Förflytta dig till innehållet

Låt dig inte luras av falska meddelanden från Skatteförvaltningen – så här undviker du att bli bedragen

Kim Lund
en webbsida med mycket text
Skatteförvaltningen varnar för falska meddelanden som skickas per sms eller e-post.

Det cirkulerar igen flera falska meddelanden om skatteåterbäringar i Skatteförvaltningens namn. En del av meddelandena är textmeddelanden, andra e-postmeddelanden.

I de falska meddelandena begärs mottagaren att klicka på en länk och därefter frågas det om bank- eller personuppgifter.

Säkerhets- och riskhanteringsdirektör Samuli Bergström på Skatteförvaltningen poängterar att man inte ska klicka på länkarna i de falska meddelandena och att det lönar sig att radera meddelandena genast.

– Vissa av de nya falska meddelandena ser rätt äkta ut och nu krävs det försiktighet och vakenhet. Det är viktigt att komma ihåg att det aldrig finns länkar i de meddelanden som vi skickar, säger Bergström i ett pressmeddelande.

Svindlarna kan också ha lagt ut falska länkar som kommer fram då man googlar ordet Min skatt, säger Bergström.

– Det lönar sig att gå till Min skatt genom att skriva adressen till tjänsten, www.vero.fi/minskatt, direkt i adressfältet i webbläsaren. Man ska alltså inte att gå till Min skatt via den länk som Google föreslår eftersom svindlarna har skapat webbplatser som ser äkta ut och som kommer i resultaten i sökmotorn.

Snart är de första skatteåterbäringarna på kontot

Skatteåterbäringarna betalas ut vid olika tidpunkter för olika personer. De första skatteåterbäringarna betalas ut den 3 juli och de sista den 4 december.

När kundens beskattning har slutförts skickar Skatteförvaltningen ett beskattningsbeslut till kunden med uppgifter om ett eventuellt belopp av skatteåterbäring eller kvarskatt. Beskattningsbeslutet kommer också till Min skatt.

Fick du ett falskt meddelande? Gör så här

  • Radera genast meddelandet och öppna inte länkar i det.
  • Om du av misstag gett dina kreditkortsuppgifter, ska du genast spärra kortet genom att ringa din bank eller kontakta kortutfärdaren.
  • Om du av misstag gett dina nätbankskoder, ska du ringa servicenumret till din bank och spärra koderna.
  • Om du av misstag betalat en suspekt faktura ska du omedelbart kontakta din bank. Om du av misstag lämnat ut dina kreditkortsuppgifter eller nätbankskoder har du eventuellt blivit utsatt för ett bedrägeri. Efter att du först varit i kontakt med din bank ska du polisanmäla brottet. Det lönar sig också att anmäla bedrägeriförsök.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter