Lättare få stöd för bredband på landsbygden


Fiberkabel. Reglerna har luckrats upp när det gäller att få statsstöd för utbyggnaden av bredbandsnätet på landsbygden.
Villkoren för att få statsstöd för utbyggnaden av bredbandsnätet på landsbygden har lindrats.
Bland annat har kraven gällande befolkningsunderlaget luckrats upp.
Det betyder att fler områden som berättigar till stöd har tagits med i de nya bestämmelserna om bredbandsstödet.
Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö, som tidigare hörde till de områden som inte uppfyllde kriterierna för statsstöd för att de ansågs vara för tätt befolkade, omfattas nu av statsstödet.
Staten och operatörer står vardera för en tredjedel av kostnaderna medan kommunerna står för den sista tredjedelen.
– Möjligheten till stöd förutsätter att kommunerna är villiga att delta i kostnaderna. Det är sedan upp till kommunerna själva att besluta om de deltar eller inte, säger planerare Aleksis Klap vid Egentliga Finlands förbund.
Landskapsförbundet kartlägger situationen i kommunerna och ser om det finns förutsättningar till stöd och att kostnaderna är rimliga.
– Det är främst i små byar där stödet kan bli aktuellt och att tillräckligt många hushåll är beredda att ansluta sig till nätet. Att dra bredband till hushåll som ligger långt ute i periferin blir dyrt, säger Klap.
– De som bor långt ute i periferin och ute i skärgården använder förstås trådlösa dataförbindelser via mobilnätet. Men det är en nackdel när nätet överbelastas och kapaciteten sjunker då det finns många användare samtidigt, speciellt sommartid då invånarna i skärgården flerdubblas.

Möjligheten till stöd förutsätter att kommunerna är villiga att delta i kostnaderna, säger planerare Aleksis Klap vid landskapsförbundet.
För att fler hushåll ska nappa på möjligheten att skaffa en fast bredbandsanslutning har villkoren för den egna finansieringen lindrats betydligt.
Tidigare förutsattes hushållen utöver anslutningsavgiften att själva stå för kostnaderna för dragandet av bredbandskabeln de sista två kilometrarna för att stöd skulle beviljas.
Nu har gränsen sänkts till 100 meter.
– Det här är en avsevärd förbättring. De hushåll som råkar finnas nära ett stamnät har nu större möjligheter att skaffa bredband, säger Klap.
På en del områden i Nagu och Korpo har man redan hunnit bygga bredbandsnät utan stöd. Men nu finns nya möjligheter till stöd i områden som ännu inte har bredband.
Förbundet har varit i kontakt med Pargas stad och enligt Klap förhåller sig staden positivt till att delta i finansieringen av utbyggnaden av bredbandsnätet.
– Vi kommer snart att begära in offerter av operatörerna. Sedan ser vi om det leder till resultat, säger Klap.
Offertrundan genomförs så snabbt som möjligt innan semestrarna, säger han.
Partel tänker utnyttja möjligheten att bygga ut sitt fibernät på landsbygden med hjälp av statsstödet förutsatt att kommunen deltar.
– I år kommer nätet i Pargas centrum att vara färdigt utbyggt. Det betyder att vi börjar utreda till vilka kostnader det blir möjligt att bygga fiber också i andra områden och hur stort intresset är, säger vd Svante Olofsson.
Kimito telefon däremot har för tillfället inga planer på att utnyttja möjligheten till statsstöd i utbyggnaden av sitt fibernät.
– Just nu bygger vi ut vårt fibernät i vanlig ordning. Men det utesluter inte av vi i ett senare skede tittar på möjligheten att bygga också med statsstöd. Men det förutsätter förstås att kommunen vill delta i kostnaderna, säger vd Christian Lindroos.
Lindroos säger att det borde ligga i kommunernas intresse att invånarna har goda dataförbindelser.
– Inte minst med tanke på möjligheterna till distansarbete och att det blir vanligare att sköta till exempel hälsotjänster på distans, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.