Lokala krafter återskapade legendariskt PR-fordon – långtradaren försågs med över tiotusen lampor


Det här uppdraget är något mycket speciellt, medger Salobon Tomi Lohivuo. Foto: Stefan Holmström
Det är inte här man räknar med att hitta den, i de täta bostadskvarteren i stadsdelen Räntämäki. Men här står den, Coca-Cola-långtradaren – eller nåja, i alla fall en värdig version av det kända PR-fordonet.
– Det fina är att den är nästan precis som de ursprungliga långtradarna, säger Tomi Lohivuo.
Salobon Lohivuo, som snackar finlandssvenska, kommer ursprungligen från Helsingfors. Han är en av dem som rattar Kenworth-långtradaren under dess julturné, tillsammans med Ari Piskonen från Reso och Jari Tarkkanen från Åbo. Tillsammans driver de företaget KW-Events, som äger fordonskombinationen.
Den gemensamma nämnaren för trion är att de har gamla fordon som hobby.

Jari Tarkkanen och Tomi Lohivuo gör sista checken innan det är dags att brumma iväg mot Salutorget. Foto: Stefan Holmström
Orsaken till att långtradaren stod i Räntämäki är att Tarkkanen bor här. I går eftermiddag fanns det ännu en hel del att fixa innan fordonet kunde köras till Salutorget. Det finska vinterväglaget är inte skonsamt.
– Vi har väl redan bränt sex-sju likriktare på den här resan, säger Riku Jyläntö från Resobolaget RJ-Production.
Det är Jyläntö som har svarat för att förse långtradaren med de extra ljusen. De många kilometrarna på blöta och saltade vägar gör att fukten letar in sig led-slingorna, trots krympslangar och starkt lim.
– Vi försöker undvika motorvägar, för där är det oftast mer vägsalt. Man måste också minnas att bilen är fyrtio år gammal, så det går inte att gasa på hur som helst, säger Lohivuo.

Det är något av en museal mysstämning i hytten. Kamerorna på instrumentbrädan representerar nutid, de används för direktsändningar. Foto: Stefan Holmström
Efter några svängar runt bilen med en gasdriven lödkolv är Jyläntö nöjd. Allt funkar och bilen är redo för Salutorget i Åbo.
– Rovaniemi, Kuopio, Jyväskylä, sedan fick vi vila två dagar, säger Lohivuo, och visar en bild från Lappland, där bilen lyser upp en snötäckt men annars helt mörk skog.
Fordonet har en lång finsk historia. Dragbilen användes först till däcktransporter, senare av en dragrace-tävlare. Släpet, då? Det är österbottniskt, byggt i Närpes 1975, för en madrassfabrik i Lahtistrakten.
Lohivuo är märkbart stolt över skapelsen, trots att den har ”bara” en tredjedel så många lampor som de bilar som Coca-Cola lät bygga 1995.
– De fixades av samma företag som hittas bakom Star Wars, så de hade kanske lite större resurser, ler Lohivuo.
Det var faktiskt specialeffektsbolaget Industrial Light and Magic som värvades för uppdraget: Tre långtradare skulle bli tevereklam med långa karavaner av rödvita långtradare.

Kenworth har gjort tunga fordon i över hundra år.
Foto: Stefan Holmström
Storyn bakom KW-Events långtradare är också fascinerande. Så sent som i somras var den blå och vit.
– Coca-Cola lade ut en förfrågan på Facebook om vem som hyr ut en dragbil. ”Vi har en sådan”, skrev vi på Messenger, och skickade en bild. Tio minuter senare frågade de om vi har en trailer.
Lite senare, när trion var på väg till en bilutställning i Estland, pep det till i telefonen: ”Ni fick jobbet”.
Sedan var det dags att fixa bilen. Den blåvita fordonskombinationen tejpades röd av företaget Serafina, varefter Jyläntö försåg den med 180 meter led-slingor, totalt 10 800 lampor.

Det gällde att få upp staketen snabbt då långtradaren kom till Salutorget, för folk stod redan och köade. Foto: Stefan Holmström
På fredag är långtradaren i Träskända, på lördag i Lahtis. Sedan är turnén slut. Lohivuo blickar redan framåt. I början av 2019 har han en helt annan evenemangsturné inprickad i Finland.
– Jag känner turnélivet. Jag har gjort det här i arton år, kört överallt mellan Portugal i väst och Turkiet i öst.
Ibland också lite längre bort, som Dubai.
Coca-Cola-uppdraget är ändå något speciellt och unikt, medger Lohivuo. Och det märks också på dem som kommer och tittar på fordonet.
– Föräldrar säger att barnen ville se långtradaren, men oftast tror jag nog det är pappa som vill det.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.