Lugnande beskedet: Företagarna får säga sitt om sina pensionsavgifter också efter nyår

Vid nyår ändras lagen om pension för företagare som styr hur företagarnas FöPL-försäkring fungerar.
Hittills har väl företagarna i praktiken upplevt sig ha rätt fria händer att själva sätta nivån på sitt pensions- och socialskydd, till exempel genom att underskatta värdet på sin arbetsinsats.
Då har företagaren visserligen fått lägre pensions- och socialskydd, men samtidigt också lägre räkningar för sin försäkring.
Den möjligheten har lockat många, vilket är ett skäl till att systemet nu skärps bland annat på inrådan av Finansinspektionen.
”Medianlönen inte allt”
Staffan Åberg, direktör för kundförhållanden vid pensionsbolaget Veritas i Åbo, säger att lagstiftarnas grundtanke varit att förbättra företagarnas pensionsskydd – men utan att företagarnas verksamhet ska äventyras av chockhöjda pensionsavgifter.
– Något som oroat företagare är att vi ska se på medianlönen i deras bransch när vi fastställer pensionsskyddets nivå.
– Men medianlönen är inte allt. Vi kommer fortfarande att höra företagaren, och göra en helhetsbedömning av hens situation. Vi kan inte bara sätta FöPL-nivån utgående från medianlönen. Det kom inte riktigt fram när diskussionen tog fart i somras, säger Åberg.
Vad kan ni göra om en företagare nu uppger att hen tänkt jobba ganska lite, även om det inte stämmer, bara för att fortsätta hålla nere sina FöPL-kostnader?
– Inte kan vi göra ”detektivarbete”. Vi kan ju till exempel se om en företagare har andra förvärvsinkomster eller studerar, vilket är en grund för att påvisa att man bara jobbar deltid som företagare. Men vi litar förstås i hög grad på det som företagarna uppger. Vårt mål är att hjälpa dem samtidigt som vi uppfyller kraven på oss som pensionsbolag.
En annan situation som oroat företagare är ifall man jobbar mycket men trots det har låga inkomster. Även där säger Åberg att pensionsbolaget och företagaren tillsammans ska försöka hitta en skälig nivå för pensionsskyddet och FöPL-avgiften.
Granskning vart tredje år
Åberg säger att samma sak gäller lagens andra stora nyhet: att nivån på företagarnas pensionsskydd ska granskas vart tredje år.
– Det här är helt nytt och har väckt många frågor. ”Kommer jag vart tredje år att få en helt ny, godtycklig arbetsinkomst som jag inte kan påverka?”. Men så är det inte. Innan vi fastställer nivån ska vi alltid ge företagaren möjligheter att komma med egna synpunkter och fakta. Vi tittar på företagarens individuella situation, till exempel på om man är företagare på heltid eller deltid, säger Åberg.
Är man ny företagare så kanske man inte hunnit skaffa sig en stor kundkrets. Sådant kan beaktas när nivån fastställs.
Staffan Åberg betonar den precisering som riksdagen gjort om att den årliga arbetsinkomsten högst kan justeras uppåt med 4 000 euro per gång under de två första granskningarna.
Under de kommande sex åren, då de två första granskningarna sker, kan alltså arbetsinkomsten högst höjas med totalt 8 000 euro.
– Det är ett sätt att komma emot dem som undrat hur de nu ska klara sig som företagare. En höjning av arbetsinkomsten med 4 000 euro innebär i praktiken att pensionsavgiften maximalt höjs med ungefär 80 euro per månad.
FöPL-försäkringen
- Företagarens pensionsförsäkring, FöPL, är grunden för företagarens pensionsskydd samt sociala trygghet om man blir sjuk, förlorar sin arbetsförmåga eller tar familjeledigt.
- Det är en lagstadgad försäkring som är obligatorisk för företagare och lättföretagare som uppfyller vissa allmänna villkor.
- Till villkoren hör att företagarens så kallade FöPL-arbetsinkomst är minst 8 575,45 euro (år 2023).
- Nivån på pensions- och socialskyddet, men också avgiften man betalar för försäkringen, bygger på arbetsinkomsten.
- Arbetsinkomsten grundar sig i sin tur på det beräknade värdet av ens arbetsinsats.
- Försäkringen kan tecknas i något av bolagen Elo, Ilmarinen, Varma och Veritas.
- Om FöPL-arbetsinkomsten är minst 14 088 euro (år 2023) och företagaren hör till företagarkassan kan hen beviljas inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning.
- Källa: bl.a. pensionsförsäkringsbolagens sajter
Måste inte själva vara aktiva
År 2023 gäller granskningen endast de som har en arbetsinkomst under 15 000 euro. Men om företagaren under de tre föregående åren redan gjort en betydande justering av sin pensionsnivå, där nivån justerats med över 15 procent, granskas man inte.
– Företagarna behöver dock inte själv vara aktiva, påpekar Åberg. Det är vår skyldighet att på förhand kontakta de företagare vilkas nivå granskas, och berätta för dem hur processen går till. I praktiken kommer de säkert att i något skede få ett förslag på en eventuellt förändrad arbetsinkomst – som de alltså fortsättningsvis kan kommentera.
Lika för alla
Till reformen hör även en ny kalkylator som Pensionsskyddscentralen tagit fram. Den är gemensam för alla pensionsbolag, för att göra deras beräkningar mer enhetliga och för att undvika att något pensionsbolag får en konkurrensfördel genom att agera annorlunda.
Att bolagen fungerar på samma sätt är viktigt även för företagarnas rättsskydd, konstaterar Åberg.
Kalkylatorn ser på medianlönen i företagarens bransch, men också på företagarens omsättning, och föreslår en nivå på pensionsskyddet.
– Men också där finns ett spelrum på plus-minus 30 procent. Dessutom kan vissa specialfall kräva mer flexibilitet än så, säger Åberg.
Han uppmanar företagarna att friskt ställa frågor till sina pensionsbolag om reformen.
– Lagen är ny och vi väntar ännu på en del preciseringar i direktiven från Pensionsskyddscentralen, främst då det gäller olika specialsituationer. Men den stora bilden är klar för oss, och vi har ju förberett oss under hela processen. En del frågor kanske vi ännu inte kan besvara, men vi tar reda på svaren. Inom en snar framtid är vi nog insatta i alla detaljer.
Vi frågar två lokala företagare:
Har du koll på FöPL-reformen?

Päivi Toivonen, innehavare till butiken Rusetti i Åbo:
– I ögonvrån har jag sett att reformen diskuterats bland annat på forum för kvinnliga företagare, men jag har inte satt mig in i den. Jag har haft fullt upp med min butik.
– Men jag har redan nu, på min bokförares inrådan, hela tiden betalat FöPL-avgift enligt mina verkliga inkomster. Alltså inte minimiavgiften, men inte heller några enorma summor. Jag litar på de som kan sånt här.

Mats Prost, frilansmusiker i Pargas:
– Jag är inte så insatt, men reformen handlar väl om att många företagare betalat för låg FöPL-avgift, och att den ska anpassas till deras verkliga inkomster.
– Som frilans har jag inte så stora förhoppningar om att reformen ska hjälpa mig. Jag har oregelbundna inkomster som är väldigt svåra att förutspå. Jag skulle gärna betala FöPL-avgiften i efterhand, då jag vet hur mycket jag faktiskt har förtjänat. Visst hamnar pengarna i slutändan i egen ficka, men under det rådande ekonomiska läget vill man ändå inte betala för mycket.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.