Förflytta dig till innehållet

Bokvänner besökte själarnas ö

Huvudbyggnad. Sjukhuset är byggt i två våningar och rymde som mest 60 patienter. Foto: Patricia Torvalds


ÅÅLF firar 40 år och försöker locka nya människor till föreningen. Förra veckan ordnade föreningen därför en resa till den historiskt intressanta ön Själö, där det också blev en intervju med författaren Johanna Holmström.
Besöket lockade femtio litteraturintresserade till en färd som startade i Pargas och gick via Åbo mot Aasla i Nådendal.
Från bryggan i Aasla går förbindelsefartyget M/S Östern vars främsta uppgift är att transportera den växande mängden turister som besöker Själö.
Med på bussen är guiden Magnus Sundman som även fungerar som ÅLF:s kassör. Han pekar ut sevärdheter och berättar små anekdoter under resans gång.
Väl framme på ön promenerar gruppen långsamt mot det gamla hospitalet där föreningen ordnat med lunch.
På vägen stannar man för att beundra den mångsidiga naturen.
– På Själö finns 450 olika växtarter och här häckar upp till 190 olika fågelarter, berättar Sundman.an.

Idag betar kor på Själö. Den som besöker Själö kan få se kor som kommit till ön på bete från Piparby i Pargas. Foto: Patricia Torvalds


Förutom en rik natur har Själö även en fascinerande historia och under den guidade turen får deltagarna höra både om öns förflutna och dagsläge.
År 1622 grundades ett hospital för patienter som insjuknat i lepra, även känt som spetälska, och 1785 stod öns mentalsjukhus klart. De lepra patienter som kom till ön blev flyttade från de sjukhus som tidigare fanns i Åbo.
– Under medeltiden ansågs lepra vara syndarnas sjukdom och Gustav II Adolf tyckte det var oacceptabelt att ha så många med smittan i Åbo så han krävde att sjukhuset skulle flyttas, förklarar Sundman.
Leprasjukhuset slutade verka då den sista patienten dog 1785, samma år som mentalsjukhuset togs i bruk.

Första kyrkan revs. Före den nuvarande kyrkan byggdes 1733 stod en kyrka som flyttats från Åbo 1624 på samma plats.


På ön finns ingenting kvar av det sjukhus där lepra patienterna levde men de byggnader som fram till 1962 fungerade som mentalsjukhus för kvinnor är välbevarade och ägs idag av Åbo Universitet.
– Idag fungerar hospitalet som ett forskningscenter men i och med att mängden turister på ön ökat har universitetet öppnat allt mer av sina utrymmen för allmänheten, berättar Sundman.
Även den spartanska kyrkan som byggdes på ön 1733 står kvar idag och gruppen får sitta i kyrkbänkarna medan Sundman berättar om byggnadens användning och historia.
Utanför kyrkan finns några vita kors. De markerar gravar där patienter som bodde på mentalsjukhuset under 1900-talet ligger begravda.
– Folk på ön är så tacksamma för kyrkan och jag känner till personer som vill bli begravda här på kyrkogården, berättar Eva Teräs Barck som vuxit upp på Själö och fortfarande har en stuga på ön.

Författare. Johanna Holmström (till höger) har i sin bok Själarnas Ö försökt få historiska detaljer rätt men hon har tagit sig friheten att möblera om holmarna i skärgården för att få geografin att passa berättelsen. Holmström blir intervjuad av Maria Lassén-Seger. Foto: Patricia Torvalds


Resans höjdpunkt är intervjun med Johanna Holmström som är författare till den omtalade boken ”Själarnas ö”, som utspelar sig på mentalsjukhuset på Själö.
Det är Maria Lassén-Seger som intervjuar Holmström och frågorna handlar mycket om de tunga teman som Holmströms historiska roman behandlar.
– Efter att ha jobbat med boken i fem år var det svårt att släppa karaktärerna och jag mådde själv rätt dåligt efter att boken kommit ut, medger Holmström.
Något som kom upp i olika sammanhang under resan var kritiken mot den negativa bild som media och guider byggt upp av Själö.
– Många tänker sig att mentalsjukhuset var ett fängelse där patienterna levde i misär men under 1900-talet förbättrades förhållandena avsevärt och man kunde till och med få riktigt god vård, förklarar Sundman.
När Teräs Barck växte upp på ön var det ingen som var rädd för eller tyckte illa om patienterna på mentalsjukhuset.
– De sålde bär och tog hand om folks barn. Vi kallade dem för tanterna, säger Teräs Barck som håller med om att kritiken mot sjukhuset varit för hård.
En del av kritiken anser emellertid Sundman är befogad.
– Flera av kvinnorna som togs in på hospitalet hade inte några egentliga diagnoser. De handlade ofta om kvinnor som var upproriska eller som fått utomäktenskapliga barn, berättar Sundman.

Nöjda med resan. Emma Kanckos (till vänster) och Mio Lindman hade båda drömt om att besöka Själö och är glada att ÅLF ordnade resan. I bakgrunden syns förbindelsefartyget M/S Östern som kör rutten Hanga – Själö – Nagu. Foto: Patricia Torvalds


De som var med på Själöresan kom med idel lovord om upplevelsen.
– Jag är jättenöjd. Idén till resan var från början ett skämt men nu blev den verklighet. Roligt att så många kom, tycker Eva Costiander-Huldén som fungerar som ÅLFs ordförande.
Även författargästen uppskattar den här sortens utfärder.
– Det har varit roligt att få vara med. Den här sortens resor ger en ny dimension till läsningen, konstaterar Holmström.
Även Emma Kanckos och Mio Lindman som var med på resan ansåg att de fick en bättre förståelse av Holmströms bok efter att ha besökt den ö där handlingen utspelar sig.
– Resan har gett romanen ett större djup. Nu vill jag läsa mer av Holmström, berättar en nöjd Lindman.
– Fantastisk idé att ta med sig författaren. Ön har så mycket historia och det lönar sig att besöka den om man har intresse, anser Kanckos.
Åbolands litteraturförening ordnar även en rad andra evenemang under sitt jubileumsår. Den 17-19 augusti ordnar föreningen en skrivkurs på Nötö. Kursen dras av Mia Franck och Henrika Andersson och temat för kursen är litteratur för och om barn. Övriga evenemang kan man hitta på föreningens hemsida alf.fi.
Patricia Torvalds
02 274 9900/patricia.torvalds@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter