Livet förändras när bostadsbidraget sjunker – också bostadsmarknaden kan påverkas

I april sjönk bostadsbidraget märkbart för bland annat studerande. Om ett år kommer bostadsbidraget att slopas helt och ersättas av ett bostadstillägg, vilket innebär ytterligare nedskärningar i stödpengen.
Att bostadsbidraget sjunker kan leda till att det blir för dyrt för studerande att bo kvar i sina lägenheter. Om hyran är för hög kan man behöva fundera på om man faktiskt har råd att bo kvar, eller om man måste leta efter billigare boendealternativ.
LÄS OCKSÅ
Det kan också leda till att det blir ännu tuffare för studerande att hitta lägenheter, eftersom allt fler konkurrerar om de billiga lägenheterna.

Gör vardagen svårare
Nedskärningarna har inte tagits emot väl av studerande, och många säger att deras liv kommer att förändrats mycket på grund av dem. Bidrag har redan sjunkit för en del, medan andra fortfarande väntar på att deras bidrag ska påverkas.
Elsa Lehtilä och Sara Makkonen studerar till ingenjörer i Åbo. De tror att nedskärningarna kommer att påverka mångas vardag negativt.
– Mitt bidrag har inte sjunkit än, men jag väntar på domen. Jag kommer att behöva söka jobb och satsa på att komma ut i arbetslivet tidigare, men jag vet inte om det kommer att lyckas. Jag känner mer press över att mina studier och mitt liv måste gå framåt, säger Makkonen.
Tror ni att folk kommer att lyfta mer studielån?
– Folk kommer definitivt att ta mer lån. Det är problematiskt, för det är inte ens garanterat att vi som ingenjörer kommer att få jobb direkt efter studierna, så då måste man väl skaffa ett jobb på McDonald’s bara för att kunna betala av sitt lån, säger Lehtilä.

Mer konkurrens på bostadsmarknaden
Ofelia Paile studerar svenska vid Åbo Akademi. Hon bor tillsammans med sin sambo och deras bidrag sjönk med 160 euro, delvis också av andra orsaker än nedskärningarna.
– Det kommer absolut att påverka vardagen till hösten när vi börjar studera igen. Vi måste bli ännu bättre på att vara försiktiga med våra pengar, till exempel kommer vi att behöva storhandla en gång i veckan. Vi kommer inte heller ha råd att göra lika mycket roliga saker, som att gå på kafé.
Alla tre är överens om att den ekonomiska stress som nedskärningarna medför endast kommer att göra det svårare för studerande att slutföra sina studier. Det kan också göra det svårare för nya studerande att hitta lägenheter, eftersom det tar längre tid för äldre studerande att flytta från sina lägenheter.

Tiotals euro mindre i stöd
I nedskärningarna som gjordes i april påverkades två faktorer som bestämmer hur mycket man får i bostadsbidrag. Den ena faktorn är bassjälvrisken som höjdes från 42 procent till 50 procent. Den andra faktorn är bostadsbidragets ersättningsprocent, som sjönk från 80 procent till 70 procent.
På FPA:s webbsida finns en räknare som man kan använda för att uppskatta hur ens bostadsbidrag kommer att förändras, om det inte redan gjort det. ÅU demonstrerar ett påhittat exempel med hjälp av räknaren.
Så räknas bostadsbidragets summa enligt FPA:s räknare
Anna bor ensam i en studielägenhet i Åbo. Hon betalar 550 euro i hyra.
Hon varken jobbar eller lyfter studielån, vilket innebär att hennes månadsinkomst består av studiestödet som är 279,38 euro.
- Bostadsbidraget före nedskärningarna: 357,60 euro.
- Bostadsbidraget efter nedskärningarna: 312,90 euro.
- Skillnad: 44,70 euro
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.