Förflytta dig till innehållet

Majoriteten av finländarna kan tänka sig sommartid visar ny undersökning

Solen går ner. Vass och vatten i förgrunden.

Solen går ner. Vass och vatten i förgrunden.

Ljusare eller mörkare kvällar och eftermiddagar, det är frågan. Foto: Tomasz Marciniak/Pixabay


Estland och Sverige lutar åt sommartid när Europa ska sluta vrida klockan fram och tillbaka år 2021. Nu visar en ny undersökning som Taloustutkimus har gjort på beställning av Suomen Latu att Finland kan gå samma väg – åtminstone om man lyssnar på medborgarna.
Hela 81 procent av de svarande ansåg att de antingen var okej med eller föredrog permanent sommartid. Det här går tvärt emot den undersökning som Kommunikationsministeriet gjorde hösten 2018, då normaltid var det populäraste alternativet med 52 procent.
I den nya undersökningen gavs tre alternativ, till skillnad från Kommunikationsministeriets undersökning. De svarande kunde också svara att de var okej med både permanent sommartid och permanent normaltid.

Dubbelt fler som ville ha sommartid än normaltid

Bara var femte person som tillfrågades föredrar ljusare morgnar och förmiddagar. En dryg tredjedel är okej med båda alternativen, medan 43 procent vill helst ha sommartid.
– När vi talar om permanent sommar- och normaltid är de praktiska följderna för vårt vardagsliv svåra att förstå. Därför tog vi undersökningen till en väldigt konkret nivå, säger Suomen Latus verksamhetsledare Eki Karlsson i ett pressmeddelande.
Organisationen är oroad över vad permanent normaltid skulle innebära för finländarnas motionsvanor, eftersom det är vanligast att motionera på kvällen och dagsljuset har en inverkan på om folk orkar motionera eller inte.
I undersökningen deltig 1 000 personer. Undersökningens felmarginal är 2,2 procentenheter och tillförlitligheten 95 procent.

Dela artikeln

3 kommentarer: “Majoriteten av finländarna kan tänka sig sommartid visar ny undersökning

  1. Bo Gyllenberg skrev

    Tänker på gamla tider när man på fartygen i oceanfart tog middagshöjden med solen i sitt hösta läge, och så ställde man klockan till 12 efter det. Tyvärr hjälper minnesbilden inte så mycket till i den här diskussionen.

  2. Raymond Barr skrev

    Om undersökningen håller streck, kan man bara konstatera att folk inte begriper sej på soltiden. Vi är (i åbotrakten) redan nu, under normaltid, en halv timme före soltiden. Om vi späder på med 1 timme till, så kan vi äta lunch innan solen hunnit gå upp. Hönsen tom är förvirrade över att dom blir väckta alldeles för tidigt under sommartiden.
    Skulle tro att det dock är EU som bestämmer hur stora differenser som kan godtagas inom området. Ponera att Sverige skulle välja att stanna kvar i mellaneuropeisk tid, så skulle differensen bli 2 timmar mellan Åbo och Stockholm. Vad skulle hönsen säga om detta?

  3. Mats Svanberg skrev

    Varför inte låta solen stå i syd kl 12 och gå upp en timme tidigare istället! Finns en anledning till att man talar om NORMALTID.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter