Litet varv med stort rykte gör båtar för hela världen – långväga kunder hittar till Marine Alutech i Tykö


Vd Niko Haro är van vid att ta emot besökare från fjärran länder, för provkörning av varvets båtar. Här en av den finländska gränsbevakningens patrullbåtar. Foto: Monica Sandberg
Vad har Royal Malaysian Police, Rolls-Royce, tyska flottan, estniska lotsar, Klaipeda hamn och finländska gränsbevakningen gemensamt?
Jo, alla har beställt båtar hos Marine Alutech i Tykö (Teijo), ett litet företag med stort rykte.
Hit hittar kunder ända från Mellanöstern, och från exempelvis Schweiz. Just nu byggs 14 patrullbåtar för den schweiziska armén som på landets stora sjöar patrullerar för att trygga säkerheten vid toppkonferenser.
Båtarna körs i väldigt olika förhållanden
Inom den finländska gränsbevakningen är alla nyare patrullbåtar byggda i Tykö, där de också kan repareras.
– Användningen av våra båtar varierar väldigt. Ska en båt köras i ett klimat där det kan bli 50 grader varmt så medför det vissa krav, så som att luftkonditioneringen har tillräcklig kapacitet.
Numera vill också finländska kunder ha luftkonditionering, dels för att vädret har blivit varmare, dels för att den stora mängden elektronik ombord alstrar värme.
Det säger Niko Haro, vd vid Marine Alutech där nu 55 personer är anställda.
Granne med Kimito
Varvet ligger i Bjärnå (som numera hör till Salo), och är granne med Kimito, dock avskilt av ett smalt sund. Landvägen blir det 27 kilometer från Kimito centrum till varvet. Men bara två Kimitoöbor jobbar just nu på varvet.
– Ibland verkar det som om också Salobor tycker att Tykö ligger för långt borta fastän avståndet är bara 22 kilometer från Salo centrum. Vi kan emellanåt ha svårt att hitta personal för själva båtbyggandet, säger han.

Dalsbruksbon Kent Suominen jobbar med utrustningen av båtarna och trivs bra med det. Foto: Monica Sandberg
Inga robotar utan handarbete
Beroende på hur man får nya beställningar nästa år kan det behövas mera folk. Tillverkning och reparationer sker i tre stora hallar. En hel del av metallarbetena är utlokaliserade.
– Det talas ofta om bristen på svetsare men vi har tre stycken och det räcker, säger Haro.
Några robotar används inte, bland annat för att det är frågan om små serier.
Bra för stort varv är bra också för mindre varv
Att det går bra för Meyers varv i Åbo har en positiv effekt också för Marine Alutech.
– Det underlättar tillgången på de material som används inom båtindustrin. Dessutom ökar det intresset för utbildning inom skeppsbygge, säger Haro.

Två av varvets hallar i Tykö. Foto: Monica Sandberg
Bränslefrågan en utmaning
Framtidens utmaningar handlar bland annat om de nya normer som globalt träder i kraft 2021 beträffande avgaser.
– Jag antar att EU som vanligt vill vara mönstereleven medan man i Asien skippar sådant som är till hinders. Få se hur frågan löser sig. Ingen har svaret ännu.
Haro tillägger att bilindustrins intresse för elbilar gör att batterierna utvecklas, men ännu är det en bit kvar innan batteriernas kapacitet är tillräcklig för de båtar som Marine Alutech gör.
”På mässor söker kunderna upp oss”
Varvet har en egen avdelning för planering och konstruktion; också marknadsföring behövs.
Hur hittar kunder till exempel i Mellanöstern er?
– Via sina kontakter. Numera är det så att kunderna söker upp oss på mässor. För tre år sedan var det helt onödigt för att vara med på mässor, ingen noterade oss. Nu har det svängt.
Har ni alls privatpersoner som kunder?
– Jo, ett par miljardärer har köpt båt av oss. Det tog vi som ett mycket högt betyg för de hade ju kunnat beställa sin båt var som helst, säger Haro.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.