Förflytta dig till innehållet

Läsresan som startade i Pargas fortsätter hela november – alla kan bidra till äventyret

Mikael Heinrichs
två kvinnor med en öppen resväska med böcker i
Nea Kronberg (t.v.) och Lotta Dammert hoppas så många som möjligt deltar i den stora läsresan som pågår ända fram till slutet av november.

Framgångssagan med den virtuella lärmiljön Läsväskan som har sina rötter i Pargas har sedan augusti varit en del av Folkhälsans verksamhet, vilket samtidigt betyder att man har en bredare bas att stå på.

Läsväskan i dag

Den virtuella lärmiljön är i användning i 34 kommuner i Finland, hur aktivt den används varierar ändå mellan kommunerna.

Är en del av Folkhälsans språkstödjande verksamhet sedan augusti 2022.

Följande inspirationsträff för lärare ordnas den 24 november, den gången på distans med temat ”läshygge”.

För Nea Kronberg och Lotta Dammert känns det väldigt bra att ha den uppbackningen, eftersom man redan en tid insett att det inte går att hantera Läsväskan helt och hållet på ideella grunder.

– Folkhälsan har sedan tidigare haft en hel del språkstödjande verksamhet, men inte direkt riktat mot skolorna. Den funktionen fyller vi. Samtidigt är det ett slags kvalitetsstämpel att ha Folkhälsan i ryggen, säger Kronberg.

Ballongen nära Bornholm

Just nu är Läsväskans årligen återkommande stora läsresa igen i full gång. I skrivande stund befinner sig den virtuella varmluftsballongen en bit nordost om ön Bornholm. Ballongens första anhalt var Tallinn, då man bland annat presenterade författaren Ilon Wikland.

Den här gången kan vem som helst registrera sina lästa sidor på läsresans webbplats och dra sitt strå till stacken.

– I många skolklasser försöker man gissa sig till vart ballongen är på väg och håller noggrann koll dagligen på hur långt den åkt, skrattar Dammert.

Tre år tryggat

I och med det nya samarbetet har Läsväskan möjlighet att garanterat ha en anställd på heltid åtminstone de kommande tre åren. Det är en stor skillnad mot tidigare, då man varit väldigt beroende av fonders och stiftelsers stöd.

– I och med Folkhälsan kan vi dagligen planera projekt och utbildningar i anslutning till Läsväskan. Vi bidrar med hjälp och inspiration till hur man i skolorna och inom småbarnspedagogiken kan jobba med böcker. Vi vet att lärarna har ett hektiskt arbete och att det ibland behövs påminnelser och inspiration.

Läsning för med sig många fördelar

Man har också Utbildningsstyrelsens nationella läskunnighetsstrategi som sträcker sig fram till 2030 som uppbackning.

– Där talas det bland annat om struktur, multilitteracitet och läsinspiration som är tre saker som Läsväskan definitivt står för. Via Utbildningsstyrelsen har vi också fått en del finansiering för den här hösten, berättar Dammert som är tjänstledig från sitt jobb i Sarlinska skolan under hösten för att jobba med Läsväskan.

Hälsoläskunnighet är en annan term som rimmar väl med det nya samarbetet. Läsning, texter och berättelser kan ha en stor betydelse för hur barn och unga mår.

– Läsning ökar empatin och förståelsen för olika saker, dessutom kan läsning hjälpa med koncentrationen och minnet.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter