Livia gjorde brakförlust i fjol – nu är ”Fiskis” i Pargas indragningshotat

Samkommunen Peimarin koulutuskuntayhtymä som driver yrkesinstitutet Livia gjorde i fjol sitt sämsta resultat någonsin. Ett av förslagen för att få ekonomin i balans är att lägga ner Pargasenheten på Kirjalaön.
Institutet som grundades 1.1.2011 då tre yrkesutbildningar i S:t Karins, Pargas och Pemar slogs samman gick under 2022 back drygt 1,1 miljoner euro. I de tidigare boksluten sedan 2011 finns endast ett med minusförtecken, då man år 2017 presenterade ett resultat på -190 000 euro.
Oro bland personalen
Samkommunsdirektör Ilkka Harkkila konstaterade senast i oktober att det är nu under våren som besluten om hur framtiden för Pargasenheten ser ut kommer att fattas.
Personalen vid Pargasenheten har enligt uppgifter till ÅU närmat sig styrelsemedlemmar med flera skrivelser och stämningen är både oroad och oviss.
ÅU har tidigare berättat om att en del av Livias fastigheter i Pargas är i dåligt skick och att personalen upplever att man avsiktligt låtit dem förfalla.
LÄS OCKSÅ
I samkommunens budget för 2023 nämns bland annat att renoveringen av svinstallet i Tuorla som kan genomföras endast om de radhusfastigheter i Pargas som varit till salu i flera års tid kan realiseras.
Pargasenheten i farozonen
Samkommunen har redan under hösten diskuterat ekonomin internt och senast förra torsdagen ordnat en aftonskola kring hur man ska få ekonomin i balans. Ett av förslagen lär enligt ÅU:s uppgifter vara att Pargasenheten på Kirjalaön läggs ner och att en del av utbildningarna flyttas till annan ort och en del av utbildningarna läggs ner helt.

Vid Pargasenheten kan man för tillfället studera ett flertal olika utbildningar inom fiskeri- och miljöbranschen samt till båtbyggare. Livia erbjuder såväl andra stadiets utbildningar som vuxenutbildningar i Pargas. Den senaste utbildningen som lanserades var en vildmarks- och naturguideutbildning förra hösten.
Följande styrelsemöte hålls torsdagen den 20 april och vid det mötet kommer åtgärdsförslaget eller -förslagen enligt ÅU:s uppgifter att presenteras.
Locket på tills styrelsemötet
Att frågan är känslig råder det ingen tvekan om. Varken samkommunsdirektör Ilkka Harkkila (som också är rektor för fiskeri- och miljöenheten), samkommunstyrelsens ordförande Sanna Vauranoja eller samkommunsfullmäktiges ordförande Anne Eriksson vill i det här skedet kommentera uppgifterna mer ingående eller säga något om hurudana förslag som kommer att presenteras.
ÅU har inte heller lyckats nå Pargas stads representant i samkommunsstyrelsen och tillika Åbolands fiskarförbunds verksamhetsledare, Kaj Mattsson, trots upprepade försök.

LÄS OCKSÅ
Vauranoja konstaterar i sin tur att det inte i det här skedet finns något att informera om.
– Det som är ute i offentligheten är att samkommunens ekonomi inte ser bra ut och att man med en budget på 12 miljoner euro gjorde en förlust på 1,1 miljoner i fjol. Det är en hårresande siffra och det är upp till styrelsen att ta tag i situationen. Vi har diskuterat olika alternativ och de blir offentliga då föredragningslistan inför styrelsemötet den 20 april publiceras, säger hon.
Vad som diskuterades under aftonskolan går hon inte in på, men konstaterar att det inte finns några enkla lösningar på problemet, utan att det handlar om en helhetslösning.
Pargas stadsdirektör: Vi är medvetna om situationen
Staden har inte tagit del av något konkret förslag, men Patrik Nygrén hoppas man inte fattar förhastade beslut med långtgående konsekvenser.
Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén säger att man inom staden är medveten om vilka diskussioner som för tillfället förs inom samkommunen. Man har tagit del av informationen vid de regelbundna ägarmöten som ordnats, men något konkret förslag från torsdagens aftonskola har inte heller Pargas stad tagit del av.
– Vi vill från stadens sida förstås hitta en lösning som skulle garantera en fortsättning för ”Fiskis” del, men det är i sista hand upp till samkommunens fullmäktige att fatta de besluten.
Nygrén säger att man från stadens sida ändå försökt lyfta fram behovet av utveckling och att verkligen vända på alla stenar. Med tanke på klimat- och miljöfrågor är fiskerinäringen ett effektivt sätt att minska på näringsbelastningen i Skärgårdshavet – och där spelar yrkesfiskarna en stor roll.
Is i magen efterlyses
Fiskeriutbildningen i Pargas är den enda i sitt slag i Finland där hela utbildningen erbjuds på ett och samma ställe.
– Jag hoppas att man kan tänka långsiktigt och ha litet is i magen då besluten fattas. Ska vi ha en fiskerinäring i vårt land också i framtiden, borde man också på nationell nivå se till att förutsättningarna finns, säger Nygrén.
Samtidigt påminner han om att samkommunens ekonomi trots fjolårets stora underskott inte är katastrofalt dålig. Det finns ett ackumulerat överskott från tidigare år.
Samkommunens styrelse möts den 20 april och ger i sin tur ett förslag för fullmäktige som i sista hand fattar besluten den 15 juni.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.