Förflytta dig till innehållet

Magdalena Johansson bakade Pargas bästa pepparkaka

Pargas stad
Kollage med människor och pepparkakor.

Vid julmarknaden på Gamla Malmen i Pargas korades vinnaren i tävlingen Pargas bästa pepparkaka 2023. Efter att juryn smakat på alla tio bidragen föll valet på Magdalena Johanssons pepparkaka. Gunnel Fjäder belönades med ett hedersomnämnande.

– Det är verkligen trevligt att den här tävlingen ordnades, säger juryns ordförande Magnus Sundman, som också delade ut priset vid marknaden.

Juryn var den här gången enig om en klar vinnare, en pepparkaka med sprödhet och en tydlig smörsmak.

Ralf Juslin , ordförande för Invånarföreningen Gamla Malmen, är glad över att tävlingen nu kunnat ordnas för andra gången.

– Pepparkakan är en symbol för Pargas och i år passade det extra bra eftersom pepparkakans dag infaller den 9 december, samma dag som julmarknaden på Gamla Malmens ordnas.

Smaken avgjorde

Arrangörer för tävlingen var i år Invånarföreningen och Pargas hembygdsförening i samarbete med Pargas Marthaförening, Paraisten Marttayhdistys och Pargas stad.

– Vi hoppas att vi även i fortsättningen kan engagera många Pargasbor och hitta olika sätt att lyfta fram Pargas med hjälp av pepparkakan, säger Juslin.

I år var det smaken som avgjorde tävlingen och juryn bestod av Magnus Sundman (Pargas hembygdsförening), Marina Bergman (fjolårets vinnare), Sara Grönqvist (Väståbolands församling), Daniel Lindström (Invånarföreningen Gamla Malmen), Nelly Laine ( Paraisten Marttayhdistys) och Linda Baarman (Pargas stad).

Anor

Vinnaren får sitt namn ingraverat i ett vandringspris, som hänger i fönstret på det så kallade Raskens-huset på Gamla Malmen. Förutom ära, diplom och vandringspris fick vinnaren även ett produktpaket från Jordkällaren i Pargas. Både vinnaren och mottagaren av hedersomnämnandet fick även ett exemplar av smeden Johan Sjöholms nytillverkade 9-uddiga pepparkaksform, utgående från den traditionella Pargaspepparkakan.

Pargas pepparkakor Pepparkakan har långa traditioner i Pargas. Redan 1918 började Lydia Ekroos baka pepparkakor i Bläsnäs. Den speciella kryddblandningen fick hon, med hjälp av ortens apotekare, från Sverige.

1929 hade verksamheten vuxit så mycket att det behövdes ett separat bageri. Som mest uppgick produktionen till 5 000–6 000 pepparkakor per dag. År 1955 överlät fru Ekroos sin verksamhet till Bageri Pargas pepparkakor. Samtidigt började även Axo tillverka och sälja liknande pepparkakor som kallades Pargas Extra Pepparkakor.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter