Förflytta dig till innehållet

Låt gå för fyra dagar på distans

Att distansundervisning är praktiskt genomförbart räcker inte som motiv till att överge närundervisningen.

Alla elever i Åbo på årskurserna 4-9 övergår från och med onsdag till distansundervisning.

Det blir fyra dagar på distans före jullovet, eftersom lördagen den 19.12 är en skoldag.

En del Åboskolor fortsätter på eller övergår till distans redan från och med måndagen. Till dem hör S:t Olofsskolan. Också Nådendal och S:t Karins går in för distansundervisning redan från och med måndag.

I huvudstadsregionen däremot väljer man annorlunda. Trots regionens kritiska coronasituation väljer huvudstadsregionens ledning ändå fortsatt närundervisning.

Nackdelarna med distansundervisning ses som större än fördelarna.

Både i Nyland och i Egentliga Finland har de regionala grupperna för coronakoordinering rekommenderat distansundervisning. Enskilda städer och kommuner fattar därefter sina egna beslut.

I de besluten tar man till ett bredare perspektiv än enbart smittspridningen. Vilka följder får en fysisk frånvaro från skolan för grundskoleeleverna?

Att huvudstadsregionen står emot det hårda trycket och vägrar distansundervisning är anmärkningsvärt. Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori motiverade med att de sociala följderna av distansundervisning blir för stora. För en del elever är skolan det enda sociala skyddsnätet.

I Åboregionen gör man andra bedömningar.

Coronautvecklingen i Egentliga Finland och särskilt Åbo är utan tvekan oroande. Åbo har registrerat 414 nya fall under den senaste två veckorsperioden – att jämföras med 126 fall under den föregående tvåveckorsperioden. Trenden är tydlig. På den nationella kartan har Åbo seglat upp som en av städerna med flest fall. Egentliga Finland hade på fredagen den tredje högsta incidensen i hela landet.

I ett sådant läge är kraftfulla åtgärder naturligtvis inte svåra att motivera. Sjukvårdsdistriktet uppger att i hela Egentliga Finland har över 400 personer exponerats för smitta inom grundskolan eller småbarnspedagogiken bara under den senaste veckan. Av dessa har 19 insjuknat i covid.

Vilken nytta är det då med att övergå till distansundervisning i några dagar?  Knappast särskilt stor – men sannolikt gör de få dagarna på distans heller inte så stor skada.

Genom att reagera nu hoppas man sannolikt på att förhindra en förvärrad situation senare. Räddar fyra dagar distansundervisning före jul från flera veckor på distans efter nyår?

Beslutsfattarna har att balansera på en skör lina då man bedömer coronaläget. Ingen vill drabbas av restriktioner men uteblivna åtgärder får snabbt belackarna att peka finger: Varför gör man ingenting? Att avgöra var stötarna ska sättas in försvåras av att allt färre smittkedjor går att spåra. Igår uppgav man från sjukvårdsdistriktet att 39 procent av de nyaste smittorna i Egentliga Finland var spårade. Även om man räknade med att hyfsa till spårningsstatistiken är det fortfarande en betydande del av smittorna som aldrig härleds. Och så länge man inte med precision kan lokalisera alla smitthärdar finns alltid risken för åtgärder som väcker kritik: Var det till exempel onödigt att stänga teatrar och konsertlokaler? Många pekar istället finger mot trängsel i stormarknader.

Idag ska riksdagen behandla en revision av lagen om smittsamma sjukdomar som ger myndigheter och beslutsfattare nya, kraftigare verktyg till att motverka smittspridning – utan att behöva ta till undantagstillstånd och beredskapslag. Det ska till exempel bli lättare att stänga bland annat privata gym, allmänna utrymmen i shoppingcentra och inomhuslekparker.

Lagar och förordningar möjliggör, men de slutliga avgörandena ska fortfarande fattas efter överväganden där perspektivet är tillräckligt brett. Psykologer vid Åbo universitet lyfte i en insändare i HS (10.12) fram att det finns grupper av barn och unga som betalar ett högt pris för coronarestriktionerna.

Att distansundervisning är praktiskt genomförbart räcker inte som motiv till att överge närundervisningen. Låt gå för fyra dagar före jul – men en eventuell förlängning under vårterminen ska inte ske per automatik.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter