Livias samarbetsförhandlingar klara – men förslaget blir offentligt först på onsdag

Det är en fåordig Ilkka Harkkila som i egenskap av Liviarektor och direktör för Pemarns samkommun för utbildning svarar på ÅU:s frågor om hur samarbetsförhandlingarna som avslutades förra veckan gick.
Målsättningen som slogs fast vid samkommunens senaste styrelsemöte är att spara sammanlagt 1,5 miljoner euro, främst genom att avstå från fastigheter.
Styrelsen beslöt senast man möttes i april att målsättningen är att man i första hand försöker spara in på fastighetssidan och undvika uppsägningar.
I förhandlingarna deltog förutom samkommunens representanter fyra förtroendemän från förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, fackförbundet Jyty och förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU.
– Förhandlingarna slutfördes i god anda. Från JHL och Jyty var man inne på samma linje som styrelsen med att man bör sträva efter att personalminskningarna ska vara så små som möjligt medan en av FOSU-representanterna hade önskat en time out i frågan, säger Harkkila.
Inga klara besked
Något desto mer om vilka konkreta åtgärder man föreslår vill Harkkila inte gå in på innan föredragningslistan för nästa veckas styrelsemöte publiceras på onsdag.
Enligt ÅU:s uppgifter har man ändå lyckats hitta sparmöjligheter fram till år 2025 på omkring 700 000 euro genom att göra sig av med överflödiga fastigheter samt avstå från nyanställningar vid pensioneringar och en del andra personalarrangemang.
Fältstation och slut för träbåtsutbildningen
Som ÅU tidigare berättat om handlar förslaget i ett nötskal om att Livia minskar de egentliga verksamhetsställena till tre (Tuorla i Pikis, S:t Karins centrum och Pemar) och att Pargas verksamhetsställe (fiskeri- och miljöinstitutet) görs om till en fältstation för fiskeriutbildningen.
Båtbyggnadsutbildningen som ordnas i samarbete med Turun Ammattiopistosäätiö TAO skulle i det här fallet stryka på foten helt och hållet – och det med omedelbar verkan.
– Den saken vill jag inte kommentera i det här skedet, vi får återkomma på onsdag, säger Harkkila.
Från och med hösten skulle utbildningen redan läggas ner och exakt hur de som redan inlett sina studier ska kunna slutföra dem är fortfarande oklart.
Båtbranschen, fiskeriorganisationer och Pargas stad har alla närmat sig styrelsen med skrivelser där de hoppas att samkommunen ännu kan tänka om och bevara utbildningarna i Pargas.
LÄS OCKSÅ
Träbåtsutbildningens lärare Anssi Kuisma hoppas fortfarande att man kan få till stånd en lösning där man kunde avvakta med drastiska åtgärder.
– Den arbetsgrupp som ska tillsättas för att fundera på Pargasenhetens framtid borde ges tid att sköta sitt uppdrag innan några oåterkalleliga beslut fattas.
Arbetsgruppens uppdragsbeskrivning och sammansättning ska slås fast på mötet den 25 maj.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.