"Lefa" Lindgren hoppar av församlingsvalet på Kimitoön – protesterar mot tillvägagångssätt i strukturfråga


Kimito kyrka – med anor från 1325 har kyrkan varit med om många förändringar i Kimitoöns församlingsliv som nu igen är i stöpsleven. Foto: Monica Sandberg
– Ingen ledning och ingen linje, säger Leif ”Lefa” Lindgren som i många år hört till de ledande inom församlingslivet på Kimitoön.
Nu har han fått nog och avgår.
– Det har fattats två beslut som strider mot varandra. Så kan man inte ha det, säger han.
”Inte hunnit diskutera”
Lindgren är vice ordförande i kyrkorådet, som motsvarar kommunstyrelsens ordförande om man drar paralleller till en kommuns förvaltning, medlem i kyrkofullmäktige, ordförande för ekonomikommissionen inom Kimitoöns församling och ordförande för den strukturarbetsgrupp som utsågs i fjol.
– Arbetsgruppen fick i uppdrag att utreda hur vi ska gå vidare med organisationsstrukturen. Vår utredning var inte alls färdig men nyligen beslöt ändå kyrkorådet att gå vidare med strukturarbetet som siktar på att utreda modellen med distriktsråd på fasta Kimitoön plus en kapellförsamling i Hitis.
– Det är Hitisborna och personalen som trycker på den här modellen hos biskopen och domkapitlet. De förtroendevalda har inte ens hunnit diskutera frågan, säger Lindgren.
”Vi förlorar lokalt engagemang och beslutanderätt”
Kimitoöns församling har nu fyra kapellförsamlingar: Kimito, Västanfjärd, Dragsfjärd och Hitis.
Kapellförsamlingarna har bara 1 000 euro per år i anslag men enligt Lindgren har pengar inte varit något problem. Alla löner betalas av Kimitoöns församling, och kapellförsamlingarna innebär beslutanderätt och möjlighet att äga till exempel fonder som man har fått genom testamente.
– Om vi går in för modellen med distriktsråd så kan Kimitoöns kyrkoråd kullkasta distriktsrådens beslut. Ett distrikt kan inte heller ha fonder och egendom så som kapellförsamlingarna nu har. Jag tror att det är ytterst få som har klart för sig skillnaden. Byter vi ut kapellförsamlingarna mot distrikt så förlorar vi mycket lokalt engagemang och känslan av att höra till en församling.
Han anser att de förtroendevalda ska leda församlingen, inte personalen.
Biskopsvisitation i fjol med klart förslag
Kimitoöns församling bildades 2009 genom fusion av Kimito, Dragsfjärds, Västanfjärds och Hitis församlingar, alltså en moderförsamling med fyra kapellförsamlingar.
Vid biskopsvisitationen i fjol uppmanades församlingen allvarligt att överväga att avsluta av kapellförsamlingarna på fasta Kimitoön medan Hitis kapellförsamling skulle kvarstå.
”Räcker med utredningar”
– Också en tidigare utredning har utmynnat i samma förslag, så personalen tyckte att nu räcker det med utredningar som tar tid. De vill satsa sin energi på verksamheten i stället, säger kyrkoherde Katarina Dahlqvist.
Hon tillägger att det enda beslut som nu har fattats är att be domkapitlet komma och reda ut skillnaderna mellan distrikt och kapellförsamlingar.
– Distrikten har visserligen inte beslutanderätt men personer från de olika geografiska områdena är representerade i kyrkofullmäktige och kyrkoråd. Kyrkofullmäktige är det högsta beslutande organet i församlingen.
– Beträffande att äga fonder så står det ju uttryckligen vem som får använda sådana pengar så det är heller inget problem, säger Dahlqvist.
– Oavsett struktur är det viktiga att vi har engagerade församlingsbor som ställer upp, säger hon.
19-åring yngst i församlingsvalet
Kimitoöns kyrkofullmäktige har 19 platser. Om dem tävlar nu 35 kandidater i det pågående församlingsvalet, eller egentligen 34 eftersom Lindgren har sagt att han inte tar emot förtroendeposter även om det nu är för sent att återkalla kandidaturen.
På de tre listorna är de flesta kandidater äldre, men några yngre finns med – yngst är 19-årige Anton Nervander.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.