Ljusfestivaler har visst ett samvete – Lux Archipelago i Pargas tipsar om energisnål konst

Ljusfestivalen i Pargas ordnas för sjätte gången – och precis som tidigare handlar det om ett småskaligt evenemang där deltagarna själva (och tillsammans) skapar ljuskonstverken. Lux Archipelago går av stapeln 4–20 november och inleds traditionsenligt med ett större evenemang vid Ahonenska hörnet i centrum av Pargas klockan 18 den 4 november.
Temat för invigningen är cirkuskonst och som vanligt rikar man sig till barnfamiljer.
Det är Tarja Suomi som håller i trådarna för evenemanget som arrangeras av Åbolands hantverk i samarbete med Konstsamfundet, Svenska kulturfonden och Pargas stad.
Ingen ”belysningsshaming”
Ljuskonst i sig kan upplevas som aningen paradoxalt i dessa tider, men samtidigt vill arrangörerna påminna om att den mängd elektricitet som används till ljusfestivalen sist och slutligen är rätt liten.
Flera av deltagarna har energisnåla ljuskonstverk på gång och arrangörerna har tipsat om hur man kan vara energisnål samtidigt som man piggar upp i höstmörkret.

– Visst är det mer utmanande i år än tidigare, särskilt med tanke på att alla uppmanas skära ner på sin elkonsumtion. Men samtidigt ska man komma ihåg att moderna LED-lampor inte förbrukar särskilt mycket el. Vi har också delat med oss olika tips på hur man kan spara energi utan att för den skull helt släcka ner.
Gamla ljusslingor kan bli dyra i drift
Det statsägda expertföretaget Motiva som jobbar med hållbar utveckling har tagit fram en tabell som man kan använda för att räkna ut hur mycket el utebelysningen i själva verket förbrukar. Skillnaden mellan moderna LED-ljusslingor och släktens nedärvda julgransbelysning från DDR-tiden kan bli rätt stor.

Dessutom rekommenderar Motiva att man håller säsongsbelysningen släckt mellan klockan 8–10 på morgonen och klockan 16–17 samt 19–20 på eftermiddagen och kvällen då förbrukningstopparna infaller.
– Jag är inte särskilt orolig för ljusfestivalernas elförbrukning och om man till exempel ställer in ljuskonstverken med timer så att de inte är på dygnet runt förbrukar de klart mindre el, säger Suomi.

Konst projiceras ut över Kyrkgropen
Munkvikföreningen som deltagit i evenemanget alla år sedan starten 2017 kommer i sitt ljuskonstverk att lyfta fram vårt behov av ljus och energi.
Ljuskonstnärerna Vespa Laine och Magnús Arnar Sigurdarson deltar med en ljusinstallation vid bostadsområdet Solbågen vid Kyrkgropen i Pargas, där verket ”Mare Solis” projiceras ut över vattenytan.
– I Nagu har föreningen Multiculti varit väldigt aktiv med sin planering och ljusfestivalen kommer att synas där, säger Suomi.
Arbetsgruppen Metamorphosis som består av Stella Tiisala, Hans G. Hästbacka, Janne Lindgård och Riina Eräpohja kommer också att ordna ett nytt Metamorphosis-evenemang i Grottan i samband med Lux Archipelago.
Nagu aktivt med
Torsdagen den 10 november ordnar föreningen Par-Hau sin traditionella ljusparad både i Pargas och i Nagu med start klockan 18 vid busstationen i Pargas och Framnäs i Nagu.
– Ljusyoga ska det också bli och på Oak Tree bed & breakfast i Nagu ordnas det en ljusbrunsch, berättar Suomi.
Innan själva festivalen inleds arrangeras bland annat en workshop där man kan tillverka sina egna reflekterande smycken den 29 oktober hos Åbolands hantverk på Klockarståget 5 med start klockan 13.
Anmälningstiden till Lux Archipelago fortsätter fram till den 28 oktober, man kan anmäla sig via luxarchipelago.fi, där det slutliga programmet också publiceras då det står klart.

Lux Gratiae lyser upp i Nådendal
De 11:e upplagan av Nådendals ljusfestival Lux Gratiae ordnas den 28–30 oktober.
I Nådendal och Rimito blir det ljusfestival i dagarna tre alldeles i slutet av oktober. Här inleds festivalen med en konsert med naturtema i Kristoffer-salen i Nådendal på fedagskvällen klockan 18. Konserten kombinerar kantele (Arja Kastinen) och elektronisk musik (Ilari Hongisto). Salla Hongisto står för det visuella under konserten. Under evenemanget ordnas det också konserter vid kyrkan i Nådendal, Nådendals bad samt i Rimito kyrka.
I Kyrkparken i Nådendal är det ändå konstgruppen Flowers of Lifes ljuskonstverk som förverkligas genom att tredimensionella element lyses upp med ultraviolett ljus som sannolikt stjäl showen. Konstverken tänds klockan 19 och kan ses ända fram till den 30 oktober i parken. Konstverken har målats på svart tylltyg med fluorescerande färger och de skapar en illusion av att verken svävar i luften.
Gruppens huvuddesigner är Veikko Lappalainen som har över 20 års erfaranhet av konstskapande i olika former.
På lördag blir det traditionell Jakobsvandring från Nådendals kyrka till Rimito kyrka med start klockan 10. Vandringsrutten blir cirka 25 kilometer lång och returtransport ordnas cirka klockan 16.30.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.