Magma: Självmord är ett problem också i Svenskfinland – ”Vi orsakar inte skada genom att fråga”

Självmord är ett problem även i Svenskfinland, även om antalet självmord är lägre bland finlandssvenskar än finskspråkiga finländare, slår författarna av Magmas färska rapport fast.
Magmas analys påvisar hur viktigt det är att förebyggande arbete görs också på svenska för den svenskspråkiga befolkningen. Både författarna och sakkunniga som kommenterat rapporten betonar vikten av ett medmänskligt bemötande. Att bli hörd och sedd på ett likvärdigt sätt är avgörande.
— Erfarenhetsexperterna betonade behovet av enkla lösningar som till exempel stödtelefoner, stödpersoner, ökad delaktighet och någon som helt enkelt lotsar en vidare i systemet, säger Tina Kärkinen, verksamhetskoordinator vid Psykosociala förbundet, under ett webbinarium som Magma ordnade på torsdagen.
Självmordsproblem i Finland
Finland har en högre självmordsdödlighet än de övriga nordiska länderna.
Antalet självmord är lägre bland finlandssvenskar än finskspråkiga finländare.
I Finland har antalet självmord minskat sedan 1990 då man såg en topp.
Ingen minskning kan ses i antalet självmord bland unga personer.
Självmordsdödligheten bland ungdomar och unga vuxna är större än i övriga EU-länder.
Ungefär två tredjedelar av alla självmord har ett samband med depression.
I Finland försöker uppskattningsvis 10 000 personer om året begå självmord.
Självmordsförsök är vanligare bland kvinnor medan självmordsdödligheten är större hos män.
Kristelefonen vid föreningen Mieli Psykisk hälsa Finland tog 2020 emot 54 procent fler samtal än året innan.
Källa: Magma
Stöd på svenska behövs
Kärkinen har författat rapporten tillsammans med Johanna Cresswell-Smith, projektkoordinator vid Institutet för hälsa och välfärd och doktorand vid medicinska fakulteten vid Helsingfors universitet. Enligt författarna har en liknande analys om självmord i en finlandssvensk kontext aldrig tidigare gjorts. Rapporten är sammanställd utifrån intervjuer och statistik.
Enligt Kärkinen och Cresswell-Smith visar rapporten att det också finns ett behov av tillgängligt stöd på svenska.

Kärkinen för fram att det är en lättnad för den person som söker hjälp att få uttrycka sina känslor och tankar på sitt eget modersmål, och det underlättar också själva vårdprocessen.
Många av de personer som intervjuats framhåller ändå att mycket kan göras utan ett gemensamt språk så länge bemötandet är genuint.
Integrerade vårdkedjor
Kristian Wahlbeck är utvecklingsdirektör vid Psykisk Hälsa Finland och har kommenterat rapporten. Han säger att effektiva vårdkedjor som fungerar på både finska och svenska måste utarbetas i och med den kommande vårdreformen. Social- och hälsovårdsministeriet lanserade också 2020 en nationell strategi för psykisk hälsa.
Wahlbeck konstaterar att det förebyggande arbetet på svenska måste göras som ett samarbete mellan olika kommuner och kommande välfärdsområden.
— Likvärdig vård betyder inte nödvändigtvis att vården ska vara identisk. Det kan behövas särlösningar för att få heltäckande svenska vårdkedjor, säger han.

Jesper Eklund, direktör för verksamhetsområdet psykiatri vid Helsingfors universitetssjukhus, fortsätter på samma spår som Wahlbeck: Det viktigaste i självmordsprevention är att utveckla integrerade vårdkedjor.
— Problemet uppstår oftast på grund av glapp i vårdkedjorna, säger Eklund.
Våga fråga
Självmordsdödligheten i Finland har halverats under de senaste 30 åren, ändå tar omkring 800 finländare sitt liv årligen.
Wahlbeck säger att det är en stor utmaning att identifiera personer som är självmordsbenägna. Både han och Eklund framhåller hur viktigt det är att i alla lägen våga fråga om en person har självmordstankar.
— Våga fråga. Det gäller oss alla, inte bara de professionella. Försök förstå om personen mår så illa att hen har självmordstankar, säger Wahlbeck.
— Vi orsakar inte skada genom att fråga, fortsätter Eklund.
Sofie Fogde/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.