Läshunden lyssnar på högläsning — alla elever i åk 5 i Pargas ska få läsa högt för Cooper under skolåret


Läshunden Cooper lyssnar när Emilia Andersson, 10, läser. Jasmine Sundberg, 11, väntar på sin tur i Kyrkbacken skola i Nagu. Foto: Carina Holm
Cooper gäspar stort och lägger sig sedan till ro på sin gröna filt i Kyrkbackens skola i Nagu.
Bredvid honom sitter Astrid Friman, 11 år, och läser högt ut Eric Campbells bok ”Där lejon jagar” och läshunden Coopers jobb är att lyssna.
Sedan läser Jasmine Sundberg, 11, ett stycke innan Emilia Andersson, 10, fortsätter.
Cooper lyssnar och får godis när flickorna är klara.

Cooper har klarat ett lämplighetstest för hundar som används inom fostran och rehabilitering. Foto: Carina Holm
Roligt, men lite konstigt att läsa för en hund
Hemma håller Astrid på med en bok om en islandshäst. Emilia läser mest på sommaren.
De är överens om att det var roligt, men lite konstigt att läsa för en läshund.
– Kanske jag kunde läsa för vår hund hemma, om den bara skulle sitta stilla, funderar Emilia, men Astrid föreslår att hon kanske kan läsa för katten i stället.
– Nej, den skulle bara springa i väg.

Jasmine Sundberg, Emilia Andersson och Astrid Friman läser högt för läshunden Cooper i Kyrkbackens skola i Nagu. Hundföraren Annika Alopaeus får också lyssna. Foto: Carina Holm
En tacksam lyssnare
Under skolåret ska alla elever i åk 5 i de svenska skolorna i Pargas inom ramen för Läsväskan få besök av läshunden Cooper och hans hundförare Annika Alopaeus, som till vardags jobbar som hälsovårdare både på barnrådgivningen och i skolan i Nagu.
– All skärmtid har gjort att barn läser allt mindre. De börjar tala allt senare och har ett mindre ordförråd. Numera talar jag med föräldrarna om skärmtid också för riktigt små barn och uppmuntrar dem att läsa högt hemma.
Men att läsa högt i klassen kan vara jobbigt för en del. Då är läshunden en tacksam lyssnare.
– Cooper dömer ingen och avbryter inte. Han tycker inte heller att det går för långsamt. Också barn som har svårt att koncentrera sig brukar lugna sig när de ska läsa för Cooper. Det är spännande att se hur koncentrationen kommer medan barnets ena hand krafsar i hundens päls.

Västen med texten ”Jag jobbar” är också en signal för Cooper att jobbet börjar när han får den på sig. Scarfen visar att han ännu är under utbildning. Foto: Carina Holm
Ingen kritik eller något ifrågasättande
Och ju mer barnet läser, en desto vanare och säkrare läsare blir han eller hon.
Femmornas klasslärare Anna Fröberg har bara gott att säga om läshundar.
Skolan har haft besök av sådana tidigare, till exempel under sin läsnatt.
– Det värmer i hjärtat när hunden lägger tassen på läsarens knän och tittar på den som läser högt för honom. Man märker att barnen blir lugna av honom. Han kritiserar eller ifrågasätter inte deras läsande.
Hon säger att det ska vara tryggt att läsa högt och talar om att barn behöver få läsflyt.
I Sverige talar man om vårdhundar och vårdhundsförare. Där används hundar mycket mer än här inom till exempel sjukhusvård och psykiatri och till exempel Uppsala stad har sex kommunalt anställda hundförare med tolv vårdhundar.
Alopaeus säger att välmåendehormonet oxytocin frigörs när man klappar en hund eller en katt.
– Pulsen blir lägre och blodtrycket sänks. Djuren har positiva fysiska effekter på oss.
Västen betyder att Cooper jobbar
Cooper är ett och ett halvt år gammal och har klarat ett lämplighetstest för hundar som används inom fostran och rehabilitering. I sommar har han sitt slutprov.
När han jobbar har han en speciell väst med texten ”Jag jobbar” på sig och en svart scarf som visar att han ännu är under utbildning.
Alopaeus har utbildat sig som hundförare vid Axxell i Brusaby.

Felix Karlsson, 11, läser för Cooper. Sedan är det Kasper Snickars, 11, tur. Foto: Carina Holm
”Cooper älskar allt och alla”
Hon använder Cooper också inom äldreomsorgen, där han blir klappad och krafsad, medan också minnessjuka äldre plötsligt kan berätta om hundar som de har haft i sina liv, medan Cooper lägger sitt huvud i någons famn.
– När vi besöker de äldre är han aktiv, går bredvid rullstolar eller rollatorer och är med på gymnastik. Han är en energisk hund, så det är svårare för honom att vara läshund för då ska han ligga stilla.
När Felix Karlsson, 11 år, läser högt för Cooper sätter hunden sig tillrätta i elvaåriga Kasper Snickars famn.
Pojkarna skrattar lite, men läsningen fortsätter.
– Cooper älskar allt och alla, säger Annika Alopaeus.

Knähund. Cooper sätter sig tillrätta i Kasper Snickars famn, medan Felix Karlsson läser. Foto: Carina Holm
Läsväskan används också på finska
Läsväskan, där barnen för bok över sina lästa sidor och lästa böcker i ett system som sporrar dem att läsa mer, introducerades för två år sedan i de svenska skolorna i Pargas.
Barnen får också boktips via Läsväskan.
Intresset har varit stort också i andra kommuner.
Läsväskan är numera ett aktiebolag.
Jens Eriksson arbetar som vd på heltid åtminstone till årsskiftet för att utveckla Läsväskan.
– Det här skolåret har den tagits i bruk av de finska skolorna i Pargas. När eleverna började använda Läsväskan fick vi snabba resultat, då till exempel föräldrar tog kontakt och frågade vad som hade hänt, när barnen på matchresor läste böcker i stället för att spela på telefonerna.
Läshunden Coopers besök i åk 5 i de svenska Pargasskolorna är en del av Läsväskan, som har fått understöd av Svenska kulturfonden för dem.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.