Förflytta dig till innehållet

Mäklare: Sådana bostäder är lättast att sälja i Åbo just nu

Johanna Hansén vid fastighetsförmedlingen Etta i Åbo.

Det köps och säljs bostäder i Åbo – trots höjda räntor och elpriser och ett osäkert världsläge. Det säger Johanna Hansén vid fastighetsförmedlingen Etta i Åbo.

Coronans utbrott, kriget i Ukraina och stigande elpriser får folk att fundera på sin egen ekonomi och sysselsättning. Det dras i bromsen.

– Man vill se hur saker utvecklas. Men efter att tag vågar man fatta beslut igen, säger Hansén.

Hansén säger att elpriserna nog har förändrat köparnas beteende, men inte så att de helt skulle rata visa hustyper.

– Eluppvärmda rad- och trähus intresserar fortfarande, men köparna är noga med att fråga om de nuvarande invånarnas elutgifter, och tar med kostnaderna i sin månatliga budget. Men eluppvärmda hus har fortfarande gått åt om alla andra bitar i huset är okej.

De här går åt

Vilka bostäder är lättast att sälja i Åbo nu?

– En radhuslägenhet eller ett egnahemshus i gott skick som kostar kring 300 000 euro. De går åt direkt. Och förstås lägenheter i centrum som är i bra skick, där alla reparationer i huset gjorts, eller husbolaget överlag är välskött. Så topp tre är väl relativt nya egnahemshus och radhus samt större familjebostäder i centrumområdet.

Bostadshandeln rullar på rätt bra och normalt nu, säger Hansén. Med ”normalt” avser hon tiden före pandemin. Att jämföra med de två senaste åren är inte så relevant.

– Under pandemin gick bostäderna åt väldigt snabbt. Vi kunde få tiotals förfrågningar genast en annons publicerades. Priserna kunde också landa klart över det begärda.

– Något sådant fenomen ser vi inte nu. Folk kommer och tittar på lägenheten, sedan funderar de. Om de verkligen gillar bostaden ger de nog ett bud.

Inget prisras

Det har inte skett något prisras. Tvärtom ser Hansén en liten prisökning i Åbo nu.

– De byggherrar jag diskuterat med så verkar uppfatta läget på samma sätt. De är fortfarande nöjda över att affärerna gått ganska bra, förutom när det gäller små placeringslägenheter. Där kan man se en viss nedgång.

Hansén säger att de nya lägenheter som blir klara nu är kanske inte längre den typ av bostäder som folk är ute efter.

– Det byggs rätt många nya ettor, men det har svängt så att ettor och små investeringslägenheter inte går åt lika snabbt, även om de nog också har köpare. Nya treor och större lägenheter hittar däremot genast köpare.

Bilden stöds av Finlands Hypoteksförening, som enligt en prognos i augusti räknade med att priset på ettor i landet i år sjunker för första gången sedan 2001, på grund av att så många kompakta bostäder byggs samtidigt som behovet av bostadsyta ökat. De stora investerarna verkar avvakta, vilket kan göra det lättare för privatpersoner som är på jakt efter sin första bostad, konstaterar Hypoteksföreningen.

Även om köparna nu kalkylerar noga rullar bostadshandeln i Åbo på rätt bra, säger Johanna Hansén vid Etta.

Åbo sticker ut på en punkt

  • I sin färska rapport konstaterar Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen att bostadshandeln under början av året legat på samma nivå som under motsvarande tid åren 2017–2020.
  • Skillnaden nu är att tonvikten legat starkare på handel med gamla bostäder.
  • Från början av året till september såldes drygt 49 000 gamla bostäder i landet. Det är 12 procent färre än i fjol, men ändå ett par procent över snittet för de fem föregående åren.
  • Under de senaste månaderna har dock handeln med gamla bostäder varit drygt 8 procent mindre än snittet för de fem föregående åren.
  • Statistiken pekar inte på någon snabb prisminskning, menar förbundet. Trenden med stigande snittpriser för gamla höghuslägenheter bröts visserligen i många städer under juli–september, men Åbo stack ut genom fortsatt prisökning.
  • Handeln med nya bostäder har nu sjunkit tillbaka till 2015–2016 års nivå, men förbundet uppger att all försäljning som gjorts av internationella investerare kanske inte syns i de nya siffrorna.

Omtumlande för säljare

Ur säljarnas perspektiv har de två senaste åren varit ganska omtumlande, konstaterar Johanna Hansén. De som funderar på att sälja är kanske inte helt up-to-date med läget på marknaden.

