Laxtrappor blev dyra för Raseborgs stad – ersätts bara till en del

Raseborgs stad får 106 000 i ersättning för att projektet att bygga fiskvägar, eller så kallade laxtrappor, i Åminnefors blev försenat. Staden yrkade på ersättningar på närmare 500 000 euro men det gick Södra Savolax tingsrätt inte med på.
Raseborgs stad krävde att tingsrätten dömer Koskienergia Koskivoima Oy att betala nästan 500 000 euro plus dröjsmålsränta i ersättning för den försening som uppstod då man byggde fiskvägar vid kraftverket i Billnäs.
Entreprenaden där man byggde fiskvägar vid kraftverket i Billnäs skulle börja den 7 maj 2018 och vara klar den 1 augusti 2019. Det dröjde dock till den 28 februari 2020 innan entreprenaden var klar. Förseningen blev med andra ord ett drygt halvår lång och dyrare än beräknat för Raseborgs stad.
Skada på kraftverk orsakade problem
Tvisten handlar om Koskienergias deltagande i de kostnader och fördröjningar som uppstod i fiskvägsprojektet då man var tvungen att åtgärda skador i kraftverkets konstruktioner i Åminnefors. Kraftverksfastigheterna ägs av Koskienergia.
Staden hade ingått ett avtal om entreprenaden med företaget GRK som skulle bygga fiskvägarna och en damm för att hålla byggplatsen för fiskvägarna torr. Till avtalet hörde inte att reparera kraftverken eller deras konstruktioner i någon som helt utsträckning.
Under byggarbetet i Åminnefors förvärrades dock befintliga skador på kraftverkskonstruktionerna som Koskienergia lät GRK reparera.
Ersätts bara delvis
Raseborgs stads yrkande bestod av två delar. Man ville ha ersättning för de extrakostnader på 387 000 euro som man blev tvungen att betala till den anlitade entreprenören GRK som byggde fiskvägarna. Man krävde också Koskienergia på närmare 107 000 euro för att företaget använde byggplatsfaciliteterna som var ämnade för fiskvägsprojektet.
I domen från Södra Savolax tingsrätt förpliktades Koskienergia att betala staden sin andel av kostnaderna för byggplatsfaciliteterna, det vill säga 107 000 euro jämte dröjsmålsränta på drygt 25 000 euro, vilket innebär att sammanlagt drygt 132 000. Men kravet på att betala 387 000 euro till entreprenören GRK avslogs.
Staden krävde också att dess utrednings- och rättegångskostnader skulle ersättas av Koskienergia men enligt domen ska parterna betala sina egna rättegångskostnader.
Hade avtalat om att dela på kostnader
Tingsrätten anser att man inte kan bevisa att skadorna har uppstått på grund av byggarbetena. Däremot konstaterar tingsrätten att staden och Koskienergia hade ingått ett avtal om att dela på kostnaderna för de behövliga reparationerna och vidare att Koskienergia inte kan ha vetat om eventuella tilläggskostnader för förseningar i avtalet mellan staden och GRK.
Tekniska direktören har meddelat tingsrätten att staden är missnöjd med tingsrättens beslut för att stadens ska ha möjlighet att överklaga domen.
Stadsdirektören föreslår att stadsstyrelsen nöjer sig med domen och inte överklagar den till hovrätten.
I det fallet att Koskienergia anför besvär över domen, ges dock tekniska direktören fullmakt att besluta om genkäromål.
Stadsstyrelsen möts i kväll.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.