Målet för ÅA- och Viking-projektet: Slå mynt av kolneutralitet på rutten Åbo–Stockholm

Som ÅU rapporterade på onsdagen ska ett nytt projekt som heter Decatrip hitta en lösning för kolneutral sjöfart mellan Åbo och Stockholm.
Parterna i projektet är Raumovarvet RMC, rederiet Viking Line, universitetet Åbo Akademi och teknologiföretaget Kempower.
Läs också:
Åbo Akademi och Viking Line vill utveckla kolneutral farled till Stockholm – ”Målet kan nås om fem år”
Viking Lines fartyg Grace och Glory kan, förutom på LNG-gas, också köras på biogas eller syntetisk metan, konstaterar forskningsledaren Magnus Gustafsson vid Åbo Akademi.
– Det är relativt enkelt att övergå till förnybara bränslen. Frågan är hur man möjliggör övergången ekonomiskt, säger Gustafsson till ÅU.
Den frågan finns i centrum för projektet Decatrip.
Batteriteknik till hjälp
Decatrip ska bland annat undersöka sätt att optimera fartygens bränsleförbrukning mellan Åbo och Stockholm.
– När fartygen går på optimal effekt är metanutsläppen nästan noll. Men inomskärs kan man inte köra på full effekt, och där ska Viking Line och Raumovarvet se på hur man med hjälp av batteriteknik kan optimera bränsleförbrukningen.
Samtidigt ska företaget Kempower arbeta med att möjliggöra laddning av fordon, inte minst långtradare, ombord på fartygen.
– Det här är en del av den ”gröna korridoren” för transporterna mellan Finland och Sverige, säger Gustafsson.
– En hel del industri har redan kraftigt minskat utsläppen i själva produktionen. De enda betydande utsläpp man har kvar kommer från transporten. Här ger transport med förnybara bränslen förtagen en möjlighet att öka hållbarheten i hela sin produktionskedja.
Skapar arbetsplatser
Samma sak gäller turism, konstaterar Gustafsson. Även där är själva transporten – resandet – den stora utsläpparen.
Alla dessa trådar vill projektet Decatrip knyta ihop för att göra transport med förnybara bränslen lönsam även om bränslet skulle kosta tre gånger mer än olja.
– Det handlar förstås om att fartygen måste vara oerhört bränslesnåla. Men man måste dessutom på olika sätt kapitalisera på övergången till förnybara bränslen.
Tanken är att använda bränsle producerat i Egentliga Finland, och projektet för diskussioner med flera möjliga leverantörer.
– Bränsleproduktionen skapar dessutom arbetsplatser och minskar importbehovet, konstaterar Gustafsson.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.