Varken cyanobakterier eller besökare på badstränderna i Åbo

Förekomsten av cyanobakterier, mer folkligt blågröna alger, är mycket låg den här sommaren på tre av Åbos badstränder. Likaså är mängden besökare.
På den regniga tisdagen besökte ÅU Ekvalla badstrand, Ispois badstrand och Saaronniemi badstrand i Runsala.
Enligt Åbo stads strandspecifika badvattenprofil är vattnet i mycket bra eller utmärkt skick den här sommaren. Det betyder ingen till låg förekomst av cyanobakterier. Vattenkvaliteten kan tillfälligt försämras till följd av exempelvis ösregn.
”Allt som oftast handlar frågorna om algläget”
På Saaronniemi badstrand i Runsala arbetar badvakterna Oskari Arvo och Mikael Stjärnstedt under tisdagen. Det är deras andra sommar som badvakter. För Arvo kändes det naturligt att bli badvakt i och med hans bakgrund som tävlingssimmare.
– Jag behövde bara avlägga nödvändiga certifikat så var jag badvakt, säger Arvo.
Både Arvo och Stjärnstedt säger att jämfört med föregående sommar är det lite folk i rörelse. Förekomsten av cyanobakterier har varit låg.
– I början av fjolårets sommar så hade vi mera alger, säger Stjärnstedt.
Då det regnar och är lite folk på stranden så har vakterna mindre att göra. Av vakterna kan man fråga vad man vill, något som både Arvo och Stjärnstedt anser är viktigt.
– Allt som oftast handlar frågorna om just algläget. Till våra arbetsuppgifter hör också att informera om var man får och kan simma på den här stranden.

Ekvalla badstrand bevakas på tisdagen av badvakterna Janne Rissanen och Suvi Satama.
– Den här sommaren har vi haft en mindre mängd besökare. Vi har inte räknat antalet, men nog betydligt mindre än föregående sommar, säger Satama.
Juli månad har varit betydligt svalare, vilket satt sitt spår i mängden besökare.
– Ett tiotal människor per dag har varit vanligt i juli.
Cyanobakterier har det också varit lite av, uppger bägge badvakter.
– Vi har haft enstaka algmattor den här sommaren. Den senaste badvattenprofilen gav utmärkt resultat för vattnet. Vädret och det faktum att det strömmar så kraftigt vid oss påverkar troligen, säger Satama.

Ispois badstrand har inte en enda besökare då ÅU anländer.
Även badvakten Joose Mustonen har en bakgrund i tävlingssimning. Likaså är hans kollega Heinä Tanskanen en tidigare tävlingssimmare. På tisdagen är de på plats i egenskap av badvakter för att bevaka stranden.
– Cyanobakterier har vi inte sett av här, säger Tanskanen.
Inte heller Mustonen har sett algbildningar i vattnet.
– Igår på måndagen utförde man ett badvattenprofilprov. Antagligen får badvattnet utmärkt resultat, säger Mustonen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.