Låt turister och fritidsboende betala, säger blivande pensionären, trafikinspektör Sirpa Vanhala


Förbindelsebåtstrafiken är fortsättningsvis gratis. ÅU-foto
För drygt ett år sedan rasade debatten om att avgiftsbelägga skärgårdstrafiken. Kommunikationsminister Anne Berners (C) famösa förslag torpederades från alla håll och kanter och i februari i fjol drog hon tillbaka förslaget . All trafik är gratis, oberoende om man är fast bosatt skärgårdsbo eller tillfällig turist.
När Sirpa Vanhala ser tillbaka på den debatt som då fördes säger hon att de föreslagna avgifterna var på tok för höga och att det inte skulle ha varit rätt att också de fast bosatta invånarna skulle ha varit tvungna att betala för sina resor.

Sirpa Vanhala tycker det vore dags att återinföra avgifterna på skärgårdstrafiken.
I synnerhet turister och fritidsboende kunde betala för sig, säger hon. Foto: Kim Lund
Däremot tycker hon att det var ett misstag att avgifterna för turister och fritidsboende avskaffades år 2009 med hänvisning till skatteskäl.
– Då fick de fast bosatta åka gratis, medan de övriga betalade för sig och bara en bråkdel klagade.
Vanhala ser därför inga hinder för att återinföra någon form av avgifter. Hon har flera argument för sin åsikt. Gratistrafiken har lett till att antalet bilar och gods som transporterats till skärgården har ökar markant. Det har i sin tur lett till att de fast bosattas bilar och varor inte har rymts ombord. Enligt lagen ska förbindelsebåtstrafiken i första hand trygga de fast bosattas behov, säger Vanhala.
Svårt för privata trafikidkare att etablera sig
Det är också en jämställdhetsfråga. Det finns omkring 200 fast bosatta skärgårdsbor längs den finska kusten som saknar förbindelsebåtstrafik och som själva måste ansvara för sina transporter. Samma gäller många invånare i Insjöfinland.
På Finska viken sköts en del av skärgårdstrafiken som så kallad understödd trafik vilket betyder att alla utom de fast bosatta betalar för sig. Samma system gäller för m/s Östern på Lilla ringvägen och m/s Antonia på Skärgårdens ringväg.
Den avgiftsfria trafiken har också gjort det svårare för privata trafikidkare att etablera sig vilket är skamligt, säger Vanhala.
– Till och med många fast bosatta tycker de kunde betala för trafiken. Men skärgårdsborna börjar vara så få att de kunde fortsätta åka gratis. Det är mest turister och fritidsboende som använder förbindelsebåtarna, och de kunde gärna betala en liten summa. Speciellt många utländska turister har förvånat sig över att förbindelsebåtstrafiken är gratis och att man i Finland har råd med sådant.
– Biljettinkomsterna borde dock inte sänkas ner i statens bottenlösa penningkista utan de borde utnyttjas för utveckling av trafiken, till exempel nytt tonnage, ökad turtäthet och satsningar på miljövänliga trafiklösningar.
Oflexibla avtal
I fall landskapsreformen genomförs som planerat ska de nya landskapen ta över ansvaret för skärgårdstrafiken den första januari 2020. De preliminära uppgifterna säger att landskapen får en öronmärkt summa för trafiken för att garantera att förbindelserna fungerar också i framtiden.
Men de fast bosatta skärgårdsborna blir allt färre och frågan är hur länge det är motiverat att upprätthålla en dyr trafik för en handfull invånare i utskären.
– De nuvarande långa kontrakten är ganska oflexibla. Vi är tvungna att betala en ansenlig summa till rederierna varje månad även om det inte finns efterfrågan på trafiken. De fast bosatta minskar hela tiden och det är svårt att säga hur länge vi kan upprätthålla en så god service som i dag.
Läs också: Snart sitter Sirpa Vanhala på en sten och ser på havet
Avgifterna avskaffades 2009 eftersom de var lagstridiga. Enligt högsta förvaltningsdomstolen fick inte avgifterna vara utan täckning eller gratis, men enligt skärgårdslagen ska trafik och transport ordnas gratis eller till skälig kostnad för bofasta. En chockhöjning av priset kom inte på fråga så i jämlikhetens namn slopades avgifterna. Har inte lagen ändrat sedan senast så är det väl onödigt att spekulera med återinförda avgifter.
Svar till Maria Granskog
Färjpersonalen med månadslön skötte inkasseringen, kontorspersonalen med månadslön skötte ekonomiärenden, alltså enda utgiften uppkom för servicen av inkasseringsapparaterna.
Om jag inte missminner mig avskaffades avgiften pga att utgifterna för systemet överskred inkomsterna (då d blev momsbelagda). Enda sättet skulle alltså.vara att höja avgiften kraftigt, isynnerhet då alla inte skulle betala. Undrar omdet är lönt?