Lättad Torvalds knyter ihop trådarna


Nils Torvalds. Foto: SPT
Det är en lättad presidentvalskandidat som dyker upp på SFP:s valvaka. Spänningen är som bortblåst och det är dags att knyta ihop trådarna efter en kampanj som har pågått i flera månader.
– Vi har gått över språkgränsen och lyckats göra SFP känt i det finska Finland. Det är den respons som jag har fått från väldigt många håll i områden där partiet inte har ett så starkt fotfäste än så länge, säger Nils Torvalds (SFP).
Ångrar du så här i efterhand att du körde Nato-frågan så hårt under kampanjens gång?
– Det är ju inte jag som har kört Nato-frågan så hårt utan det är de andra kandidaternas försiktiga inställning som skenbart har gett intrycket att Nato har varit SFP:s huvudfråga. Vi måste kunna föra en diskussion om säkerhetspolitiska avväganden och EU:s framtid eftersom stora ödesfrågor står på spel, säger Torvalds.
Torvalds medger utan omsvep att det huvudsakliga syftet med att ställa upp en egen kandidat i presidentvalet var att bädda för partiets sits i Europaparlamentsvalet och nästa riksdagsval. Enligt Torvalds handlar det om att profilera partiet på den politiska spelplanen.
Ställer du upp i nästa EU-val?
– Det är inte mitt beslut. Partidagen avgör vem som ställs upp, säger Torvalds
SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson ångrar inte heller partiets starka profilering i Nato-frågan.
– Ifall SFP inte hade lyft fram den frågan så skulle debatten om Nato inte ha förts, säger Henriksson.
Hur ser du på kampanjens mervärde för partiet i övrigt?
– Vi har lyckats lyfta fram frågor om Finlands roll i fredsbevarandet, biståndspolitiken och hur mänskliga rättigheter ska tryggas i olika sammanhang. De här frågorna är alla väldigt viktiga för SFP, säger Henriksson.
Partiets fotfolk är inne på samma spår.
– Det är viktigt att synas med tanke på framtida val, säger Sandra Ahtola.
– Nicke har lyckats sätta agendan för väldigt många frågor under kampanjen, säger Filip Björklöf.
Då resultatet från förhandsrösterna offentliggörs är tystnaden på SFP:s valvaka kompakt. Torvalds ser ut att knipa jumboplatsen med 1,2 procents väljarstöd.
– Jag är uppriktigt orolig över ett val där den sittande presidenten ser ut att få 64 procent av rösterna. Det handlar om ett demokratiunderskott, säger Torvalds beskt.
Mikael Sjövall/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.