Linda Svarfvar designade sofftyg för Ikea: Visst är det lite häftigt!


Linda Svarfvar. Foto: Ann-Helen Berg
Linda Svarfvar från Åbo vet vad den värsta feedbacken på hennes design är och vad hon helst inte vill höra: ”ihan kiva” (ung. helt okej).
Nu har hon hittat rätt och mönsterformgivning är hennes grej. Tillsammans med nio andra formgivare bildade hon 2011 andelslaget Studio Kelkka och i år pryder hennes design en Ikea-soffa.
Svarfvar är textilformgivaren som har gått den långa vägen utbildningsmässigt. Hon gläds över den lite överraskande framgången.
– Förra jullovet åkte jag med mina flickor till Ikea i Reso för att kolla in lite prylar. Jag visste inte riktigt när mitt mönster skulle lanseras. Soffan var placerad vid rulltrapporna och kom genast emot då vi åkte upp. Jag ropade till av chock och förtjusning och barnen hyssjade på mig att jag var pinsam, skrattar Svarfvar vid minnet.
Hon visste tidigt att det var textilier hon ville jobba med.
– Redan i lågstadiet ville jag bli handarbetslärare. Jag gick i S:t Olofsskolan och vi gjorde ett studiebesök till dåvarande ÅHI (Åbo handarbetslärarinstitut, numera Novia) och jag visste genast att det var det här jag ville studera. Sen märkte jag ganska snabbt när jag gått en tid på skolan att det kanske inte var just lärare jag ville arbeta som men nog mde textilier och formgivning.
Jobbade länge för Silja Line
Det är enorm konkurrens om jobben inom formgivning. Det obefintliga utbudet på arbetsplatser inom den egna branschen gjorde att Svarfvar efter studierna kanade in på helt andra jobb.
– Jag jobbade med frakt på Silja Line och trivdes helt bra men då Tallink köpte upp företaget upphörde vår avdelning efter en tid och jag blev arbetslös. Det var ett perfekt tillfälle att återgå till det jag hela tiden gått och drömt om, berättar hon.
Vid sidan av fraktjobbet studerade Svarfvar reklam och inredningsplanering och hon visste hela tiden att hon en vacker dag skulle jobba med något kreativt.
Så fort hon blev arbetslös började hon studera för att plocka upp trådarna där hon tappat dem efter textilutbildningen. Hon utbildade sig på heltid till dekoratör samtidigt som hon vid sidan om gick en fördjupande utbildning i mönsterdesign.
– Redan mitt slutarbete i Novia år 2000 handlade om mönsterdesign så det kändes att jag äntligen hittat hem.
Startade andelslag med likasinnade formgivare
Vändpunkten i hennes karriär kom 2010. På mönsterutbildningen träffade hon flera likasinnade formgivare och tillsammans bestämde de sig för att starta andelslaget Studio Kelkka. Nu stöder de varandra och behöver inte ensamma tampas med alla de administrativa uppgifter som många tycker tar alldeles för mycket tid av den konstnärliga verksamheten.
– Vi var tio formgivare med samma behov av marknadsföring, nätverk och administration. Vi bestämde oss för att dela på ansvaret och bilda andelslaget och det har gått bättre än bra.
2015 tog Svarfvar över arbetet som projektkoordinator vilket betyder att hon är den som sköter kontorsarbetet, kund-, agent-, och mässkontakter samt håller i trådarna för alla formgivningsprojekt.
I det lilla kontoret ett stenkast från Åbo centrum görs ingen formgivning, folk jobbar i sina egna ateljéer och andelslagets medlemmar sitter i Åbo, Karuna, Helsingfors, Jyväskylä och Kotka.
Det här är andelslag av det moderna slaget, man behöver inte alla sitta på samma ort för att höra till och kunna ha kontakt.
– Just nu hinner jag inte själv med någon egen formgivning, annat än på fritiden och jag har nu skött det här jobbet i tre år. Utöver samordnandet av det administrativa är gruppens stöd ovärderligt. Vi ger varandra kreativ feedback och jobbar tillsammans för att alla hela tiden skall utvecklas yrkesmässigt. Visst, vi är varandras konkurrenter också men mest nytta har vi, både enskilt och kollektivt, då vi hjälper varandra.
– Vi säljer mönster och formger därmed produktens yta, kunderna kan ju använda dem till allt möjligt: tyger, tapeter, keramik, beklädnad. Mönstren presenteras för kunderna tryckta på papper, men det de slutligen köper är den digitala mönsterfilen som de kan skicka direkt till fabriken.
Försäljningen sker genom kundbesök runtom i Norden, på internationella mässor och via Studio Kelkkas agenter.
– Vi har också ett mönstergalleri online, ett eget mönsterarkiv som kunder kan ta del av via lösenord.
Avtal med storföretag som Ikea ger viktig synlighet
Hur ofta får då designern sitt namn med i den färdiga produktionen? Svarfvar gläds över att då ett storföretag som Ikea tar in deras tyger ger det väldigt bra synlighet även om företagen inte alltid ger ut designers namn i samband med produkten.
– Det är en avtalsfråga, så det beror på från fall till fall. Alla företag vill inte lägga ut designerns namn och det är ju lite tråkigt förstås. Visst är det trevligt om namnet finns med.
Det känns ibland svårt att hitta på något alldeles nytt, medger Svarfvar, för det mesta har ju redan gjorts. Men intrycken och idéerna kan komma varifrån som helst.
– Skulle folk bara veta hur små saker som ligger bakom många mönster! Inspirationen kan ju komma från nästan ingenting.
Sitt eget Ikea-tryck berättar hon att kom till genom återvinning.
– Jag körde förbi ÅUCS då det höll på att riva det gamla sjukhuset och såg en halvt raserad vägg i flera våningar med väggar i olika färger. Färgerna var otroligt fina tillsammans och jag fotade dem som hastigast och visste att de här färgerna måste jag använda till något. Själva elementen i mönstret hade blivit över från ett annat, tidigare mönster där de inte hade passat in. Genom att komponera om och förstora dem kraftigt fick de bli ett eget mönster.

Ikea Klippan med Svarfvars design ”Sangis mönstertryck”. Foto: Inter Ikea Systems B.V
Finsk design går hem i Asien
Svarfvar har varit med på många internationella mässor och ställt ut Studio Kelkkas mönster, och hon berättar att deras stil inte alls går hem överallt, som till exempel i Italien.
De som däremot gillar finsk design extra mycket är japaner, koreaner och kineser.
– Ute i världen anses vår stil ofta väldigt annorlunda. Vårt sätt att förenkla saker visuellt är faktiskt helt unikt.
Andelslaget har nuförtiden agenter i Korea, Japan och USA men den nordiska marknaden sköter de själva.
– Det här är en mycket smal bransch och konkurrensen är stenhård. Vi är helt beroende av marknaden utanför Finland.
Men Linda Svarfvar har hittat sin nisch, det är det här hon vill göra. Och bevisligen har hon lyckats väldigt bra med sin egen design.
Text: Ann-Helen Berg
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.