Lyxkryssare ger Åbo klirr i kassan


m/s Prinsendam är den första av sommarens fyra lyxkryssare som besöker Åbo. Hon är byggd på Wärtsilä Marines varv i Åbo år 1988. Foto: Kim Lund
Det är en hel del logistiska utmaningar då drygt 700 kryssningsresenärer i huvudsak från USA på några timmar ska bekanta sig med Åbos sevärdheter.
Bussarna kör turisterna från m/s Prinsendam i Åbo hamn till Domkyrkan, Åbo slott och Klosterbacken. En buss åker till Runsala och en annan till Stentorps fårfarm i Pargas.
En del av passagerarna väljer att utforska Åbo på egen hand anlitar stadens bussar som kör i skytteltrafik mellan hamnen och centrum.
Fartyget har startat sin resa från Amsterdam och redan hunnit besöka Hamburg, S:t Petersburg, Tallin och Helsingfors. Från Åbo seglar hon vidare till Stockholm.

Robert Goldie tycker skärgården och de smala farlederna är det mest fascinerande han har upplevt under kryssningen.
För Robert Goldie från Portland är det första gången han besöker Finland och länderna runt Östersjön. Det var några vänner som hade tipsat honom om hur fint det är här, och han har inte blivit besviken.
– Ni har ett underbart land och jag har verkligen njutit. Det mest fascinerande är alla öar och de smala farlederna. Jag kände till lite om Finlands historia, men om Åbo visste jag inte annat än att ni har en stor varvsindustri här. Fartyget vi kryssar med lär vara byggt här.
Och mycket riktigt. m/s Prinsendam är byggd på Wärtsilä Marines varv i Åbo som m/s Royal Viking Sun.
Ombord finns också Jefferson Itami från Salt Lake City. En kryssning på Östersjön har länge funnits på hans lista över saker han vill göra innan han dör och därför är han nu i Åbo. Lite överrakande visar det sig att Jefferson är ett stort fan av Åbodetektiven Jussi Vares.

Jefferson Itami har sett Åbodeckaren Jussi Vares filmer och gillat dem.
– När jag hörde att kryssningen skulle till hans hemstad måste jag bara åka,säger han.
– Jag har sett hans filmer och gillar honom skarpt. Han blir alltid full, men löser ändå alla fall. Så när jag hörde om kryssningen till hans hemstad, måste jag bara åka.
David och Carol Know från Florida kryssar för första gången på Östersjön.
– Det är så fint här, och här finns mycket att se.

Carol och David Know.
Rederierna har spända tidtabeller och det är inte alltid helt lätt att få fartygen att göra en avstickare till Åbo som ligger lite vid sidan om de stora farlederna över Finska viken och Ålands hav. Farlederna är trånga och infarten till hamnen är tidskrävande.
Men genom internationellt samarbete med hamnar, rederier och kryssningsarrangörer försöker staden öka intresset för Åbo som destinationsort, säger Lotta Bäck som är internationell marknadsföringschef vid Visit Turku.
– Det gäller att synas på mässor, träffa rederier och delta i möten. Många känner till Åbos historia och vi lyfter främst fram skärgården och de historiska sevärdheterna i staden.
Någon statistik för hur mycket pengar kryssningsturisterna spenderar i Åbo finns inte, men det är klart att de har en ekonomisk betydelse, säger Bäck.
– Definitivt. Många köper något smått och gott från Saluhallen eller torget och många vill ha också ha någon souvenir från Åbo. Vi samarbetar också med affärerna i centrum så att de kan ha något specialerbjudande då fartygen kommer in.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.