Förflytta dig till innehållet

Lotsbrist kan få Sverige att slopa medborgarskapskrav – inga problem i Finland

Ett lastfartyg ute på havet.

Ett lastfartyg ute på havet.

I Finland kan fartygsbefälet ta det lugnt eftersom det finns lotsar så det räcker. Sverige kan i sin tur lätta på medborgarkravet för att locka fler lotsar. Foto: Johan Wessman/News Öresund/Flickr/SPT


På måndagen rapporterade Sveriges Radio Ekot att det råder stor brist på lotsar inom svensk sjöfart och att var fjärde lots förväntas gå i pension inom fyra år. Nu ser Sjöfartsverket i Sverige över kraven för att jobba som lots – bland annat kravet på svenskt medborgarskap.
Kari Kosonen, vd för det finländska lotsförmedlingsbolaget Finnpilot, säger till SPT att det inte råder någon lotsbrist i Finland. I landet finns kring hundrafemtio lotsar och varje år går kring tio i pension.
— Vi har mellan trettio och åttio personer som söker de öppna lotspositionerna och alla kvalificerar åtminstone formellt för jobbet. Hur mångsidig erfarenhet de har av olika slags fartyg kan variera, men vi har inte haft några problem att hitta kompetenta ersättare, säger Kosonen.
Det finns ändå regionala skillnader och det är enklare att hitta lotsar i söder än i norr.
— Många vill jobba nära hemmet och många sjöfarare är ursprungligen från finska vikens kust eller från skärgården.
Kosonen säger att det finns stora regionala skillnader också i Sverige och att det inte verkar ha varit problem att hitta lotsar i Göteborgstrakten, medan bristen är större i Bottenviken. Om Sverige slopar kravet på svenskt medborgarskap kan det öppna upp nya arbetsmöjligheter för finländska lotsar, men Kosonen tror inte att lotsarbetet i Sverige är mer lockande än i Finland.
— I stora drag är lotsjobbet väldigt lika i båda länderna och jag vet inte vad de skulle kunna tävla med. Men det finns väldigt många svenskspråkiga lotsar och jag är säker på att det är många som skulle klara av att arbeta i Sverige utan problem, säger Kosonen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter