Löntagarna vill skjuta upp pensioneringen – ”Ändringen är betydande”

Många löntagare planerar att arbeta längre än till den lägsta åldern för ålderspension. Det visar en ny undersökning av Pensionsskyddscentralen (PSC).
Den ålder då löntagare planerar att gå i pension har höjts med nästan två år på tio år.
— År 2008 var den planerade pensionsåldern 62 år och 8 månader. År 2018 planerade löntagare att gå i pension vid 64 års och 7 månaders ålder. Förändringen är betydande, säger nationalekonom Satu Nivalainen som forskat i pensionsplanering, i ett pressmeddelande.
Enligt Nivalainen talar förändringen om att tanken på längre arbetsliv i hög utsträckning har anammats av löntagarna.
De nya forskningsresultaten visar också att pensionsreformen år 2017 har varit lyckad.
— Längre arbetsliv är ett centralt samhällspolitiskt mål i Finland. Om framtida pensionärer anpassar sitt beteende till att deras pensionsålder är högre än tidigare åldersgruppers, hålls pensionssystemets ekonomiska hållbarhet på en bättre grund, säger Nivalainen.
Pensionering vid 65 år
Av de löntagare som deltog i undersökningen har var tredje för avsikt att gå i pension vid 65 års ålder. Var femte tänker gå i pension tidigast vid 66. Nästan var tredje planerar att gå i pension före 64 års ålder.
Åldersklassens egen lägsta ålder för ålderspension ser ut att kraftigt bestämma den planerade pensioneringsåldern.
— Finländarna har uppenbarligen tagit till sig tanken att pensionsåldern nu beror på åldersklassen, säger Nivalainen.
Män och högutbildade vill jobba länge
Personer med högre högskoleexamen och högre tjänstemän är mer villiga än andra att skjuta upp pensioneringen till 66 års ålder eller mer.
Män planerare att gå i pension senare än kvinnor. De planerar också att arbeta till en högre ålder än vad som är vanligt – många till minst 66 år.
I undersökningen ingår Statistikcentralens arbetsmiljöundersökningar åren 2008 och 2018. Materialet innehåller uppgifter om cirka 1 300 personer. Vid intervjutidpunkten var personerna i åldern 50-62 år och arbetade som löntagare.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.