Omtvistade Lenin står kvar i lagret i Åbo – men kan finnas orsak att lyfta fram honom

I oktober konstaterade Åbo förvaltningsdomstol att borgmästare Minna Arves beslut att flytta Leninstatyn bort från dess plats i Puolalabacken var lagstridigt.
Bysten på den gamla Sovjetledaren förflyttades i fjol våras efter att kriget i Ukraina bröt ut. Den står nu i Åbo museicentrals centralmagasin.
Arves beslut fick både stöd och kritik. Den tidigare Åbopolitikern Rauno Artesola (VF) lämnade in ett besvär till förvaltningsdomstolen, som konstaterade att Arve överskred sina befogenheter då hon själv fattade beslutet att flytta på statyn utan att det gick via stadsstyrelsen.
Beslutet upphävdes alltså, men i början av november beslöt stadsstyrelsen att statyn ändå får ligga kvar. Förslaget vann i en omröstning med rösterna 9–5.
Museiföremål istället för minnesmärke
Mats Sjöström, chefskonservator vid Åbos museicentral, säger att statyn nu har status som ett museiföremål snarare än ett offentligt konstverk eller minnesmärke.
– Den kan eventuellt i framtiden visas på utställningar som handlar om Sovjetunionen, men just nu får den ligga kvar i lagret.
Museicentralens uppgift är att förvara kulturarvet i Egentliga Finland och de har en stor samling bestående av olika historiska föremål.
Också i Kotka plockades en Leninstaty bort efter att kriget bröt ut, och i de baltiska länderna har statyer aktivt flyttats efter att Ukrainakriget började.
– I till exempel Litauen har man valt att flytta alla statyer till en park. Där kan yngre generationer se dem och begrunda över hurdant det var att vara en del av Warszawapakten. Också i Polen har man samlat statyerna i en park, det är lite som ett skrotlager där allmänheten kan se dem. Det är en intressant lösning, statyerna är ett sätt att berätta om Sovjettiden.
Överlag konstaterar Sjöström ändå att det är mycket sällsynt att ha statyer av andra länders statsöverhuvud.
– Men det har förstås att göra med Finlands historia och vårt förhållande till Sovjetunionen.
Vid åstranden i Åbo står fortfarande statyn av den ryska kejsaren Alexander den förste kvar. I Pargas museum finns också fortfarande ett Leninrum. Sjöström berättar att dylika museer och monument i tiderna var ett turistmål för Sovjetturister.
– Persondyrkan var stark i Sovjetunionen och folket vallfärdade för att se minnesmärken på Lenin utomlands.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.