Förflytta dig till innehållet

Lyckat samarbete — Pargaskörerna Da Capo och Pargas manskör uppträdde

Äldre och yngre sångare tillsammans.

Äldre och yngre sångare tillsammans.

Barnkören Da Capo tillsammans med Pargas Manskör. Foto: Stig Kavander


Tre skolkonserter med sammanlagt 500 personer i publiken. Det blev stor succé för den kombinerade barnkören Da Capo – Pargas Manskör. Åhörarna var entusiastiska och dirigenterna Åsa Hermansson (Da Capo) och Robert Helin (Pargas Manskör) överförtjusta.
Projektet, som de tillsammans idéplanerat för drygt ett och ett halvt år sedan hade gått i lås och överträffat förväntningarna. Det handlar om att sammanföra svenska och finska lågstadieklasser över språkgränserna och vilket sätt kan vara bättre än att göra det via musiken.
Barnkören Da Capo består av lågstadieelever från årskurserna 3-6 från de olika svenskspråkiga skolorna i Pargas.
Åsa Hermansson, musiklärare till vardags, leder Da Capo och får varje höst ett nytt pussel att sätta ihop då en ny årskull kommer in och den äldsta utgår.
Pargas Manskör, som grundats redan 1932, dirigeras av Robert Helin och hans dilemma ligger i att få tag på nya sångare till kören. Medelåldern i kören, såsom även i andra manskörer överlag, börjar bli väl hög.
Så förutom att slå ett slag för mera fraternisering över språkgränserna ville dirigenterna också få större publicitet kring körernas verksamhet för att locka nya sångare. Konsertserien inleddes senaste veckas onsdag i Malms skola i Pargas och Da Capos fina sångartrupp vandrade in som första ensemble och uppförde Heléne Frister Linds ”På ett berg” med Svea Reuter som solist.
Tre flickor sjunger.

Sjunger i DaCapo. Hanna Karlsson, Wilma Karlsson och Soraya Kraufvelin. Foto: Stig Kavander


I takten av de rungande applåder, som Da Capo skördade, vandrade Pargas Manskör besättning in och äntrade körställningarna. Dirigenten Robert Helin introducerade kort manskören, som identifierade sina olika stämmor (Tenor 1, Tenor 2, Bas 1 och Bas 2) med handuppräckning för publiken, som bestod av ettorna och tvåorna från ortens svenskspråkiga lågstadier.
Manskörens första sång hette ”Seitsemän miehen voima” tonsatt av Martti Similä efter Alexis Kivis text från ”Sju bröder”.
Den sturska manhaftiga tonen hos tjugotalet vuxna män fick åhörarna att lite kippa efter andan. Dagens första finska lektion gick nog hem. Som följande nummer framförde kören Herman Palms ”Under rönn och syrén” efter Zacharias Topelius text. Således lite nationalhistoria i inledningen.
Efter detta förenade sig Da Capo på scenen med Pargas Manskör. Nu framfördes ett potpurri av ”Emil i Lönneberga”-visor där Da Capo sjöng melodistämman och Pargas Manskör sekunderade med understödande harmonier.
De fyndiga och komplexa arrangemangen för kombinationen barnkör + fyrstämmig manskör till melodierna ”Lille katt”, ”Du käre lille snickerbo” och ”Idas sommarvisa” hade gjorts av Jonathan Lutz från Raseborg medan originalmusiken var Georg Riedels till text av Astrid Lindgren. Sonja Kraufvelin sjöng helt underbart inledningssolot i ”Idas sommarvisa”.
Sekvensen avslutades med Alice Tegnérs ”Bä bä vita lamm” – även den arrangerad av Jonathan Lutz.
Dirigenterna Åsa Hermansson och Robert Helin turades om att dirigera och pianoackompanjera och de taktfasta rytmerna och bekanta visorna fick den unga publiken helt med på noterna.
Manskören stegade ned och kvar blev Da Capo, som nu i sin tur sjöng på finska. Inledning med Pargasbon och TV-aktuella Anders Helenius tvåspråkiga ”Puu puu fågelns bo”, tonsatt av Åbodirigenten och komponisten Sam Fröjdö.
Sedan följde ”Simo Siili” av Jari Puhakka och ”Härnääjät”. I detta skede hade manskörens Ralf Eriksson och Kjell Nordström (dragspel resp. elbas) sällat sig till perkussionisten Tony Nurmi (cajón och trummor), vilket gjorde att rytmiken bara tilltog. Och så var det åter dags för manskören att delta i sången, men en del av kören tog också hand om klockspel, trianglar och taktpinnar.
Det blev ytterligare fart i följande tre nummer. ”Pelle Jöns” av Laci Boldemann med svensk text av Britt G. Hallqvist, ”Trollrock” av Göran Swedrup samt ”Sill i dill” med text av Birgitta Nordström. Publiken ”rockade” intensivt med. Nu började det bli dags för finalen och Pargas Manskör framförde den häftiga ”Rövarsången” ur filmen Ronja Rövardotter – musiken av Björn Isfält och arrangemang av Anders Klint.
Som sista nummer sjöng den kombinerade kören under Åsa Hermanssons ledning ”Drummelpetter rock” med originaltext av Saukki och svensk text av Barbara Helsingius och musik av Jaakko Salo. Helt tydligt var både publik och sångare mycket nöjda med konserten.
Denna första konsert följdes av en publik kvällskonsert samma dag och på fredagen en uppföljande och även avslutande morgonkonsert för finskspråkiga Koivuhaan koulus första och andra lågstadieklasser.
Det var två utpumpade, men ytterst nöjda dirigenter, Åsa Hermansson och Robert Helin, som tillsammans med Pargas Manskörs ordförande Tom Österlund unisont uttryckte sin stora glädje över det lyckade projektet.
Barnkören Da Capo med medelåldern crika 12 år och Pargas Manskör med en medelålder mer än två generationer över Da Capos, lyckades tillsammans få fram en dynamisk kombo, som nog ropar efter mera – mycket mycket mera.
Stig Kavander

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter