Förflytta dig till innehållet

Levande tvåspråkighet är temat för Svenska veckan – varierande program ordnas i Åbo

Riku Tuominen, Anna-Karin Tötterman och Anna Edgren hör till arbetsgruppen som koordinerar Svenska veckans program i Åbo. Jaan Siitonen, andra från vänster, håller festtal på Svenska dagen.

Nästa vecka firar vi Svenska veckan och som vanligt utlovas varierande program. I Åbo satsar man i år på temat levande tvåspråkighet.

Riku Tuominen, koordinator för Svenska veckan i Åbo, berättar att bland annat olika föreläsningar, konserter och kaffeträffar står på programmet.

– Åbo får också besök av flera teatergrupper och på tisdag ordnas till exempel en flerspråkig föreställning, musikkavalkaden SKRAJ, på stadsbiblioteket. Därtill ordnas den traditionsenliga Aftonkonserten på Arbis på fredag och till Luckan kan man komma och dricka kaffe på svenska på onsdag.

Åbo stad är också med och ordnar program under veckan.

I Impivaara simhall ordnas språkbad bokstavligen på tisdag, med svensk musik och mysig belysning, och i stadsbiblioteket utdelas under hela veckan överraskningskassar med svenska böcker i olika teman, berättar kulturkoordinator Anna Edgren.

Programmet i sin helhet, med information om anmälan till olika evenemang, hittas på Svenska veckans hemsida.

Fest i Sigynsalen

— Veckan kulminerar i Svenska dagens fest som ordnas söndagen den 6 november i Sigynsalen, berättar AnnaKarin Tötterman, som lett arbetsgruppen bakom Svenska veckan i Åbo.

Under festen utlovas musikunderhållning av bland annat 100 års jubilerande Åbolands sång- och musikförbund.

Åbo Svenska Teaters informatör Maria Olin är konferencier och borgmästare Minna Arve, som nyligen valts till ordförande för nätverket Svenska nu, kommer också att framföra en hälsning.

Jaan Siitonen, verksamhetsledare för Språkambassadörerna, är årets festtalare. Siitonen kommer i sitt tal att prata om sina egna erfarenheter av svenskan och hur ett språk påverkar vår identitet.

Siitonens modersmål är finska och i skolan hade han en avig inställning till svenskan. Han kom ändå att lära sig språket under sin militärtjänstgöring i Dragsvik och svenskan har sedan dess varit en viktig del av hans liv.

Idag talar Siitonen svenska med sina två barn.

Personliga berättelser inspirerar

Siitonen studerade först på Arcada och senare på Social- och Kommunalhögskolan. Under studietiden tog han kontakt med svensklärare i finska skolor och frågade om han kunde komma på besök och tala om vad han haft för nytta av att kunna svenska.

Det var så som idén till Språkambassadörerna föddes. Officiellt lanserades projektet 2019, och sedan dess har det vuxit.

Utöver besök i finska skolor av ambassadörer som lärt sig svenska, görs idag också besök i svenska skolor av ambassadörer som lärt sig finska.

Dessutom har man i höst också börjat ett nytt projekt i Sverige, där svenskar besöker skolor för att berätta om sina studier på svenska i Finland.

– Alla språkambassadörer har en egen historia om hur och varför de lärt sig det andra språket. Att eleverna får höra personliga berättelser av ambassadörerna som kan konkretisera nyttan av att kunna språk är värdefullt och besöken har verkligen uppskattats.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter