Lona i USA:s marinkår som gästar Nylands brigad: ”Världen är inte perfekt – det är mitt jobb att hjälpa”

– Är ni lärare? Är ni instruktörer? frågar Emmaline Hill som leder de amerikanska trupperna som är på sitt andra gästspel vid Nylands brigad. Hon ställer frågan till två finlandssvenska beväringar som nyligen övat att placera ut minor tillsammans med en amerikansk marinkårssoldat på Syndalens övningsområde i Hangö.
– Nej, vi är vänner! svarar jägare Felix Karlsson från Sjundeå och på senare år Sverige, med ett stort leende.
Han trivs i amerikanernas sällskap.
– Det fungerar bra. De är öppna och pratsamma. Jag tänkte att de skulle hålla sig lite mer för sig själva men vi jobbar faktiskt tillsammans. Det är ju inte alltid så roligt att vara i skogen. Men det är lite roligare när de är med.

Nylands brigads amerikanska kolleger från den 47 000 man starka basen Camp Lejeune i North Carolina har inlett sin andra omgång i Dragsvik. Den här gången under kortare tid men med en större grupp. I fjol tog Nylands brigad emot ett kompani, nu tar man emot en bataljon, närmare bestämt Combat Logistics Battalion 6 eller kortare CLB-6.
– De kommer hit, övar med oss och blir en del av oss. I praktiken genomför vi vår normala verksamhet men tillsammans med amerikanerna. Men i fjol var första gången. Nu kan vi betydligt mer om varandra, säger Nylands brigads stabschef Pekka Snellman .
En del av syftet är att öva på att ta emot en större trupp med olika förmågor och ge värdlandsstöd till den.
– Det betyder att vi bistår med bland annat bivackering, bränsle, transport och bespisning, förklarar Snellman.
Övningsverksamheten bygger på Försvarsministeriets inbjudan till dess samarbetsparter att öva tillsammans med finländska trupper.
– Vi verkställer order. Vi hittar inte på detta själva. Men den förra omgången med amerikanerna övertygade tydligen någon på högre nivå, säger Snellman.

Det som förändrats sedan senast är att Finland nu är Natomedlemmar.
– Mycket har hänt på högre nivå men på brigadnivå syns det inte så mycket ännu. Det tar tid.
I kulisserna filar länderna på ett Defence Cooperation Agreement (DCA) som handlar bland annat om att ge amerikanska soldater tillgång till fastigheter och områden för övning, vapenlagring och underhåll. Men avtalet kan också handla om soldaternas juridiska ansvar och vem som bedömer det.
– Det är Natomedlemskapet som räknas. DCA gör samarbetet lättare i praktiken. Men på brigadnivå kan vi inte spekulera om DCA, säger Snellman.
Om allt går som under de amerikanska truppernas senaste besök torde inte juridiska spörsmål bli aktuella.
– De var här i nästan fyra månader i fjol. Polisen tog inte emot ett enda klagomål. Den enda incidenten vi vet om var att en man på krogen blev arg när en amerikansk marinsoldat talade lite för länge med hans flickvän, säger Snellman.
– Vi kan sköta mycket även utanför DCA. Vi sätter stolthet i gott beteende, säger sergeant major Dustin Sammons .

Ungefär en femtedel av amerikanerna som gästar Nylands brigad i år var med i fjol. För en del är det fråga om den första utlandsresan i försvarets tjänst. En av dem är Lona Hilty som delar ut ammunition till sina amerikanska kolleger.
– Det är kallare än jag är van vid, säger Hilty som kommer från Ohio.
Hon är något överraskad över att hon hamnade i Finland. Hon har tidigare rest i Europa med familjen som har italienska rötter.
– Jag har haft förmånen att resa till bland annat Italien och Tyskland och sett en stor del av sevärdheterna Europa men jag visste inte mycket om Finland.
Hon ångrar inte att hon valt en karriär inom marinkåren fast världsläget är allt annat än stabilt.
– Vi är en stor familj. Det här är mina bröder, systrar och vänner som jag vet att jag kan lita på. Världen är inte perfekt. Men det här är mitt jobb och jag ska hjälpa till att göra världen bättre.
Samarbetet kulminerar i Marinens huvudkrigsövning Freezing Winds 23 som börjar den 20 november.
– Då går vi in på våra krigstida uppgifter, säger Snellman.
Fram till dess bekantar man sig med varandras material och förmågor. Nylands brigad utbildar också amerikanerna i hur man jobbar i kalla skärgårdsförhållanden.
Kaptenlöjtnant Olli Jylhä som är chef för pionjärkompaniet kommer att jobba tätt med amerikanerna under de kommande veckorna.
– Deras utrustning är ganska lik vår. De har kanske överlag mer pansarförsedda lastbilar till exempel, sådan pansarnivå som kan jämföras med våra Pasifordon. Men de är också vana att jobba med lite andra uppdrag än vi. Överlag är det ingen större skillnad. Fast våra gummistövlar har varit ett ganska bra tillägg för amerikanerna.
Enligt Jylhä är det överlag större fokus på beväringarna nu än det var förra året då man fokuserade mer på personalens samarbete.
Jylhä tycker att det är en intressant möjlighet att få jobba med internationella kolleger.
– Speciellt eftersom jag siktar på något Natouppdrag i framtiden.

Lieutenant colonel Emmaline ”Emmy” Hill leder precis som i fjol de amerikanska styrkorna i Dragsvik.
– Det är ett nöje att vara tillbaka. Att vi nu deltar med en bataljon visar på vårt engagemang, säger Hill.
– För mig som är från Alaska känns det här som hemma och ser ut som hemma. Men för de flesta av oss är det här en väldigt annorlunda miljö och det gör det intressant.
Enligt Hill har hennes truppers närvaro i Finland rönt stort intresse hemma i USA. Bland annat har man kommit längre i strävan efter att skaffa mindre landstigningsbåtar likt dem som Nylands brigad använder utgående från logistikbataljonens erfarenheter.
Situationen i världen ger oss en mission och ett syfte
Emmaline Hill
– Vår verksamhet är traditionellt anpassad för regionen Indiska oceanen och Stilla havet. Men nu har man insett att olika områden i Europa ser mycket olika ut. Så det har varit mycket bra för oss att ha varit här.
Med tanke på världsläget har den amerikanska närvaron större betydelse än tidigare.
– Världsläget är mer osäkert än senast vi var här. Då var det Ukraina som gällde. Nu finns det fler krishärdar. Men desto mer kritiskt är det att vi är här och visar att vi är en trovärdig styrka som är redo och nära för att jobba med våra allierade. Situationen i världen ger oss en mission och ett syfte, säger Hill.
Efter sejouren vid Nyland brigad åker amerikanerna vidare till Norge för att delta i övningen Nordic Response. Totalt vistas trupperna i närmare sju månader i Europa.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.