Förflytta dig till innehållet

Majoriteten av de finländska företagarna gör tummen ner för regeringens ekonomiska åtgärder i coronatider

Centralhandelskammarens verkställande direktör Juho Romakkaniemi säger att undersökningen inte utförts för att klandra regeringen, utan för att visa vilket nödläge företagarna upplever att de hamnat i på grund av coronakrisen. Foto: Roni Rekomaa / Lehtikuva


Majoriteten av de finländska företagarna är missnöjda med regeringens ekonomiska åtgärder under coronakrisen. Av Centralhandelskammarens färska undersökning framgår att 55 procent av företagarna i Finland anser att regeringen hanterat den ekonomiska delen dåligt eller mycket dåligt. Av motsatt åsikt, alltså att regeringen hanterat den ekonomiska aspekten bra eller mycket bra, var 27 procent av företagarna.
Samma företagare var ändå märkbart mer nöjda med regeringens jobb då det handlar om att hindra coronavirusets spridning. 78 procent av de tillfrågade finländska företagarna ansåg att regeringen lyckats bra eller mycket bra med att hantera själva epidemin.
Åsikterna skiljde sig inte mycket åt mellan de olika branscherna i landet. En bransch som ändå stack ut ur mängden var inkvarterings- och näringsbranschen, där närapå 80 procent av branschens företagare ansåg att regeringen skött den ekonomiska delen av coronakrisen rätt så dåligt eller rentav väldigt dåligt.
– Just detta understryker undersökningens betydelse. Den är inte utförd för att klandra regeringen, utan för att företagarna verkligen upplever att de hamnat i ett nödläge på grund av regeringens hittills för små ekonomipolitiska åtgärder, säger Centralhandelskammarens verkställande direktör Juho Romakkaniemi i ett pressmeddelande.
– Än kan banan ändras, men tiden för det är senast nu.
Centralhandelskammaren föreslår en rad nya, konkreta stödåtgärder för att hjälpa de finländska företagen. Exempelvis vill man se att ett ekonomiskt stödpaket på minst 500 miljoner euro nu riktas till restaurang- och hotellägare och till evenemangs- och mässarrangörer som förlorat sina inkomster på grund av regeringens begränsningsbeslut.
Undersökningen utfördes den 4 maj och totalt besvarades den av 2 483 av Centralhandelskammarens medlemsföretag. Både mindre och större företag från landets alla olika branscher finns representerade i undersökningen.
SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter