Förflytta dig till innehållet

Lokal enkät: I majoriteten av företagen kan man delvis jobba på främmande språk

I sex av tio företag i Egentliga Finland kan man åtminstone delvis sköta sina arbetsuppgifter på andra språk än finska och svenska.

Detta enligt en enkät som Åbo handelskammare gjort bland sina medlemsföretag.

Enkäten besvarades av 172 företag.

Av dem uppger nästan en tredjedel att man just nu delvis jobbar på så kallade främmande språk, ofta handlar det om engelska.

I cirka sju procent av företagen är engelska det huvudsakliga arbetsspråket.

Samband med tillväxttro

Olli Hakala, kontaktchef vid handelskammaren, säger i ett pressmeddelande att företagens beredskap att anställa personer som talar andra språk än de inhemska är förvånansvärt stor.

– Det är bra, eftersom antalet arbetstagare som talar andra språk kommer att öka då antalet finländare i arbetsför ålder minskar. Dessutom tävlar vi ofta om kompetent arbetskraft med andra länder. Enkäten pekar på att anställda som talar andra språk korrelerar med hur ljust företagen ser på framtiden, säger Hakala.

Nästan 33 procent av företagen med personal som talar andra språk än finska och svenska tror att deras personalstyrka ökar det kommande halvåret. Motsvarande siffra för övriga företag är endast 21 procent.

Handelskammarens pressmeddelande ger dock ingen tolkning av vad skillnaden beror på.

Ändå knepigt för många företag

Av enkätens företag har 17 procent under det senaste året haft arbetsplatsannonser på andra språk än finska eller svenska.

Samtidigt uppger fyra av tio företag i enkäten att man inte kan jobba på främmande språk hos dem.

Enligt enkäten upplever de bland annat att det kan vara knepigt för kunderna att ställa frågor eller berätta om sina problem på andra språk än framförallt finska. De pekar också på att avtal ibland förutsätter att inhemska språk används.

En del företag upplever också att kommunikationen inom företaget kan vara knepig om man inte har ett gemensamt språk.

Handelskammaren konstaterar att satsningar på integration är ett sätt att få med de som talar andra språk i arbetsgemenskapen, och att spetsföretag ofta utmärker sig genom att beakta och satsa på mångkulturen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter