Förflytta dig till innehållet

M/S Roope plockar upp nästan 50 skrotbåtar i skärgården i sommar

Monica Forssell
Fartyg och en hund på däck.
M/S Roope hjälper människor att bli av med gamla båtar i skärgården.

När en glasfiberbåt vittrar sönder i stranden frigörs skadliga plastfibrer i naturen och havet. Därför är det viktigt att inte låta gamla båtar ligga kvar och skräpa utan se till att de landar på en lämplig avstjälpningsplats istället.

I våras lät Håll Skärgården ren undersöka hur stort behov det finns av en skrotbåtsinsamling i Pargas och Kimitoöns skärgårdar. Behovet visade sig vara stort och under sommaren kommer M/S Roope att plocka upp nästan 50 gamla båtar från olika öar.

Vid håll Skärgården ren kom det stora behovet som en överraskning och en ny insamling planeras redan för nästa år.

Skrotbåtarna som plockas upp förs till Toppå avfallscentral i Åbo där de krossas. Krosset  utnyttjas vid energiproduktion och metalldelarna återvinns som material.

Vid anskaffning av båt, eller något annat stort föremål, är det alltid en bra idé att fundera på hur man blir av föremålet när det har gjort sitt, konstaterar Håll Skärgården ren i ett pressmeddelande.

– Speciellt i skärgården är det bra att ägna en tanke åt hur man ska transportera bort uttjänta saker. Är det möjligt att utnyttja samma metod som sakerna hämtades ut till ön med, då de var hela? Vid skrotbåtsinsamlingen måste vi också överväga hur stor miljöbelastning det uppstår av att hämta bort en enskild skrotbåt långa vägar med servicefartyget, konstaterar HSR rf:s distriktschef Katriina Murto.

LSJH:s serviceförman Jaana Saario-Lomppi påminner om att det också går bra att forsla skrotbåten till sorteringsstationen för egen maskin.

– Båtar som är max 4,5 meter tas emot på alla LSJH:s sorteringsstationer. Större båtar än så behöver vägas på bilvågen, så de tas emot endast på avfallscentralerna Toppå i Åbo samt på Korvenmäki i Salo, berättar Saario-Lomppi.

Dela artikeln

En kommentar: “M/S Roope plockar upp nästan 50 skrotbåtar i skärgården i sommar

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter