"Majoriteten i regeringen har inte förstått Ålands behov av tät kontakt med Sverige" — åländska politiker efterlyser öppnare gräns till grannen

Foto: Shutterstock/SPT.
Åländska lantrådet Veronica Thörnroos (C) har bjudit statsminister Sanna Marin (SDP) till Åland så snart som möjligt för att öga mot öga diskutera Åland och behovet av en öppnare gräns till Sverige.
På onsdagen meddelade Finlands regering att invånare i gränsregionen till Sverige och Norge ska kunna passera gränsen friare än tidigare. Det här tycker Thörnroos är bra. Men hon säger att även Åland borde ha prioriterats.
— Vi kommunicerade med regeringen i tisdags eftersom vi visste att mötet skulle äga rum. Vi delgav information som vi tyckte var väsentlig, och sade att man borde beakta Ålands särställning som örike och som självstyrt område. Det har förts fram i diskussionen, men jag vet inte vad som sagts, säger Thörnroos.
På onsdagen var Thörnroos i kontakt med justitieminister och Ålandsminister Anna-Maja Henrikssons (SFP) stab, som sade sig ha varit tydlig med information från Åland, men att man inte kom längre den här gången.
Anser landskapsregeringen att Åland borde räknas som gränsregion på samma vis som Lappland?
— Ja, det gör vi. Men tydligen har majoriteten av ledamöterna i Finlands regering inte ännu fullt ut förstått Ålands behov av tät kontakt med Sverige.
Hur ska ni nu gå vidare?
— Vi måste fortsätta diskussionen. Vi har god diskussion med Anna-Maja Henriksson och med Centerpartiet. Vi ska intensifiera kontakten med Socialdemokraterna. Därför har jag i dag [torsdag] bjudit in Sanna Marin till Åland så snart som möjligt för att diskutera öga mot öga.
Tror du att det är det som är lösningen?
— I ett demokratiskt samhälle är det majoriteten som bestämmer. Landskapet ska påvisa sina faktiska behov, dem som Åland har, dels på grund av självstyrelsen men också för att vi är ett örike.
Kunskapsbrist
Även Ålands riksdagsledamot Mats Löfström anser att det skulle vara logiskt att Åland skulle anses vara en gränsregion.
Gränsövergången i Torneå är livligare än den är mellan Åland och Roslagen, men också trafiken från Åland är stor och viktig, säger Löfström.
— Den kunskapen är inte tillräckligt utbredd i alla ministerier.
Tror du att Tornedalsrådet varit bättre lobbare än Åland?
— Nej det tror jag inte. Jag har ingen aning om hur aktiva de varit men jag vet att Åland specifikt lyfts upp i diskussionerna och jag kan inte tänka mig att Ålands kanaler skulle vara mindre än Tornedalsrådets.
Däremot kan det ha en betydelse att Lappland är glesbygd och att Stockholm är tätort och att staden var ett centrum för pandemin i våras, säger Löfström.
— Sedan man öppnade för visst inresande från Sverige har vi haft 20 000 inresande till Åland och det har varit ett smittofall. Vi behöver komma ihåg detta faktum och inte bara fokusera på rädslor och värsta tänkbara scenarier, säger Löfström.
— Vi måste fortsätta med åtgärder, men vi får inte heller överreagera utan ha större flexibilitet. Den goda situationen på Åland skulle motivera ett regionalt undantag för Åland tycker jag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.