Lina och Jamilia lär sig rädda liv på actionfyllt FBK-veckoslut i Pargas – ”Det är jätteroligt”

Larmet går och en FBK-enhet startar mot Tunturi-Tecs fabrik på Betongränden i Pargas. Uppdraget är att rädda en person som hamnat i kläm under två tunga stålbalkar.

Den här gången är det bara en övning som ingår i det traditionella actionveckoslutet där FBK-ungdomar i åldern 10–15 år från hela Åboland under realistiska former får lära sig hur man som brandman ska agera i olika situationer.
Veckoslutet ordnas av Åbolands brandkårsförbund i samarbete med Pargas FBK, den här gången deltar 15 ungdomar från Dalsbruk, Pargas och Korpo, säger ungdomsledare Jannica Lindqvist.
– Syftet är att samla ungdomarna så att de lär känna varandra och vänjer sig vid att samarbeta i grupp. Vi övar bland annat att släcka mindre bränder, vi letar efter försvunna personer och vi lär ungdomarna första hjälpen.

Övningarna ordnas två gånger per år, på hösten på Kimitoön, på våren i Pargas. Under tidigare veckoslut har man övat rökdykning med hjälp av diskorök och man har också varit ute med båt för rädda personer som råkat i sjönöd.
Allt sker så verklighetstroget som möjligt och larmet kan komma nästan när som helst under de 24 timmar som övningarna pågår.
– Det blir ganska intensivt, men det väldigt viktigt att ungdomarna får öva sig på allt de lärt sig under året och att de har möjlighet att delta i olika uppdrag.
12-åriga bästisarna Lina Lauha och Jamilia Karlsson har varit aktiva i Korpo FBK i 2 år. De stortrivs och ser fram emot att tillbringa ett dygn i brandkårshuset i Pargas.
– Det ska bli jätteroligt att lära känna nya människor och pröva på hur det är att vara brandman. Det är jätteviktigt att kunna släcka bränder och ge första hjälpen, det kan rädda liv.

Också Oliver Rautanen, Liam Karlsson och Tem Talonen från Pargas FBK ser fram emot veckoslutet, även om alla övningar inte är så intressanta, säger 13-åriga Rautanen som har varit FBK-are i några år.
– Väldigt lätta uppdrag som att rädda en katt från ett träd är inte så spännande, men annars brukar det vara riktigt intressant. I synnerhet när man får testa på nya grejor och träffa nya människor.
För de små skärgårdssamhällena är det livsviktigt att det finns en fungerande FBK-verksamhet. Som tur är verkar det som om återväxten av frivilliga brandmän är tryggad, säger ungdomsledare Jannica Lindqvist.
– Vi har inte haft problem att få nya ungdomar med i verksamheten. Alla är inte intresserade av idrott och för dem är FBK ett bra och nyttigt hobbyalternativ.
Det tycker också Oliver Rautanen.
– Det är bra att det finns frivilliga brandmän som kan rycka ut då det behövs.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.