Förflytta dig till innehållet

Luoma vill arbeta mot ojämlikhet och fattigdom

Debatt. Biskopen i Esbo stift Tapio Luoma och biskopen i Borgå stift Björn Vikström diskuterade i Åbo domkyrka på fredagen inför ärkebiskopsvalet. Foto: Mia Hämäläinen


Esbo stifts biskop Tapio Luoma var tacksam och lycklig efter att ha blivit vald till Finlands evangelisk-lutherska kyrkas nästa ärkebiskop. Luoma fick 56 procent av rösterna i ärkebiskopsvalets andra omgång medan Borgå stifts biskop Björn Vikström fick 44 procent.
Luoma tyckte att resultatet var överraskande klart. Han hade förväntat sig en mycket jämn andra omgång.
– Jag tolkar resultatet åtminstone delvis som att det arbete jag gjort har uppskattats, kommenterade Luoma och sade att han som ärkebiskop planerar att fortsätta på samma linje som han hittills gjort som biskop.
Inför den andra omgången betecknades Luoma som en konservativare kandidat än Vikström, men efter valet påpekade Luoma att det inte känns naturligt för honom att placera sig på en skala från konservativ till liberal. Han medgav ändå att han antagligen fått majoriteten av de konservativa rösterna inom kyrkan.
Luoma och Vikström skiljer sig bland annat i frågan om vigsel av samkönade par. Till skillnad från Vikström anser Luoma att det kyrkliga äktenskapet ska omfatta enbart heterosexuella par.
– Jag är av den åsikten att äktenskapet gäller mellan man och kvinna. Det är min åsikt som präst, men jag tycker ändå att den här diskussionen är något som kyrkan behöver föra, precis som den förs i samhället, sade Luoma till SPT på flytande svenska.
– Jag vill ändå påpeka att det inte är ärkebiskopen eller någon annan enskild individ som avgör den här saken, utan att det är kyrkomötet och tre fjärdedelars majoritet där som formar kyrkans ståndpunkt.
Luoma anser att en av de viktigaste frågorna för Finlands evangelisk-lutherska kyrka är fattigdomen och ojämlikheten i samhället. Som ärkebiskop vill han delta i samhällsdebatten, men han ser inte sig själv som någon färgsprakande opinionsledare.
– Ärkebiskopen kan naturligtvis inte vara den enda personen som måste ta ställning. Ojämlikheten i samhället är en fråga för både kyrkan och politikerna. Jag tror att ojämlikheten och fattigdomen är något som noterats och genom sitt diakoniarbete jobbar kyrkan hela tiden för att förbättra situationen.
Luoma blir Finlands ärkebiskop i juni när den nuvarande ärkebiskopen Kari Mäkinen går i pension. Mäkinen har tjänat som ärkebiskop i åtta år.
SPT
Läs också:
Tapio Luoma besegrade Björn Vikström i förhållandevis jämnt val

Ärkebiskopsvalet jämnt eller inte – åsikterna bland Åbolands kyrkoherdar går isär

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter