Kommunalvalet skjuts upp – oppositionen rasar över beslutet

Åtta av riksdagens nio partier beslöt på lördagen att skjuta upp kommunalvalet till den 13 juni. Endast Sannfinländarna röstade mot beslutet.
— Enligt Institutet för hälsa och välfärd hade ett kommunalval i april kunnat höja antalet coronafall till allt mellan 2 600 och 11 200 fall per dag. Vi kan inte förbise riskerna, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).
Enligt institutet har smittläget försämrats snabbt i februari och mars. Ett kommunalval den 18 april med tillhörande sammankomster hade kunnat förvärra smittspridningen ytterligare.
— Utöver risken för omfattande smittkedjor skulle valdeltagandet också blivit lågt på grund av rädslan att ge sig i väg till vallokalerna. Detta hade i sin tur undergrävt legitimiteten för valresultatet, säger Henriksson.
Oppositionen rasar över beslutet
Samlingspartiet och Kristdemokraterna röstade för lördagens uppgörelse, men gick ändå ut med besk kritik av sitt eget beslut. Samlingspartiet förundrar sig bland annat över tvära kast i beredningen.
— Ännu för en vecka sedan ansåg hälsovårdsmyndigheterna och Justitieministeriet att det går att ordna kommunalvalet i april. I fredags gick ministeriet plötsligt ut med beskedet att det inte är säkert att ordna kommunalvalet som planerat, säger Samlingspartiets partisekreterare Kristiina Kokko i ett pressmeddelande.
Hon anser att Justitieministeriet har saknat framförhållning i förberedelserna av kommunalvalet.
— I arbetsgruppen för partisekreterarna har vi sedan hösten lyft fram olika lösningar, som kunde trygga säkerheten i kommunalvalet ifall pandemin förvärras. Justitieministeriet har inte tagit fasta på dessa förslag, säger Kokko.
Kristdemokraterna är inne på samma spår.
— Kristdemokraterna vill inte trotsa hälsovårdsmyndigheternas beslut, men vi är djupt besvikna över Justitieministeriets sätt att leda valprocessen. Det hade funnits gott om tid att förbättra valsäkerheten, säger Sari Essayah, Kristdemokraternas partiordförande.
Samlingspartiets ungdomsförbund gick ännu längre genom att kräva justitieminister Henrikssons avgång.
— Jag förstår att de unga är besvikna, men smittläget och viruset försvinner inte någonstans om jag avgår. Vi måste lita på våra hälsovårdsmyndigheter. Om de varnar för riskerna så måste vi ta det på allvar, säger Henriksson.
Drive-in och vallokaler utomhus
Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho strödde omkring sig spydiga kommentarer på Twitter, men ville inte motivera partiets ståndpunkt desto mera på lördagen.
— Gränserna hålls nog öppna, men valet kan man skjuta upp. Ett sådant gäng har makten i det här landet, skriver Halla-aho på Twitter. Han ifrågasätter också hälsovårdsmyndigheternas prognoser. ”Kom ihåg siffran 11 000 som användes som argument och så ser vi vad läget är den 18 april och den 13 juni”, skriver Halla-aho.
— Jag är besviken över att Sannfinländarna inte backade upp den här uppgörelsen. Frågan har politiserats. Det hade varit bra om alla partier hade gett sitt stöd till det här beslutet, säger Henriksson.
Regeringen förbereder nu en proposition om ny vallag som överlämnas till riksdagen ”så fort som möjligt.” Partierna kan lämna in sina kandidatlistor mellan den 9 mars och den 4 maj. Förhandsröstningen ordnas mellan den 26 maj och den 8 juni.
— Vi överväger olika alternativ där man kunde rösta utomhus eller gå in för drive-in-lösningar för att sänka tröskeln att rösta i kommunalvalet den 13 juni, säger direktör Johanna Suurpää på Justitieministeriet.
Någon lösning för hur man ska kunna rösta om man har satts i karantän saknas däremot fortfarande.
Här kan du läsa liverapporteringen från Henrikssons pressinfo, som nu är avslutad.
Artikeln uppdaterades klockan 17.44.
Vart blev eValet?
Har varit med i kommunens och valdistriktets resultaträkning i 25 år,
men lämnade det för tio år sen åt yngre krafter.
Redan för 15 år sedan pratades det om rösta elektroniskt.
Är besviken att Juistitiesministeriet och de som ansvarar för valen inte har
gjort samma digi-skutt, som den övriga Finland och hela den industriella världen.
Se bara på skolornas distansundervisning (på got och ont) samt
distansjobben för dem som har möjlighet till det!
I dagens samhälle kan du göra allt på nätet! Vi kan sköta våra skatte- och bankärenden. Vi kan köpa mat, produkter och tjänster. Vi kan söka infromation om allt. Därtill även anskaffas bostöder och annan fast egendom på nätet, men inte rösta!
Justitiemisteriet har haft mycket mera tid att förbereda sig under denna pandemi
än skolorna och arbetsplatserna,
Ett eVal skulle ha lämpat sig mycket bra i dessa tider. Då skulle vi inte ha
behövt skuffa på valet utan gjort röstningen tryggt.
Justitiermistern Henrikson (SFP) säger ett att detta är en säger för demokratin.
Tycker mera att det är ett flockbetende av uppskrämda politiker och en skandal
för minsteriet, som har haft ett helt år på sig att planera om saker,
bara t.ex. att öka på förhandsröstningstiderna och antalet valdagar.
Det är en skandal såsom TS och HS i dagens tidningar skriver. Dessvörre kommer
skammen över SFPs minister och Justitieministeriet.
Undrar vart valchefen Jäskeläinen har försvunnit? Han har inte uttalat sig något.
Senast för en dryg månad sedan påstod han att valen hålls som planerat.
Vi utomstående samhällets små kuggar vet inte vad som sker i bakgrunden. Vi kan
enbart spekulera. Det kan t.o.m. vara att valens IT-hovleverantör inte har kunnat
förverkliga något e-Val på de senaste dryga 15 åren. Kanske det inte ens har
diskuterats om ett sådant?
TA