Lina Lehtovaara drömmer om att döma i herrligan – "Det vore fint att spräcka glastaket"


Lina Lehtovaara med hunden Hillevi, eller ”Hilu”, som i bland får följa med på träningarna. Foto: Fredrik Häggman
Det har varit en händelserik vår för Lina Lehtovaara – Finlands enda elitdomare i fotboll.
I mars agerade hon domare i Champions League-kvartsfinalen mellan Wolfsburg och Lyon. Bara några veckor senare höll hon i visselpipan då Sverige och Tyskland möttes på Friends Arena.
Den matchen slog publikrekord med 25 882 åskådare. Aldrig förr har så många sett det svenska damlandslaget spela.
Båda upplevelserna kvalar in på första och andra plats då Lehtovaara rankar de största upplevelserna hon varit med om som domare.
– Matchen på Friends arena var ett väldigt fint ögonblick. Det var två topplag som möttes, stämningen var otrolig med en så stor publik och min familj hade rest till Stockholm för att följa med. Dessutom kändes det som att vi i domarteamet gjorde en väldigt bra insats, säger Lehtovaara och fortsätter:
– Champions League-kvartsfinalen var också speciell eftersom det var så mycket som stod på spel. Det var ju fjolårets finallag som möttes. Då kan jag säga att jag var lite nervös, vilket jag sällan brukar vara.
Balanserar träning och domarskap med heltidsjobb
Vi har stämt träff vid Pajbacka, där Lehtovaara ofta tränar. Om man vill nå domartoppen kan man inte ligga på latsidan – fystesten ställer hårda krav på konditionen.
När vi träffas har Lehtovaara just cyklat den 10 kilometer långa sträckan från Kirjala skola där hon jobbar som lärare.
Sammanlagt tränar hon ett tiotal timmar i veckan. Kombinationen av domarresor, träning och heltidsjobb är ett krävande pussel, konstaterar Lehtovaara.
– Men jag har alltid varit ambitiös och haft ett strukturerat liv. Det måste man ha för att få det att gå ihop.
Just nu har snabbhetsträningen högsta prioritet. På damsidan är Lehtovaara en internationell toppdomare, men hon vill också nå högre höjder på herrsidan. Hittills har hon varit huvuddomare i herrtvåan och fjärdedomare i ligan. För att få vara huvuddomare i herrarnas division ett eller liga finns det särskilda fystest som måste avklaras.
Utmaningen är snabbhetstestet, där man ska spurta 40 meter på mindre än sex sekunder. På träning har Lehtovaara klockats in på 6,01 sekunder. Förhoppningen är att klara testet under våren.
– Det här är något som jag har fått kämpa för eftersom jag inte är naturligt snabb. Det är förstås ingen självklarhet att jag får döma ligamatcher bara för att jag klarar testet, men om jag gör det så uppfyller jag kraven för att döma på vilken nivå som helst – då beror allt på mina egna prestationer.
Vill bli första kvinnan att döma i herrligan
Om Lehtovaara uppnår sitt mål skulle hon bli den första kvinnan att döma en match i den finska herrligan. Men till att börja med handlar det troligtvis om domaruppdrag i herrarnas division ett. I den serien var Kirsi Heikkinen den första kvinnliga huvuddomaren.
– I Bundesliga har man redan haft en kvinnlig huvuddomare, och för en vecka sedan blev Stephanie Frappart den första kvinnan att döma en fransk herrligamatch. När jag såg den nyheten sa jag till min man att, om de kan ha kvinnliga domare i så högklassiga ligor så borde vi ju rimligtvis kunna ha en här i Finland. Jag ser det ändå inte som någon självklarhet, en kvinnlig domare måste hålla samma klass som en manlig. Men visst vore det fint att spräcka glastaket.
Varför är det ett mål att döma i herrligan när du har dömt internationella dammatcher på högre nivå?
– Vare sig det handlar om dam- eller herrfotboll så utvecklas man mer ju högre klass det är på fotbollen. En domare dömer ju majoriteten av sina matcherna i hemlandet. Ju högre nivå man når på hemmaplan, desto mindre är hoppet till nivån på de internationella matcherna.

Lehtovaara har tidigare dömt herrfotboll upp till division två. Arkivbild från en match i Helsingfors.
I precis rätt ålder
Lehtovaara, som fyller 38 i sommar, närmar sig den ålder då en domarkarriär i allmänhet kulminerar. Sedan debuten för 15 år sedan har det blivit sammanlagt 188 matcher i damligan. Matcherna i den ligan går numera på rutin, förklarar hon.
– Tack vare min erfarenhet har jag en bra grundsäkerhet, jag känner mig trygg och lugn i mitt domarskap. Jag försöker ha en ödmjuk inställning till spelarna. Genom att visa att jag bara är människa och kan göra misstag så hoppas jag få samma bemötande av dem.
Du jobbar ju också som lågstadielärare. Har domarkarriären hjälpt dig i klassrummet också?
– Jo, det finns nog likheter. Det gäller att vara bra på att avläsa situationer. Man måste veta vilket snöre man ska dra i för att till exempel motivera en elev. I båda rollerna är det en fördel om man har glimten i ögat.
Vad har förändrats inom fotbollen sedan du gjorde debut på liganivå?
– Inom damfotbollen har ju både nivån och synligheten ökat märkbart. Det är helt suveränt att en dammatch kan locka 68 000 åskådare, som mötet mellan Atletico Madrid och Barcelona gjorde i våras. Själva domarrollen får också allt mer mer uppmärksamhet i media. Det är en positiv sak, för domare behövs. Förhoppningsvis kan det ge inspiration till unga flickor och pojkar att själva börja som domare.
Vilka är då dina långsiktiga målsättningar?
– EM-finalen 2021 vore en dröm. Jag kom tyvärr med i UEFA:s elitdomargrupp för sent för att döma i sommarens VM, men EM borde vara realistiskt.
Lina Lehtovaara
Född 1981 i Karleby
Har spelat i Gamlakarleby Bollklubb och Kokkolan Palloveikot
Kommer från en fotbollsfamilj där Premier League och Chelseas matcher hörde till under helgerna
Jobbar som lärare i Kirjala skola
Bor i Pargas med maken Petteri Lehtovaara
FIFA-domare sedan 2009
Är sedan 2017 en av 17 domare som ingår i UEFA:s elitdomargrupp
Utsågs till årets domare av Bollförbundet år 2015, 2016 och 2018
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.