Målarfärgsfabrik i Pargas vill bli helt klimatneutral – just nu producerar fabriken ungefär en tredjedel av elbehovet på egen hand

Målarfärgsfabriken GVK Coating Technology i Muddais i Pargas har redan under en längre tid siktat på att göra sin produktionsprocess mer miljövänlig.
Målsättningen på längre sikt är att vara så gott som helt självförsörjande då det kommer till eltillförseln, men riktigt ännu är man inte där. Men enligt bolagets vd Anssi Seppinen är fabriken på god väg.

– Nu senast installerade vi 122 solpaneler på B-hallens tak och vi har sedan tidigare sjövärme i bruk då vi installerade värmesamlare under två betongbryggor här i stranden i slutet av 2022.
Den vägen har fabriken redan en längre tid fått delar av produktionshallarna uppvärmda och nu bidrar det ena solpanelsystemet via batterier till uppvärmningen.
– Uppvärmningen av A- och B-hallarna på fabriksområdet är vattenburen och vid behov värms vattnet ännu ytterligare upp med el. Vi har gjort en total energiomställning då vi oberoende hade behövt se om systemen och bestämde oss då att sadla om i god tid. All el som vi köper in har sedan 2009 varit vattenkraftsel.
Hybridlösning lockade
GVK har solvärmen kopplad via två skilda invertrar. Det ena systemet lagrar den el som inte behövs för uppvärmningen i batterier medan elen från det andra systemet går direkt till fabrikens dagliga produktionsbehov.
I nuläget kan Seppinen via en app på sin telefon följa med batterisystemets funktion och se precis vad som produceras och förbrukas i realtid.

– Fabrikens förbrukning är i genomsnitt drygt tusen kilowatt per dag och just nu har de bästa dagarna för solelen gett omkring 300 kilowatt. Det betyder att en tredjedel av den totala elkonsumtionen under en normal dag med fullskalig produktion går på solenergi, säger Seppinen.
Batteriparken fungerar enligt ett hybridkoncept, där batterierna nattetid laddas med el från elnätet och dagtid med solenergi. Hybridsystemet är uppbyggt med utrustning från Victron.
För GVK:s del har det inte ens varit aktuellt att sälja el, eftersom de förbrukar allt som panelerna samlar in – och en hel del därtill.
– Vi har på det viset en lycklig dimensionering att vi i praktiken alltid har produktion då solel produceras, förutom på veckoslutet med några undantag då vi kör för högtryck.
Solpanelerna började användas i maj i fjol och enligt Seppinens beräkningar har de gett omkring 40 000 kilowattimmar så här långt.
– Planen är att utöka batteriparken när prisnivån är den rätta. För att kunna driva produktionen med el från batterier, krävs litiumbatterier och en annan teknik, så vi får se hur och när vi eventuellt går vidare, säger Seppinen.
Hur betydande har investeringarna i förnybar el hittills varit?
– Det har varit en väldigt stor investering som ligger någonstans en bit över 300 000 euro. Det är nästan en tiondel av vår omsättning. Samtidigt är vi en av väldigt få, om inte den enda, helt klimatneutrala målarfärgsfabriken i Europa i dagsläget.
Endast en liten del av investeringskostnaderna har täckts med energistöd från Business Finland.
– Jag skulle verkligen hoppas att staden också skulle haka på mitt förslag om en central plats för ett solkraftverk som lokala, medelstora industrier kunde driva gemensamt och ha stor nytta av. Det skulle samtidigt hjälpa till med att kompensera utsläpp på plats och vi skulle kunna använda lokalproducerad el och slippa överföringsförluster. Här kunde vi ta efter Sverige, där den här sortens samarbetsprojekt är vanligare.
– Men elen är väl ännu inte tillräckligt dyr för det i Finland, konstaterar Seppinen krasst.
Flera klimatneutrala färgprodukter
I och med omställningen på fabriken har GVK nu sex stycken helt klimatneutrala målarfärger i sitt sortiment, där råvarorna kommer från växtoljor.
– Vi har också en klimatneutral täckande vit färg på kommande. De här produkterna är inte heller dyrare än traditionella färger.
Seppinen har också lekt med tanken om ett eget vindkraftverk, men åtminstone än så länge har han konstaterat att det inte finns ekonomiskt motiverade alternativ på marknaden.
– Men vem vet hur läget ser ut om några år?
Solpanelerna och invertersystemen kopplade till dem är levererade av SW-Energia, medan GVK har skött installationen av panelerna som eget arbete och elinstallationerna via andra underleverantörer.
”En intressant och spännande utmaning”
SW-Energias vd Sebastian Mattsson säger att GVK:s hybridsystem varit en intressant och spännande utmaning som de gärna tog sig an då de fick höra om projektet.

Företaget, som grundades 2009, har sitt huvudkontor i Piispanristi i S:t Karins. Kunskap har de ändå samlat på sig redan i närmare 40 års tid, eftersom en av företagets grundare installerade sina första stugpanelsystem redan på 1980-talet.
– Vi kan också branschen i ett längre tidsperspektiv och har samlat på oss lärdomar längs vägen. Vi har erfarenhet både av on grid- och off grid-koncept, säger Mattsson.
I dag erbjuder man både olika solelslösningar och mer traditionell husteknik med egna montörer. Företaget har också verksamhet i Helsingfors och det har i praktiken siktat in sig på området mellan storstäderna Åbo, Helsingfors och Tammerfors. Dessutom har företaget specialiserat sig uttryckligen på skärgården och de speciella förhållanden som råder här.
För husbolag erbjuder företaget också till exempel system för att ladda elbilar.
Försäljningschef Johnny Orlavicius säger att de vanligaste solelsrelaterade projekten är inom elnätet i egnahemshus och småföretag med allt mellan 12 och 100 paneler, men SW-Energia har också levererat mer ovanliga och komplicerade lösningar som står utanför elnätet.
– Vi har ett koncept som vi kallar för energicontainer, som i princip består av ett minikraftverk och vattenreningssystem. Sådana har vi levererat både till Afrika och till en ensligt belägen ö i Enare träsk. I den container vi levererade till Lappland ingår också uppvärmning för att hålla batteriernas temperatur ovanför noll under vinterhalvåret, berättar han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.