”Levande landsbygd” går inte ihop med stängning av vårdcentral i Dalsbruk – också röntgentjänsterna på Kimitoön ser ut att vara hotade

Framöver kan det bli betydligt längre väg till närmaste vårdmottagning för invånare i Kimitoöns skärgård och Dalsbruk. Enligt Varhas nya sparplaner är Dalsbruk en av de orter som förlorar service. ”Dalsbruks närservicepunkt”, som är en del av Kimitoöns hälsocentral, är en av de tolv vårdcentraler som föreslås stänga senast år 2026.
Förslaget faller inte i god jord.
Lokalpolitikern Esko Antikainen (VF) som brukar brinna lite extra för Dalsbruksfrågor hör först då ÅU ringer upp om den planerade stängningen.
– Nog är det här för jävligt. Det kommer som ett slag på käften, säger Antikainen, som själv nyligen fått hjälp hos mottagningen.

Han tycker att mottagningen borde hålla öppet åtminstone en gång i veckan med läkare på plats.
– Man borde nog lite fundera över var servicen erbjuds. Tänk på dem som bor till exempel på Biskopsö, i Rosala eller ännu längre bort.
Antikainen tycker att speciellt under sommaronsdagar med det välbesökta torget i Dalsbruk borde vård finnas nära.
– Det finns många äldre som kan få vård på distans – men alla äldre har inte ens möjlighet att använda dator, säger han.
En tydlig försämring av servicen
Johan Fredriksson (SFP), skärgårdsnämndens ordförande i Kimitoön, säger att ur skärgårdsbornas synvinkel är det här en tydlig försämring av service, då de flyttar längre bort.
Mottagningen i Dalsbruk finns på gångavstånd från hamnen, där förbindelsefartyget från bland annat Biskopsö och Vänö anlöper Dalsbruk. Ska du vidare till Kimito betyder det en 25 minuters bilresa, eller att passa in någon av bussturerna.

– Det blir mer omständligt för dem som bor i skärgården att ta sig till vård. Tänker man på en ”levande landsbygd” är sådana här saker elementära, speciellt för äldre som inte kan röra sig fritt med egen bil, säger Fredriksson.
Han tillägger att skärgårdsnämnden inte hunnit diskutera saken ännu.
Kommundirektören oroad också över röntgentjänster
Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg säger det vore viktigt att snabbt utveckla de rörliga tjänster som det talas om, ifall det inte är möjligt för närservicepunkten i Dalsbruk att fortsätta.
Annat som oroar henne i de presenterade planerna hon sett är röntgentjänsternas fortsättning på Kimitoön: Enligt Strandbergs uppgifter finns det i förslaget inte längre röntgen på Kimitoön.
– Om människor ska behandlas jämlikt är det oskäligt att Kimitoöborna ska resa mellan en till två timmar till Åbo eller Salo för att komma till röntgen. Särskilt då det finns en relativt ny röntgenapparatur i Kimito, kommenterar Strandberg per e-post.
Enligt Mikko Pietilä, resultatområdesdirektör för ÅUCS-sjukhustjänster, ser man nu över röntgentjänsterna både på Kimitoön och i Pargas.
– Vi utreder hur många röntgenundersökningar som görs i Pargas och Kimito. Där görs så få undersökningar att det kanske inte är lönsamt att ha kvar tjänsterna. Det är en mångsidig fråga och vi ser också på hur mycket det kostar samhället om alla måste resa till Åbo eller S:t Karins för röntgen. Ännu är det för tidigt att säga något slutgiltigt, men vi reder ut om det finns grunder att ha kvar röntgentjänsterna, säger Pietilä.

Strandberg ser också positiva inslag i planerna. Hon nämner att det fortsättningsvis ska finnas social- och hälsovårdstjänster i bred skala på Kimitoön samt att äldreomsorgens nybygge i Kimito finns med i planerna. Enligt utkastet ska bygget förverkligas fram till år 2026.
450 besök per år
Besöksantalet vid mottagningen i Dalsbruk är cirka 450 per år, enligt Miia Lindström, Varhas områdeschef för social- och hälsotjänster i Pargas och Kimitoön.
Enligt henne har mottagningen verksamhet två dagar per vecka och det här arrangeras genom gemensam personal med Kimitoöns hvc. Mottagningen har kunnat hålla öppet förutom en period under senhösten 2023 då det var sjukskötarbrist.

Mottagningen betjänar endast enligt tidsbokning. Enligt Varhas webbsida erbjuds vid Dalsbruks mottagning följande tjänster: läkar- och skötarmottagning, rådgivningstjänster, laboratorium, fysioterapi och utdelning av diabetesmaterial.
Enligt uppgift till ÅU är dock mottagningen i Dalsbruk i praktiken enbart en skötarmottaging. Inte heller fysioterapi erbjuds här.
LÄS OCKSÅ
Tillägg 14.5.2014: Sista två meningarna tillsatta.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.