

Via Orava kom Lempainen i kontakt med flera av de internationella aktörer och klubbar som han i dag driver ett nära samarbete med.

Lempainen refereras ofta till som Oravas efterträdare, och Lempainen menar att han bara ser det här som en komplimang. Men samtidigt betonar han att han inte fortsätter någon annans arbete.

– Vi har alla vår egen karriär och våra egna styrkor. Jag tror på mitt eget agerande och koncept, och litar på att jag, genom att jag sätter mig själv i blöt och gör mitt bästa, tar mig så långt jag kan.

Barndomens dröm

Arbetet som kirurg är ofta både tidskrävande och mentalt ansträngande. För Lempainen har det här ändå ingen avskräckande effekt.

– Såklart är det tungt ibland, men jag lever min barndomsdröm. Det känns lika mycket som en hobby som ett jobb, säger han.

Hans arbete för också med sig upplevelser som han bara kunde drömma om som ung. Under karriären har han fått besöka fotbollsklubbar som han har följt i åratal, och därigenom träffa internationella fotbollsproffs och andra fascinerande människor.

Men trots möten med klubbar han beundrar eller världskända idrottare kommer yrkesmässigheten för Lempainens del alltid först.

– Patienten på bordet är alltid bara en patient, oavsett vem det är. Och jag ser till att utnyttja mitt eget kunnande till 100% med varje patient som ligger på mitt bord.

Men helt vanliga procedurer rör det sig ändå inte om, då patienten på bordet är en toppidrottare.

– Då det rör sig om toppidrottare handlar det ofta om snabbare beslut och svåra konversationer. Det gör att det blir både mer intensivt och mentalt påfrestande med sådana operationer.

En aktiv fritid

Vid sidan av kirurgin är Lempainen mån om att värna om sitt privatliv.

– Arbetet som kirurg kan vara väldigt påfrestande, och jag förvånar mig ofta över hur ännu en dag kunde bli så lång.

Därför är det viktigt att upprätthålla en balans. För Lempainens del innebär den här balansen att idrotta – en vana som hänger kvar från ungdomen.

– Jag håller främst på med konditionsidrott, säger han och berättar att även orienteringen är något han fortfarande håller nära hjärtat.

Tillsammans med sina tre söner sysslar han också med bollsport, och rör sig mycket ute i naturen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter