Lupinerna övertar vägrenarna i landskapet – nu vill NTM-centralen kartlägga bestånden

Att den invasiva lupinen bör bekämpas, trots att den är vacker med sina rosa, blå, vita och lila blommor, torde inte ha undgått någon. Lupinerna har nyss slagit ut i blom och förekomsten längs landsvägarna tycks öka.
Blomsterlupinen ingår i den nationella förteckningen över invasiva främmande arter och hotar alltså den biologiska mångfalden.
Lupinen härstammar från Nordamerika. Den sprider sig lätt och effektivt och tränger undan den ursprungliga floran. Enligt Laji.fi får lupinen inte släppas ut i miljön och inte heller till exempel födas upp, odlas eller säljas. Det är markägarens ansvar att se till att arten inte sprider sig.
Lupinen är en attraktiv men förrädisk pollenväxt för insekter. Lupinens pollen innehåller lupanin, en alkaloid som har en skadlig effekt på många insekters vitala funktioner.
Karttjänst öppen för alla ska kartlägga bestånden
Egenliga Finlands NTM-central informerar att man tillsammans med Åbo universitet utvecklat en ny enkel karttjänst för att kartlägga lupiner som växer vid vägkanterna i landskapet. Medborgarna ombeds aktivt meddela sina lupinobservationer under sommaren.
Lupinerna sprider sig ofta längs vägkanter och bestånden längs vägarna är uppseendeväckande. Det finns knappt någon samlad geografisk information om lupinbestånden vid vägkanterna trots deras synlighet.
– Vi hoppas på många observationer redan från början av sommaren. Om metoden fungerar kan den senare kopieras även till andra områden i vårt land, säger Leena Lehtomaa i ett pressmeddelande från NTM-centralen.
Hon är gruppchef för naturvården vid NTM-centralen i Egentliga Finland.

Det är också viktigt att rapportera om vägkanter som är fria från lupiner.
Kartläggningen görs i samarbete med Åbo universitet. Karttjänsten finns på app.maptionnaire.com.
Slåtter av vägrenarna från mitten av juni
Trafikledsverket berättar i ett pressmeddelande att man med slåtter bekämpar invasiva arter som tagit fäste vid vägkanterna. Mest är det just lupinen som spridit sig där. Blommande lupiner sparas således inte vid slåtter, eftersom det är viktigt att förhindra att den sprids med frön till nya växtplatser.
Enligt NTM-centralen utförs slåtter av vägrenarna vanligen från mitten av juni till slutet av augusti. Antalet slåttergånger beror på landsvägarnas skötselklasser. Största delen av landsvägarna ingår i en skötselklass där gräset slås en gång per sommar.
Hej Meta! Du får gärna följa ÅU på Facebook oberoende av om du är prenumerant eller inte! Men naturligtvis hoppas vi att alla som är intresserade av våra artiklar vill prenumerera på oss 🙂 Vi delar en hel del ”öppna” artiklar på Facebook (det vill säga artiklar som är gratis) men alla våra artiklar kan inte vara gratis att läsa eftersom vi, som ett kommersiellt mediebolag, då inte skulle överleva. Just artikeln om lupiner finns bakom betalmur och för att läsa den måste du ha en prenumeration men t ex artikeln om skyltarna i Åbo som blir enspråkiga är gratis att läsa. Mvh Monica/ÅU
Jag fick en inbjudan av ÅU att tycka om er Facebook sida.
Det gjorde jag. Nu när jag tänkte läsa om lupinerna ser jag endast första meningen av artikeln. Vad var syftet för inbjudan? Att sälja en prenumeration? Usch då.