– Många funderar på om de borde sälja nu och inte om ett halvår, ifall priserna börjar sjunka.

– Samtidigt har vi haft ett nationellt problem: vi har haft extremt lite att sälja. Säljarna har sagt att de är redo att sälja, men inte förrän de hittat sitt nya drömhem. De försöker in i det sista undvika en temporär hyreslägenhet mellan bostadsbytena.

Johanna Hansén berättar att förmedlingen Etta i ett skede fick en stor mängd köpuppdrag, där de försökte hitta bostäder åt köparna. De lyckades ibland, men långtifrån alltid eftersom det fanns så få som var redo att sälja.

– Nu har det sakta men säkert börjat dyka upp klart mer bostäder att sälja, vilket antagligen har att göra med att folk funderar på ifall priserna börjar sjunka eller om marknadsläget trots allts skulle bli sämre. Och bostäderna går nog åt nu, eftersom det fortfarande finns många köpare på marknaden.

Prognoser pekar på prisminskning

Bland annat Finlands Hypoteksförening och OP räknar med att bostadspriserna i landet sjunker en aning nästa år, med 0,5–3 procent.

Hur ska den som vill köpa en bostad i Åbo tänka?

– Åbo har stor dragningskraft. Invånarantalet ökar, och det är en stor studiestad. Nu känns det inte som att vi har en stor prissänkning framför oss, säger Johanna Hansén.

Men hon tror nog på en nedgång för bostäder i sämre skick i framtiden.

 – Man ser redan nu att renoveringsobjekt inte går år direkt. Det har säkert att göra med att byggmaterial är rätt dyra nu, och att tillgången till dem fortfarande är begränsad. Folk har inte samma intresse att renovera då man inte vet vad slutbudgeten är.

– Priset på sådana bostäder kan sjunka. Men jag tror inte på något stort tryck på en prissänkning för bostäder i bra skick, om vi har färre av dem att sälja och om sysselsättningsläget är lika bra som nu.

Och så var det räntorna

När det gäller de höjda räntorna säger Hansén att den första förskräckelsen verkar ha lagt sig. Alla visste ändå att vi inte kunde ha noll- eller minusräntor hur länge som helst.

– Men i dag har folk noga koll på sin ekonomi och sin månatliga budget då de går till banken. På möjliga räntehöjningarna, elpriserna och så vidare.

Johanna Hansén konstaterar att ingen med säkerhet vet vad som händer nästa år, eller ens i slutet av det här året. Men hon tror att bra bostäder i Åbo behåller sitt pris, eller att priset rentav stiger lite.

– Oberoende av världsläget så behöver vi tak över huvudet, och när livssituationen förändras måste man byta bostad. Vi är positiva inför nästa år. Bostadshandeln går bra nu, man vågar sälja och köpa.

LÄS OCKSÅ

Danske Bank: Stabilt intresse för att äga bostad bland unga

Många unga vuxna är fortfarande intresserade av att äga sin bostad, uppger Danske Bank.

Banken hänvisar till Statistikcentralens siffror för konsumenternas förtroende i september. Enligt de siffrorna har avsikten att köpa egen bostad ökat bland de 30 under år de senaste månaderna – trots det ekonomiska läget. Samtidigt uppges köplusten i andra åldersgrupper ha sjunkit.

Danske Bank pekar också på sin egen undersökning om köpare av förstabostad som man lät Taloustutkimus genomföra i somras. Av de 18–39-åringar i enkäten som inte ägde sin bostad gick mer än var tredje i bostadsköpartankar i juni, uppger Danske Bank.

Och av de som inte övervägde att köpa bostad nu uppgav 85 procent att de ändå vill äga bostad någon gång i framtiden.

– Enligt enkäten har viljan att köpa en egen bostad inte minskat under åren. Inte ens fjolårets coronaläge eller kriget i Ukraina har påverkat de ungas vilja att köpa bostad, uppger Riikka Laine-Tolonen, chef med ansvar för privatkunder vid Danske Bank i ett pressmeddelande.

Laine-Tolonen menar att marknadsläget, med många bostäder till salu samtidigt som prisstegringen åtminstone tillfälligt stannat av, kan öppna nya möjligheter för de som köper sin första bostad.

Danske Banks enkät besvarades av 1 100 personer i åldersgruppen 18–39, och uppges vara viktad för att motsvara befolkningen gällande kön, ålder och region.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter