Legendarisk orienteringskamp på Kimitoön på söndag – Åboland hoppas på revansch mot Åland

Den traditionella kampen i orientering mellan Åboland och Åland arrangeras på söndag (18 september). Den här gången är det Kimito Sportförening som står som värd och man tävlingsorienterar nu för första gången i Söderlångviks skogar. Någon fördel av att orientera på hemmaplan ser man därför inte.
Det här är femtonde gången kampen sker på Kimitoön, det gjorde den senast år 2016.
– Det här blir den 78:e kampen – och dessutom utan coronauppehåll, säger Gun-Britt Mattsson, som deltagit femtio gånger i kampen.
I år fungerar hon som funktionär och har rollen som allt i allo.
Nämnvärt är att det här är världens äldsta fortlöpande orienteringskamp mellan två regioner.
I fjol var det Åland som vann kampen, då den ordnades i Finström. På frågan om hur viktig revanschen är, svarar banläggare Anders Nordell så här:
– Förlorarna får en väckarklocka, och nog vill vi ju bli av med den!
Tretton orienterare utgör laget i själva kampen om vandringspriset.
Årets tävlingar har 80 deltagare – 20 av dem från Kimitoön. Deltagarna är i år från åtta till åttioåtta år. Evenemangets glansdagar inföll på 1980-talet, då deltagarna kunde vara långt över 100. I dag är det utmanande att få unga med.
– Unga vill väl inte gå djupt i in i skogen längre, säger tävlingsledare Henrik Mattsson.
– Folk tävlar inte längre i orientering, motionsorientering intresserar mer. För många av deltagarna är det här årets enda tävling, säger Anders Nordell.
Rolf Nordell har deltagit 63 gånger
Rolf Nordell, som i år fungerar som banläggare, har deltagit 63 gånger i orienteringskampen. Strået vassare är Pentti Ljungqvist från Pargas som deltagit 65 gånger.
Nordell visar upp en mycket finstilt karta från orienteringskampen år 1950, då den ordnades i Skinnarvik och man fortfarande kunde röra sig fritt där Försvarsmakten numera huserar. Fortfarande är det papperskartor som gäller – elektronisk utrustning är förbjuden.
Förr var rutten längre, upp till tolv kilometer, men på söndag går herrarnas huvudklass på sju kilometer.
Sociala samvaron viktigast
Orienteringskampen arrangeras vartannat år på Åland, vartannat i Åboland. Bland åbolänningarna cirkulerar arrangemangen mellan sportföreningarna i Kimito, Pargas och Nagu.
Grogrunden för orienteringskampen skapades på 40-talet, då skyddskårister på Åland kom i kontakt med orientering och fattade tycke för sporten. Sedan dess har kampen fortgått.
Rolf Nordell poängterar att i början var det många som speciellt uppskattade äventyret att resa till Åland. Men fortsättningsvis är det äventyret, eller kanske snarare den sociala samvaron, som får evenemanget att leva vidare.
– Det sociala är nog viktigare än att vinna. Dessutom har man fått besöka många olika platser under åren, säger Rolf Nordell.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.