Förflytta dig till innehållet

Loppis för barnkläder och leksaker säljer för nästan 1 miljon i året

Agata Makowiecka öppnade loppmarknaden i S.t Karins för fem år sedan.


Parkeringsplatsen utanför loppmarknaden Seesami i S:t Karins fylls snabbt en helt vanlig vardagsförmiddag och bara en halv timme efter öppning är kommersen i full gång.
Medan de vuxna kryssar mellan hyllorna tar många barn sikte på lekhörnan och bakom kassaapparaten står Agata Makowiecka.
Nyligen firade man fem års kalas och försäljningen som ökat stadigt sedan starten 2013 är nu uppe i en nästan 1 miljon euro.
-Det ligger mycket pengar och väntar därhemma i förråden, skrattar Makowiecka.
Intresset för att sälja och köpa begagnat har inte avtagit trots det ekonomiska uppsvinget. Men så är inte pengarna heller  det enda som spelar roll utan den ekologiska aspekten har också stor betydelse.
-Det kommer hela tiden mera och mera kunder. Både sådana som vill köpa och sådana som vill sälja.
Enligt Makowieska är den typiska loppiskunden här mamma, trendmedveten och intresserad av återvinning.

Små barn växer snabbt ur kläder och skor.


Anna-Kaisa Lindroos är lycklig. Efter veckor av letande har hon hittat en Elsa docka.
Lindroos har fyra barn och av de två yngsta döttrarna har den yngre redan en begagnad Anna docka.  Nu ska också den äldre flickan få en docka skapad på basen av den populära Disney filmen Frozen. Och det för bara 1,50 euro.
I en leksaksaffär hade dockan kostat mellan 20 och 30 euro vet Lindroos.
Dockan i hennes famn är lite sliten, men efter en omgång i tvättmaskinen kommer den att duga hur bra som helst vet Lindroos.

Dockan hade inget pris men personalen kontaktade försäljaren som slog fast 1,50 euro för dockan som Anna-Kaisa Lindroos letat efter.


Annat som åker med hem från loppmarknaden är en Elsa-klänning (för maskeradbruk), en tunika, vinterhandskar och en jeansskjorta.
-Det här är Åboregionens bästa loppmarknad. Här är snyggt, rent, man får vänlig betjäning, priserna är mänskliga och produkterna byts ut i rask takt, berömmer Lindroos.
Lindroos köper nästan varje gång hon besöker loppmarknaden någonting och liksom andra kunder på plats i Seesami, medger hon att det nog i bland kan bli impulsköp. Oftast har hon ändå ett klart mål och försöker också tänka ut i förväg vad barnen behöver till exempel nästa år.
-Jag håller ögonen öppna och köper i förväg sådant som jag vet att flickorna behöver senare.
I första hand är det åt de yngre barnen hon shoppar på loppis. Åt de äldre barnen, en nioåring och en tolvåring, är det svårare att hitta lämpliga begagnade kläder. Utbudet är betydligt mindre än åt de yngre barnen och ju äldre barnen blir desto kräsnare blir de också, förklarar Lindroos.

Förtjänar 200 euro i veckan

Ungefär med ett halvt års mellanrum packar tvåbarnsmamman, S:t Karinsbon Salla Saarinen i hop kläder, spel, leksaker, skor, idrottsredskap och annat som blivit för smått eller inte intresserar barnen längre och säljer rubbet på loppis.
-Det mesta går nog åt bara man inte begär för höga priser och allt är rent och helt, konstaterar Saarinen.

Maria Tuikkala hjälper mamma att välja. En vårmössa i leopardmönster har redan åkt ner i kärran.  Vinteroverallen är fyndad för en tia på loppis. Som ny skulle den kosta kring hundra euro.


På en vecka kan Saarinen förtjäna till och med 200 euro och med två växande barn i familjen är det en välkommen slant.  För Saarinen är den ekologiska aspekten ändå viktigare än pengarna.
Seesami är en loppmarknad för enbart barnkläder och barnprylar. Liknande specialiserade loppmarknader finns det inte många av i Finland och enligt ägaren Agata Makowiecka är loppisar riktade till barnfamiljer ovanliga också i Sverige. Så ovanliga faktiskt att Makowiecka har kunder ända från Göteborg.

När du ska sälja på loppis:

  • Försök inte sälja sådant som är trasigt eller smutsigt
  • Välj det bästa du har – det vill folk ha!
  • När du prissätter – tänk på vad du själv skulle vara beredd att betala.
  • Lämna känslor och minnen hemma (eller vill du ta med dig alltsammans hem igen?)
  • Sälj enligt säsong

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter