Förflytta dig till innehållet

Magmas ungdomsbarometer förvånar forskare: Finlandssvensk media superpopulär bland unga

”Över 80 procent av de som svarat uppgav att de använder finlandssvenska medier flera gånger i veckan eller åtminstone flera gånger i månaden. Det tycker jag är positivt och glädjande.”

Jenny Stenberg-Sirén, medieforskare vid Svenska litteratursällskapet

Svenskspråkiga ungdomar använder sig ofta av finlandssvenska medier. Det framkommer av den andra delen av tankesmedjan Magmas ungdomsbarometer som publicerades på torsdagen.

Jenny Stenberg-Sirén, mediespråksforskare vid Svenska litteratursällskapet, säger att resultatet är intressant och också en aning förvånande, eftersom man ofta talar om att det är svårt för medier att nå unga.

— Över 80 procent av de som svarat uppgav att de använder finlandssvenska medier flera gånger i veckan eller åtminstone flera gånger i månaden. Det tycker jag är positivt och glädjande, säger Stenberg-Sirén.

Medieanvändningens språk

80 procent av de ungdomar som identifierar sig som främst svenskspråkiga tar del av finlandssvenskt medieinnehåll flera gånger per vecka eller oftare.

75 procent av de ungdomar som främst identifierar sig som tvåspråkiga (svenska/finska) tar del av finlandssvenskt medieinnehåll flera gånger per vecka eller oftare.

55 procent av de svenskspråkiga tar del av sverigesvenskt medieinnehåll flera gånger per vecka eller oftare. Motsvarande andel bland de tvåspråkiga är 22 procent.

21 procent av de svenskspråkiga tar del av finskspråkigt medieinnehåll flera gånger per vecka eller oftare. Motsvarande andel bland de tvåspråkiga är 72 procent.

79 procent av alla respondenter tar del av engelskspråkigt medieinnehåll flera gånger i veckan.

Källa: Magma

Barometern visar också att fler tvåspråkiga ungdomar än förväntat använder sig av finlandssvenska medier trots att det finska utbudet är så stort.

En skillnad ser man ändå mellan gruppen av unga som främst identifierar sig som svenskspråkiga respektive de som främst identifierar sig som tvåspråkiga. Stenberg-Sirén säger att den första gruppen oftare tar del av rikssvenska medier och de andra oftare tar del av finskspråkiga medier.

— Det engelskspråkiga medieutbudet används ändå mest i alla språkgrupper, säger Stenberg-Sirén.

Coronan kan ha påverkat resultatet

Magmas barometerundersökning genomfördes våren 2020. Det kan enligt Stenberg-Sirén ha bidragit till att resultatet ser ut som det gör, eftersom medieanvändningen överlag har ökat sedan coronaepidemin bröt ut.

Hela 60 procent av de unga uppger i barometern att de tar del av nyheter via de så kallade traditionella medierna radio, tidningar och tv några gånger i månaden eller oftare.

— Jag kan tänka mig att de inhemska medierna har lockat de unga oftare nu när det handlar om en global kris med lokala konsekvenser, säger Stenberg-Sirén.

Jag kan tänka mig att de inhemska medierna har lockat de unga oftare nu när det handlar om en global kris med lokala konsekvenser, säger Jenny Stenberg-Sirén, mediespråksforskare vid Svenska litteratursällskapet. Foto: Sofie Fogde/SPT

En annan orsak till det positiva resultatet kan enligt henne ha att göra med att de ungas medievanor inte har undersökts speciellt mycket.

— I de nationella kartläggningarna av mediebruk är det ofta de vuxna som undersöks. Generellt sett vet vi inte mycket om de ungas medieanvändning.

Kulturella aspekter

Medierna har en stor betydelse för ett språk som talas av en minoritet, enligt Stenberg-Sirén. Hon säger att medierna ger språkliga modeller, bidrar till att upprätthålla och utveckla språket och dessutom har de en rent politisk betydelse.

— Det stärker demokratin att få delta i samhällsdebatten på det egna språket, säger hon.

Ungdomar och nyheter

70 procent av ungdomarna uppger att de tar del av nyheter flera gånger per vecka eller oftare, 25 procent några gånger per månad, 4 procent några gånger per år och 1 procent aldrig.

61 procent uppger att de läser nyheter som någon delat på sociala medier flera gånger per vecka eller oftare, 30 procent några gånger per månad, 5 procent några gånger per år och 3 procent aldrig.

38 procent går direkt in på en nyhetssajt eller nyhetsapp för att läsa nyheter flera gånger per vecka eller oftare, 34 procent några gånger per månad, 16 procent några gånger per år och 12 procent aldrig.

31 procent läser nyheter i en pappers- eller e-tidning flera gånger per vecka eller oftare, 33 procent några gånger per månad, 25 procent några gånger per år och 18 procent aldrig.

19 procent ser på nyheter i tv flera gånger per vecka eller oftare, 39 procent några gånger per månad, 24 några gånger per år och 18 procent aldrig.

17 procent lyssnar på radionyheter flera gånger per vecka eller oftare, 40 procent några gånger per månad, 22 procent några gånger per år och 21 procent aldrig.

Källa: Magma

För de ungas del är användningen av finlandssvenska medier extra viktig på grund av det enorma internationella utbudet. Att de unga vill ta del av finlandssvenskt material är enligt Stenberg-Sirén bra för deras språkliga utveckling.

— Dessutom är det roligt att det finns ett intresse för det finlandssvenska med tanke på de kulturella aspekterna.

Skolan är viktig

Enligt Stenberg-Sirén är också skolans roll viktig för ungdomarnas medieanvändning. Hon säger att de flesta småbarn är bekanta med Buu-klubben, men efter det borde man hjälpa barnen att hitta svenskspråkiga medier.

— Skolorna borde ännu oftare använda material från våra finlandssvenska medier i undervisningen. Då introduceras ungdomarna till utbudet som finns för dem.

Skolan spelar också en stor roll i att visa på praktiska inkörsportar till det finska språket, kulturen och populärkulturen, enligt Stenberg-Sirén. Hon menar därför att också finskspråkiga medier borde introduceras ännu flitigare i skolorna.

Totalt deltog 545 svenskregistrerade unga i åldern 15-19 år i Magmas ungdomsbarometer. Materialet samlades in av Taloustutkimus. Förutom språk och medier undersöktes även de ungas fritidsintressen och hobbyer.

Sofie Fogde/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter