Förflytta dig till innehållet

Lotten kan i sista hand avgöra svenska Åbobarns skola – här är kriterierna för hur staden bestämmer vilken skola det blir om inte allas önskemål kan uppfyllas

Arkiv/Ari Sundberg
barn med gul skärmmössa och ryggsäck på ryggen
Nu är kriterierna klara för hur svenska Åbobarns skola bestäms om inte alla familjers önskemål kan uppfyllas.

Många svenska familjer har lyft fram syskonkriteriet i diskussionen om var sjuåringar i fortsättningen ska börja i skolan i Åbo, när staden nu ska göra om de svenska elevupptagningsområdena i staden.

Det vill säga att det är viktigt för familjerna att syskon får gå i samma skola.

Över hälften av de 67 som svarade på stadens förfrågan anser att det viktigaste kriteriet när skolplatserna fördelas är att syskon får gå i samma skola.

Viktigt med entydiga kriterier

Familjerna har också betonat att det är viktigt med entydiga kriterier när de från och med årsskiftet ska kunna välja skola för sina ettor.

Nu är kriterierna klara och på onsdag ska politikerna i bildningsnämndens svenska sektion ta ställning till dem.

Enligt förslaget ska systemet från och med årsskiftet göras om så att svenska Åbofamiljer anmäler barn som ska börja i skolan till Cygnaeus, Sirkkala eller Braheskolan.

Hälsorelaterad orsak eller stödbehov

Om antalet sökande är större än antalet platser tillämpas antagningsgrunderna så att man allra först ser om barnet har någon hälsorelaterad orsak eller ett stödbehov.

För det behövs beslut om särskilt stöd eller andra intyg.

Till näst tittar man på skolans tillgänglighet enligt ruttplaneraren för kollektivtrafikens Föli.

För att det ska bli så rättvist som möjligt är det ett team som tittar på barnets skolväg, eller det som kallas tillgängligheten från hemadressen.

I teamet finns experter på geodata, representanter för kollektivtrafiken, rektorer och områdeschefen från småbarnspedagogiken.

Syskonkriteriet på tredje plats

Först på tredje plats kommer frågan om barnet redan har syskon i den aktuella skolan eller inte.

– Syskonkriteriet tillämpas ifall eleven eller förskoleeleven har syskon i samma skola under det år som skolgången eller förskolan inleds, står det i beredningen.

Från stadens sida betonar man också att syskonkriteriet ska väga tyngre än till exempel skolvägens längd.

Lotten avgör i sista hand

I sista hand avgörs skolan av lottdragning.

Från stadens sida betonar man att en elev som flyttar inom Åbo har rätt att gå ut den skola, där han eller hon var elev före flytten.

Om kriterierna och kilometergränserna för gratis skolskjuts fylls, så har eleven rätt till skolskjuts till den skola som anvisas, om familjens egna önskemål inte kan uppfyllas.

Sirkkala får tre parallellklasser

Sirkkala skola kommer från och med hösten 2023 att ha tre parallellklasser med 23 barn i två vanliga klasser och 14 barn i en klass för barn med stort stödbehov.

Syftet med att göra om elevupptagningen för de svenska skolorna till ett enda område är att minska trycket på Cygnaeus skola som är överfull, samtidigt som staden vill att familjerna själva ska få välja skola.

Samtidigt betonar man att elevens lärstig till den grundläggande utbildningen bör beaktas redan då barnet antas till förskoleundervisningen.

Tanken är att den här lärstigen, från förskolan till grundskolans sista årskurs, ska vara så hel som möjligt.

Omkring 250 barn berörs

Att elev upptagningsområdena nu görs om berör omkring 250 barn, det vill säga de svenskspråkiga barn som är 6 eller 7 år under år 2023, och som antingen bor i Åbo eller i kranskommunerna.

I fortsättningen kommer förändringen att beröra de svenska Åbobarn som fyller sex år och som man ansöker om förskoleplats för.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter