Ljusare läge för ishallen i Raseborg – ”Nu kan vi utveckla i stället för att krishantera”

Verksamheten vid Raseborgs ishall har kört i gång för vintern efter ett turbulent år med ett överhängande hot om stängning. Men nu ser det ljusare ut.
– Vi har ett ekonomiskt mycket bättre läge än i fjol som var ett katastrofår på grund av höga energipriser, höjda räntor och tidigare nedstängningar under pandemin. Men nu kan vi se mer optimistiskt på hallens situation, säger hallbolagets ordförande Jan Lindholm .
Många bäckar små
Hallbolaget har lyckats skära i utgifterna samtidigt som energipriserna har normaliserats. Man har till exempel programmerat om kylmaskineriet så att det jobbar hårt under natten och går på sparlåga på dagen. Med denna sänkta energiförbrukning och lägre tariffer har man lyckats spara 10 000 euro under de två senaste månaderna.
– Det här kan i det långa loppet utgöra skillnaden mellan förlust och ett positivt resultat. Med ett positivt resultat kan vi betala av våra lån, säger Lindholm.
I somras beviljades Raseborgs ishall ett specialunderstöd av Sparbanksstiftelsen i Karis-Pojo.
– Det gjorde att vi kunde betala alla förra sommarens räkningar. Det var skillnaden mellan konkurs och överlevnad. Vi är väldigt tacksamma för stödet.
Skulderna tynger ännu
Hallen har dock fortsättningsvis en tung skuldbörda.
– Vi jobbar på en långsiktig lösning på det. Vi har detta verksamhetsår på oss.
Ett annat problem är att hallens användningsgrad har sjunkit.
– Man räknar allmänt med att innesporterna förlorade 20 procent av utövarna under pandemin. Det är illa ekonomiskt men också med tanke på att en massa ungdomar slutade idrotta.
På grund av ishallens ovissa framtid i våras uteblir flera helgläger i hallen den här hösten. Nu jobbar man på att få tillbaka dem till våren med olika erbjudanden.
– Beläggningen kunde vara bättre. Vardagskvällarna är ganska normala medan lördagarna ser sämre ut. I stället har vi till exempel flyttat publikskrinningen till lördag så att också arbetande familjer har möjlighet att komma, säger Lindholm.
Kommer ni att göra några ommöbleringar i hallbolagets styrelse?
– Ägaren beslutar om hur styrelsen ser ut. Vi har bolagsstämma om en månad. Vi har vidtalat några som kunde tänkas vara lämpade. Men vi får återkomma till det.
Hur tänker du om din egen fortsättning?
– Jag har hållit på sedan julen 2010. Jag har sökt någon som kunde ta över i många år. Förra säsongen var psykiskt tung. Jag märkte att jag inte mådde så bra. Det är all anledning att låta en yngre generation ta över. Men jag har lovat stå vid min efterträdares sida till en början så att man inte gör om våra tidigare misstag.
Hade varit kört för klubben
Att hallen kunde räddas ser den lokala hockeyklubben Ice Team Raseborgs ordförande Jan Engblom som helt avgörande för föreningens existens.
– Hade hallen fallit i somras skulle det ha varit ganska kört för oss. Nu kan vi se framåt och utveckla verksamheten i stället för att krishantera vilket var fallet en stor del av förra säsongen även om det idrottsligt gick bra.
Ice Team som är hallens huvudägare hade också en stor roll i det ekonomiska räddningsuppdraget.
– Genom sponsorer och privatpersoner samlade vi in medel och stödde ishallsbolaget med tiotusentals euro. Denna insats och bidraget från stiftelsen räddade hallen.
Genom sponsorer och privatpersoner samlade vi in medel och stödde ishallsbolaget med tiotusentals euro. Denna insats och bidraget från stiftelsen räddade hallen.
Jan Engblom, ordförande i Ice Team Raseborg
Staden som också är delägare i hallen, valde att inte bidra med extra medel.
– Jag förstår staden även om jag gärna hade sett att man var med i högre grad. Det viktiga är ändå att staden har viljan att ha en ishall i Raseborg och är med långsiktigt genom att köpa istid till exempel.
Ice Team Raseborg har mellan 120 och 130 spelare i dagens läge. Nu kan klubben igen fokusera mer på sina befintliga lag och spelare och försöka få med nya.
– Det var ingen bra PR för föreningen när det var så osäkert som det var. Vi förlorade några spelare till andra klubbar från vårt dåvarande U14-lag. Några har kommit tillbaka men det skulle vara viktigt att få med nya barn till skridskoskolan eller hockeyskolan. Vi behöver förstås också föräldrar som kan ställa upp och jobba för föreningen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.