Förflytta dig till innehållet

Liktransport i skärgården ger föga vinst – "Det krävs stora enheter för att få det att gå runt"


I skärgården är varje dödsfall en logistisk utmaning. När livet tar slut ska dödsorsaken fastställas, och eftersom långt i från alla dödsfall sker med en läkare till hands transporteras kroppen ofta till närmaste sjukhus.
Polisstyrelsen upphandlar nu transporten av lik för rättsmedicinsk utredning för de kommande två åren. Upphandlingen gäller de dödsfall som kräver rättsmedicinsk undersökning och är uppdelad enligt områden, med skilda avtal för Åboregionen, Saloregionen, Nystadsregionen, Loimaaregionen och Pargas.
Vid konkurrensutsättningen värdesätts kvalitet framom pris.
– Vi beaktar särskilt personalens yrkeskunnighet, hur de anhöriga bemöts, hur lång responstiden är och hur varsamt kropparna transporteras, säger överinspektör Janne Liljavuori vid polisstyrelsen.
En rättsmedicinsk dödsorsaksutredning krävs till exempel om den avlidne dött under oklara omständigheter, eller i sitt hem utan någon tidigare känd sjukdom.

Två anställda jourar dygnet runt

I dagens läge är det begravningsbyrån Pietet som sköter de transporter som polisen beställer i området från Pargas i väster till Somero i öster, och från Nystad i norr till Kimitoön i söder. Byrån har sammanlagt fem bilar.
– Det är ett väldigt bindande uppdrag. Vi måste stå till tjänst dygnet runt med en likbil och två anställda, berättar Riitta Vehanen från Pietet.
Själva jobbet beskriver hon som varierande.
– Ibland är det lättare, till exempel då någon äldre person dött naturligt i sitt hem. Ibland är det tyngre. Det kan vara gräsliga fall som då ett barn har dött i en olycka eller någon har tagit livet av sig långt inne i skogen en kall vinternatt. Då får man se till att varsamt bära kroppen till bilen. Oberoende situation gäller det att vara finkänslig och respektfull mot de anhöriga.
I skärgården beställer polisen i medeltal 50 liktransporter årligen. Att hämta en kropp från Korpo, Houtskär eller Iniö är ett endagsprojekt.
– Polisen förutsätter att vi startar senast 15 minuter efter att de beställt bilen, men tiden det tar för oss att komma fram varierar förstås mycket i Pargas på grund av färjorna.
Pietet har inte bestämt sig för att lämna anbud för alla de områden som begravningsbyrån ansvarar för i dagsläget. Särskilt i Pargas är lönsamheten skral.
– Liktransporterna är ingen kassako. Avstånden är långa och uppdragen få. Ersättningen är dessutom uträknad områdesvis utifrån ett genomsnittligt kostnadsbelopp. Det betyder att vi får betalt lika mycket om vi kör till Pargas centrum som om vi kör till Houtskär.
– Ingen byrå kan sköta bara skärgårdstransporterna, det måste vara en som har avtal om andra områden också för att det alls ska vara lönsamt.

Riitta Vehanen.

Kör oftare in till ÅUCS än förr

Enligt Vehanen behövs det stora enheter för att få transporterna att gå runt. Det bekräftar också Inkeri Tuominen på begravningsbyrån G. Lindroos som är verksam i Åbo och Pargas.
– Vi har haft avtal om att sköta liktransporter förr, men vi är en liten byrå och kostnaderna är höga. Vi kommer inte att ge anbud den här gången.
De senaste åren har kostnaderna dessutom höjts på grund av att akutmottagningarna centraliserats till ÅUCS, förklarar Riitta Vehanen på Pietet.
– Kvällstid, nattetid och under helgerna kör vi alltid till ÅUCS. Det finns läkare som kan skriva dödsattesten dagtid i Pargas, men då måste det också finnas förvaringsplats för kroppen. Om det inte finns plats så är det lika effektivt att köra in till Åbo och göra hela proceduren där.

Fastställande av dödsorsak – så går det till

När en person dör måste en dödsattest skrivas. Dödsattesten krävs för att begrava kroppen och är ett bevis på att dödsorsaken är utredd. Det kan ske på två sätt: medicinskt eller rättsmedicinskt.
Om den avlidne har dött på ett sjukhus, fått hemvård eller haft en sedan tidigare känd sjukdom gör man en medicinsk dödsutredning. Den kan göras av den egna läkaren utifrån information om patienten, eller genom läkarundersökning.
En rättsmedicinsk undersökning måste göras om den avlidne dött under oklara omständigheter, om ett brott misstänks, om personen inte har en känd sjukdom eller om döden kommit överraskande. Polisen ansvarar för rättsmedicinska dödsutredningar.
Utredningen görs genom rättsmedicinsk likbesiktning utförd av läkare eller vid behov rättsmedicinsk obduktion. Rättsmedicinska obduktioner görs i Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Uleåborg och Kuopio.
Polisen beställer transport av kroppen enligt upphandlingsbeslut. Också om dödsfallet skett genom en olycka och ambulansen är på plats måste liktransporten beställas, eftersom ambulansen bara transporterar levande människor.
När dödsorsaken är fastställd får personen begravas eller kremeras.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter