Lindfelt om juristutbildningen: En glädjens dag

Akademins tf rektor Mikael Lindfelt beskriver måndagen som en glädjens dag mitt i vinterkylan.
— ÅA tackar för ett mycket klokt beslut av minister Kurvinen. Det behövs fler svenska jurister i Finland och vi är redo att göra det här till en bra utbildning, säger Lindfelt.
Det verkliga jobbet med att skapa utbildningen börjar nu. ÅA har förstås redan börjat planerat den, men innan magisterutbildningen fått grönt ljus har man inte kunnat planera den fullt ut, konstaterar Lindfelt.
— Utbildningen startar hösten 2023. Det betyder att hela strukturen ska vara klar denna höst inför ansökningarna våren 2023, säger Lindfelt.
Och, konstaterar han: ÅA kommer att ha ögonen på sig från landets nuvarande juristutbildningar.
— Det är en normal reflex, som när storasyskonen undrar vad det där riktigt är för typ när en familj får tillökning. Men vi ska leverera en kvalitetsutbildning som motsvarar vår ansökan, säger Lindfelt.
I ansökan talas det om 25 studieplatser per år, vilket är samma antal som den nuvarande rättsnotarieutbildningen har. Lindfelt säger att antalet på sikt kan komma att ökas något.
”Nu blir studierna mindre stressiga”
Fanny Jonasson är ordförande för Stadga som är ämnesföreningen för juridikstuderande vid ÅA. Även hon är jublande glad över beslutet.
— Vi är supernöjda! Nu får vi samma rättigheter som juridikstuderande vid andra universitet, säger Jonasson.
Hon säger att den största förändringen för de studerande vid ÅA är att de hittills under hela studietiden har tvingats snegla på antagningskraven till de universitet som de velat fortsätta till för att bli jurister.
— Nu blir studierna mindre stressiga.
Som en sidoeffekt kommer föreningen Stadga antagligen att växa.
— Vi har nog redan nu en del medlemmar som avlägger sina magisterstudier vid andra universitet. Men det är en annan sak då vi får egna magisterstuderande vid ÅA. Förhoppningsvis gör det gott åt föreningen, säger Jonasson.
Sex universitet och nio yrkeshögskolor får utökade utbildningsrätter nästa år. Minister Kurvinen säger att det är den största utvidgningen av utbildningsrätter på 2000-talet.
Bland annat får Åbo universitet rätt att utbilda teknologie kandidater, diplomingenjörer och teknologie doktorer inom el- och automationsteknik. Åbo yrkeshögskola får rätt att utbilda ingenjörer (YH) inom samma område.
Den svenska yrkeshögskolan Novia får rätt att utbilda ingenjörer (YH) inom informations- och kommunikationsteknik.
Den centerpartistiske minister Kurvinen sticker inte under stol med att de många positiva besluten bland annat bygger på regionalpolitik.
— Genom de här besluten får de unga bättre möjligheter till utbildning, bristen på yrkeskunniga personer åtgärdas i olika regioner och branscher, och högskolorna får en starkare positiv inverkan på den regionala utvecklingen, säger Kurvinen.
Statsrådet besluter formellt om de utökade utbildningsrätterna på torsdag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.